Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

EURACTIV: Η σουηδική ακροδεξιά μπορεί να υποκλιθεί στον Ερντογάν και να «δώσει» τους Κούρδους

EURACTIV: Η σουηδική ακροδεξιά μπορεί να υποκλιθεί στον Ερντογάν και να «δώσει» τους Κούρδους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Υπάρχει κίνδυνος ο ακροδεξιός εταίρος της σουηδικής κυβέρνησης συνασπισμού να υποχωρήσει στις απαιτήσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την έκδοση των Κούρδων-μελών της αντιπολίτευσης, δήλωσε στη EURACTIV η Σουηδή ευρωβουλευτής της αντιπολίτευσης των Σοσιαλδημοκρατών Ιβίν Ενσίρ σε συνέντευξή της.

Πρόσθεσε ότι ο Ερντογάν χρησιμοποιεί το βέτο του για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εις βάρος της Ευρώπης, αλλά και της ίδιας της χώρας του.

Για την Ενσίρ, η υποχώρηση στις απαιτήσεις του Τούρκου προέδρου είναι αδιανόητη.

Ο Ερντογάν δήλωσε πρόσφατα ότι θα υποστηρίξει μόνο την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, χωρίς τη Σουηδία.

Αυτό οφείλεται κυρίως στην άρνηση της Στοκχόλμης να απελάσει περίπου 130 άτομα που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες, κυρίως Κούρδους, και να αλλάξει τους νόμους της ώστε να καταστήσει παράνομο το κάψιμο του Κορανίου.

«Η παραίτηση από θέματα που σχετίζονται με το κράτος δικαίου και το διεθνές δίκαιο δεν είναι, δεν πρέπει και δεν πρέπει ποτέ να τίθεται θέμα», είπε, προσθέτοντας ότι «μια ξένη χώρα δεν μπορεί να έρθει και να πει σε μια άλλη χώρα πώς να αλλάξει τους νόμους της.

»Ειδικά όταν αυτό αποδυναμώνει την ελευθερία του λόγου τους και την ελευθερία του συνέρχεσθαι».

Μέχρι στιγμής, ο κεντροδεξιός συνασπισμός που βρίσκεται στην εξουσία στη Σουηδία αρνείται σταθερά να απελάσει οποιονδήποτε στην Τουρκία, αλλά σύμφωνα με την Ενσίρ, τα προβλήματα θα μπορούσαν να προέλθουν από τους ακροδεξιούς Σουηδούς Δημοκράτες που υποστηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό και χωρίς τους οποίους ο σημερινός μετριοπαθής πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δεν θα είχε τη μικρή πλειοψηφία του.

«Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι στην αγκαλιά της ακροδεξιάς και οι Σουηδοί Δημοκράτες έχουν δείξει συνεχώς ότι το κράτος δικαίου και το διεθνές δίκαιο δεν είναι το δυνατό τους σημείο, αλλά μάλλον κάνουν ό,τι μπορούν για να το παραμερίσουν», δήλωσε.

Σύμφωνα με την ίδια, η κεντροδεξιά κυβέρνηση έστειλε ήδη «ανησυχητικά μηνύματα» νωρίτερα πέρυσι, καθώς πήρε αποστάσεις από το PYD και το YPG, δύο κουρδικές οργανώσεις που πολέμησαν το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ, τις οποίες η Στοκχόλμη υποστήριζε στο παρελθόν.

«Ανησύχησα όταν άκουσα τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας να λέει ότι το PYD και το YPG, αυτοί που στην πραγματικότητα έχουν θυσιάσει τη ζωή τους στον αγώνα κατά του ISIS, είναι αμφίβολες οργανώσεις», δήλωσε η Ενσίρ.

«Ποιον προσπαθεί να ικανοποιήσει ο Σουηδός πρωθυπουργός;», διερωτήθηκε.

Στις αρχές Νοεμβρίου, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρεμ δήλωσε ότι οι οργανώσεις είχαν πολύ στενούς δεσμούς με το χαρακτηρισμένο ως τρομοκρατικό PKK και αργότερα υποστηρίχθηκε από τον Κρίστερσον.

«Υπάρχουν πολύ στενοί δεσμοί μεταξύ αυτών των οργανώσεων και του PKK, το οποίο είναι τρομοκρατική οργάνωση που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της ΕΕ, για να είναι καλό για τις σχέσεις μεταξύ εμάς και της Τουρκίας.

»Δεν πρέπει να έχουμε πολιτική συνεργασία με οργανώσεις που είναι τόσο κοντά στο PKK», δήλωσε ο Κρίστερσον.

Εκλογικό πλαίσιο

Τον Ιούνιο θα διεξαχθούν γενικές εκλογές στην Τουρκία και οι ψηφοφόροι θα κληθούν στις κάλπες για να εκλέξουν νέο πρόεδρο και νέο κοινοβούλιο.

Για την Ενσίρ, η εσωτερική πολιτική είναι πρωταρχικής σημασίας για την κωλυσιεργία του Ερντογάν όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Χρησιμοποιεί την ένταξη στο ΝΑΤΟ για να προσπαθήσει να κερδίσει μια εσωτερική εκλογική αναμέτρηση», είπε, προσθέτοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος φροντίζει για το δικό του πολιτικό συμφέρον πριν από τα συμφέροντα της Συμμαχίας, της ΕΕ και τελικά της ίδιας της Τουρκίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Ενσίρ, η κατάσταση θα μπορούσε ενδεχομένως να αλλάξει εάν ο Ερντογάν καταλήξει να καταψηφιστεί.

«Ελπίζω, βέβαια, ότι τα αδελφά μου κόμματα θα επιτύχουν στις εκλογές και ότι η μελλοντική κυβέρνηση θα εξασφαλίσει ότι θα ακολουθήσει έναν άλλο δρόμο από αυτόν που έχει πάρει ο Ερντογάν αυτή τη στιγμή», δήλωσε.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το κόμμα AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) του Ερντογάν προηγείται με 32%, ακολουθούμενο στενά από το σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (31%) και το Δημοκρατικό Κόμμα του Προοδευτικού Λαού (9%).

Περισσότερη πίεση στην Τουρκία

Με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να είναι ενωμένη, τόνισε η Ενσίρ, προσθέτοντας ότι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί η ειρήνη και η παγκόσμια ασφάλεια είναι επομένως η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Καθώς όμως η Τουρκία καθυστερεί τη διαδικασία, η Ενσίρ επιμένει ότι θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα για να αλλάξει γνώμη η Άγκυρα.

«Μια κοινή φωνή από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ που θα επιμένει πιο αποφασιστικά στην παραχώρηση της ιδιότητας του μέλους στην Τουρκία είναι απαραίτητη», δήλωσε η Ενσίρ, προσθέτοντας ότι η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν ήδη εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά την αίτησή τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Η Φινλανδία και η Σουηδία τήρησαν τις δεσμεύσεις τους. Έτσι, οι άλλες χώρες του ΝΑΤΟ έχουν μεγάλη ευθύνη να κάνουν τον Ερντογάν και την Τουρκία να καταλάβουν τη σημασία της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ», είπε.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν πράγματι εκπληρώσει τις απαιτήσεις της Τουρκίας και ότι «είναι σημαντικό να γίνουν μέλη το συντομότερο δυνατό».

Μέχρι στιγμής, οι εκκλήσεις του προς την Άγκυρα δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, όπως και οι επανειλημμένες εκκλήσεις των ΗΠΑ.

Ερωτηθείς εάν η θέση του Ερντογάν θα μπορούσε να οφείλεται και στην απογοήτευση για την αναστολή της αίτησης της Άγκυρας για ένταξη στην ΕΕ το 2019, η Ενσίρ ξεκαθάρισε ότι η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική, καθώς η αναστολή της Τουρκίας ήταν αποτέλεσμα κατάφωρης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελλείψεων στο κράτος δικαίου.

«Αν ο Ερντογάν θέλει πραγματικά στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να κρατάει δύο κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ομήρους» δήλωσε.

ΠΗΓΗ: EURACTIV

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι λέει πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι «εφικτή»

Συμφώνησαν Φιντάν και Αλ Γκολάνι στη Δαμασκό: Δεν υπάρχει χώρος για Κούρδους στη Συρία – Το μήνυμα σε Ισραήλ

Η Νίνα Κασιμάτη κατακεραυνώνει τους «αλληλέγγυους» που αποσιωπούν τον βρώμικο ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή

Γερμανός σοσιαλιστής βουλευτής τουρκικής-κρυπτοελληνικής καταγωγής ζήτησε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

Ο Έλον Μασκ χαρακτηρίζει σωτήρα της Γερμανίας το ακροδεξιό κόμμα AfD

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr