Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Ρώσοι σφυροκοπούν την Ουκρανία και στο ΝΑΤΟ αδειάζουν οι αποθήκες πυρομαχικών

Οι Ρώσοι σφυροκοπούν την Ουκρανία και στο ΝΑΤΟ αδειάζουν οι αποθήκες πυρομαχικών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν συνεχείς επιθέσεις εναντίον των ουκρανικών θέσεων στην ανατολική Ουκρανία και στέλνουν διαρκώς στρατεύματα αλλά οι δυνάμεις του Κιέβου κρατούν τις θέσεις τους, υποστηρίζουν ο πρόεδρος Ζελένσκι και άλλοι Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Νωρίτερα την Τετάρτη η Ρωσία υποστήριζε ότι οι δυνάμεις της διέρρηξαν δύο γραμμές άμυνας των Ουκρανών στο ανατολικό μέτωπο, στην περιφέρεια του Λουχάνσκ.

Η Μόσχα λέει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις υποχώρησαν λόγω των ρωσικών επιθέσεων στο Λουχάνσκ, χωρίς όμως να διευκρινίσει σε ποια περιοχή.

«Η επιχείρηση του εχθρού συνεχίζεται στα ανατολικά, με επιθέσεις όλο το 24ωρο.

»Η κατάσταση είναι τεταμένη. Ναι, είναι δύσκολο για εμάς», παραδέχτηκε η Ουκρανή υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ.

Όμως «οι μαχητές μας δεν επιτρέπουν στον εχθρό να πετύχει τους στόχους του και επιφέρουν πολύ σοβαρές απώλειες», πρόσθεσε, σε ανάρτησή της στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ Σέρχι Γκαϊντάι είπε νωρίτερα ότι η Ρωσία στέλνει βαρύ οπλισμό και έχει κινητοποιήσει στρατιώτες αλλά διέψευσε τις πληροφορίες ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει να υποχωρούν.

«Υπάρχουν πολλοί βομβαρδισμοί (…) Οι επιθέσεις έρχονται από διαφορετικές κατευθύνσεις κατά κύματα.

»Βλέπουμε ότι μεταφέρουν επιστρατευμένους (στο μέτωπο), βλέπουμε επίσης ότι μετακινούν (βαρύ) οπλισμό», πρόσθεσε.

Ουκρανοί και Δυτικοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών λένε ότι οι Ρώσοι έχουν βαριές απώλειες.

Η Μαλιάρ είπε ότι ορισμένες μονάδες της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ έχουν χάσει το 80% της δύναμής τους.

Οι Ουκρανοί στρατιώτες κρατούν «σταθερά» τις θέσεις τους στην Μπαχμούτ, την πόλη της ανατολικής Ουκρανίας που προσπαθούν εδώ και μήνες να καταλάβουν οι Ρώσοι, όπου όμως η κατάσταση είναι «δύσκολη», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο με τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον ανέφερε ότι «Αυτό είναι το δυσκολότερο σημείο, το πιο καυτό σημείο» του μετώπου.

«Δεν είναι εύκολο για τους στρατιώτες μας στα ανατολικά αλλά δεν την αποκαλούμε αδίκως “Φρούριο Μπαχμούτ”.

»Το φρούριό μας ζει» είπε, χαιρετίζοντας τους στρατιώτες που «κρατούν σταθερά» τις θέσεις τους.

Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε «καυτό σημείο» και το Ουχλεντάρ, στα νότια της Μπαχμούτ, που βρίσκεται και αυτό στην επαρχία του Ντονέτσκ και δέχεται την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων.

Την Τρίτη, στο βραδινό διάγγελμά του, παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στην Μπαχμούτ είναι «εξαιρετικά δύσκολη» καθώς οι Ρώσοι έχουν κερδίσει έδαφος τις τελευταίες εβδομάδες.

Από την πλευρά του, ο Σουηδός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα συνεχίζει να στηρίζει «όσο μπορεί» την Ουκρανία.

Το Κίεβο ζητά επιμόνως να του δοθούν μαχητικά αεροσκάφη και ο Κρίστερσον σχολίασε ότι «δεν αποκλείεται τίποτα», σημειώνοντας ωστόσο ότι τέτοιες παραδόσεις δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνο στο πλαίσιο «ενός διεθνούς συνασπισμού».

Η ένταση των μαχών έχει επίσης αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες και στην επαρχία του Λουχάνσκ.

Ο κυβερνήτης της, ο Σέρχι Γκαϊντάι, είπε σήμερα ότι «επιδεινώνεται» η κατάσταση ιδίως γύρω από τις κοινότητες Κρεμίνα και Μπιλογκόριφκα όπου οι Ρώσοι επιτίθενται «κατά κύματα» με τη στήριξη της αεροπορίας τους.

Στο Ποκρόφσκ, μια πόλη που βρίσκεται μακριά από τη γραμμή του μετώπου, τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σήμερα και άλλοι 12 τραυματίστηκαν όταν χτυπήθηκε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων.

Άλλοι δύο άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια, σύμφωνα με ανάρτηση της ουκρανικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών στο Telegram.

ΝΑΤΟ: Αναζητήθηκαν τρόποι να γεμίσουν ξανά οι αποθήκες με πυρομαχικά

Την ίδια ώρα τρόπους για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανικής παραγωγής και την αναπλήρωση των αποθεμάτων όπλων και πυρομαχικών του ΝΑΤΟ εξέτασαν οι υπουργοί Άμυνας της Συμμαχίας καθώς «αδειάζουν» οι αποθήκες δεδομένης της άνευ προηγουμένου υποστήριξης των Συμμάχων με στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία, όπως δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Οι Σύμμαχοι συμφωνούν στην ανάγκη να εργαστούν χέρι-χέρι με την αμυντική βιομηχανία για την ενίσχυση της βιομηχανικής ικανότητας και ήδη επανεξετάζουν τους στόχους ικανότητας του ΝΑΤΟ για αποθέματα πυρομαχικών», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ.

«Παρατηρούμε μια τεράστια κατανάλωση πυρομαχικών, εδώ και αρκετούς μήνες.

»Είναι ένα θέμα που αρχίσαμε να αντιμετωπίζουμε από το φθινόπωρο», πρόσθεσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι «τώρα τα πράγματα βαίνουν προς τη σωστή κατεύνθυνση» και υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθεί η παραγωγική ικανότητα από τη βιομηχανία, με νέες επενδύσεις.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ αυξάνουν την παραγωγή βλημάτων πυροβολικού των 155 χιλιοστών.

Την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, οι Υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν με τον Ουκρανό ομόλογό τους Ολέξιι Ρεζνίκοφ για να συζητήσουν την κατάσταση στο πεδίο και τις πιο επείγουσες στρατιωτικές ανάγκες της Ουκρανίας.

Υπογραμμίζοντας το παράθυρο ευκαιρίας της Ουκρανίας να ανατρέψει την ισορροπία του πολέμου, ο Γ. Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε τις υποσχέσεις υποστήριξης των Συμμάχων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων βαρέων όπλων και στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Ευχαρίστησε επίσης τους Συμμάχους για τη σημαντική συνεισφορά τους στο Πακέτο Βοήθειας Δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ, το οποίο παρέχει στην Ουκρανία τροφή, καύσιμα, ιατρικές προμήθειες εξοπλισμό αντι-drone και αμφίβιες γέφυρες.

Οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης να ενισχύσουν την υποστήριξη σε άλλους εταίρους που κινδυνεύουν, τη Βοσνία-Ερζογοβίνη, τη Γεωργία και τη Μολδαβία.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την προστασία κρίσιμων υποθαλάσσιων υποδομών, ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε την ίδρυση Κέντρου Συντονισμού Υποθαλάσσιων Υποδομών Ζωτικής Σημασίας στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ.

Η δολιοφθορά των αγωγών North Stream τον Σεπτέμβριο του 2022 «μας υπενθύμισε τα τρωτά σημεία που αντιμετωπίζουμε», είπε.

Τέλος, οι υπουργοί ‘Αμυνας συζήτησαν επίσης τη σημασία μεγαλύτερων αμυντικών δαπανών και τον τρόπο αξιοποίησης της δέσμευσης για τις αμυντικές επενδύσεις και τις μελλοντικές δεσμεύσεις μετά το 2024.

«Είναι προφανές ότι πρέπει να ξοδέψουμε περισσότερα», είπε ο Γ. Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να δεσμευτούν να δαπανήσουν τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ρόμπερτ Φίτσο: Αντίποινα κατά της Ουκρανίας για τον τερματισμό της διαμετακόμισης φυσικού αερίου

«Υπάρχουν όλοι οι λόγοι να πιστεύουμε ότι έγινε απόπειρα δολοφονίας» του Μπασάρ Αλ Άσαντ

Η Ρωσία «κλείνει την κάνουλα» φυσικού αερίου στην Ευρώπη την τελευταία ημέρα της συμφωνίας – Προβλέπεται «ράλι τιμών»

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Πούτιν: «Η Ρωσία το 2025 θα προχωρήσει προς τα εμπρός»

«Η Ουκρανία θα χρειαστεί να εκχωρήσει εδάφη αν θέλει ειρήνη», λέει ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr