Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες το βράδυ στο δελτίο ειδήσεων του MEGA, έδειξε να πιστεύει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει δεύτερη εκλογική αναμέτρηση και μπορεί να υπάρξει κυβέρνησης συνεργασίας.
Μάλιστα βάσισε σε πραγματικά γεγονότα και συνήθη πολιτική πρακτική.
Τα πραγματικά γεγονότα είναι ότι οι δημοσκοπήσεις μετά την τραγωδία των Τεμπών δείχνουν ότι η ψαλίδα μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει και βρίσκεται πλέον στα όρια του στατιστικού λάθους κάτω από τις 3 μονάδες.
Η συνήθης πολιτική πρακτική είναι προεκλογικά να υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ «όμορων» ιδεολογικά κομμάτων, αλλά μετά τις κάλπες μπορεί ευκολότερα να υπάρξει προγραμματική συνεργασία.
Έστω και αν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έθιξε ευθέως το ζήτημα της «αντικειμενικότητας» των δημοσκοπήσεων, είναι γνωστό ότι στην κοινή γνώμη είναι επικρατούσα η άποψη ότι μεθοδολογικά γίνονται με τρόπους που «εννοούν» το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Ακόμη και έτσι λοιπόν τόσο η μέτρηση της εταιρίας MRB για το Open που προσδιορίζει την απόσταση με τη ΝΔ στις 2,9 μονάδες όσο και η δημοσκόπηση της εταιρίας Prorata για το Attica που περιορίζει τη διαφορά στις 2,5 μονάδες, δεν μπορεί παρά να χαροποίησαν τον ΣΥΡΙΖΑ. καθώς τόσο μικρή διαφορά δεν έχει καταγραφεί τουλάχιστον από το 2019 κι έπειτα.
Ως εκ τούτου, ο Αλέξης Τσίπρας, όταν κλήθηκε να σχολιάσει γενικώς τις δημοσκοπήσεις αναφέρθηκε στην μεγάλη πτώση της ΝΔ αλλά και στην μικρή πλέον απόσταση «στα όρια του στατιστικού λάθους» γεγονός πού τού επέτρεψε να εκτιμήσει πως ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ για πολιτική αλλαγή «είναι στόχος απολύτως εφικτός».
Βεβαίως σημείωσε με νόημα πως η εκλογική αναμέτρηση θα είναι δύσκολη και σε καμία περίπτωση «υγιεινός περίπατος» για να επισημάνει πως το κρίσιμο στις επερχόμενες εκλογές είναι το ποιοι θα πάνε να ψηφίσουν.
Το βασικότερο όλων είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας άφησε να εννοηθεί για ακόμη μία φορά πως όμορα κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που τώρα παραμονές εκλογών λειτουργούν ανταγωνιστικά κι έχουν αντιδικίες είναι πιθανό μπροστά στα αποτελέσματα της κάλπης να αλλάξουν συμπεριφορά.
Μάλιστα εκτίμησε ότι με βάση τα τελευταία νούμερα των δημοσκοπήσεων μπορούν να υπάρξουν ευκαιρίες για κυβέρνηση προγραμματικής σύγκλισης, δηλαδή μία προοδευτική κυβέρνηση, αποκλείοντας και πάλι το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης ηττημένων καθώς και οι αριθμοί δεν οδηγούν σε αυτό, όπως είπε.