Αφού η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει την Ουκρανία με 14 σύγχρονα άρματα μάχης Leopard 2, ο αποκλεισμός των εξαγωγών για το παλαιότερο μοντέλο έχει πλέον αρθεί.
Λίγο μετά την έναρξη του πολέμου, η Rheinmetall είχε ήδη προσφέρει το Leopard 1 – αλλά το Κίεβο περίμενε μέχρι σήμερα.
Αφού ο Όλαφ Σολτς (SPD) συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να προμηθεύσει την Ουκρανία με σύγχρονα άρματα μάχης Leopard 2, ο αποκλεισμός των αρμάτων μάχης της καγκελαρίου έχει τελικά αρθεί.
Η Γερμανία θα επιτρέψει επίσης την εξαγωγή παλαιών αρμάτων μάχης Leopard 1, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η γερμανική κυβέρνηση.
Ο Σολτς επιτρέπει έτσι την παράδοση των αρμάτων μάχης που περιμένουν σε βιομηχανικούς χώρους στάθμευσης από την αρχή του πολέμου.
Τα Leopards βρίσκονταν ήδη στην αποθήκη, αλλά ήταν «γρήγορα διαθέσιμα» και συνεπώς μπορούσαν να παραδοθούν εγκαίρως στο Κίεβο, δήλωσε την περασμένη άνοιξη ο κατασκευαστής όπλων Rheinmetall.
Αλλά εκείνη την εποχή ο καγκελάριος εξακολουθούσε να είναι γενικά αντίθετη στην παράδοση των δυτικών αρμάτων μάχης – μέχρι την περασμένη εβδομάδα.
Η Ουκρανία έχασε έτσι πολύ πολύτιμο χρόνο.
Μόλις μία ημέρα αφότου ο καγκελάριος είχε διακηρύξει τη «στροφή των καιρών» στην Μπούντεσταγκ στα τέλη Φεβρουαρίου, η τότε υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ (SPD) συναντήθηκε με 280 γερμανικές εταιρείες όπλων σε μια τηλεδιάσκεψη.
Ζήτησε έναν κατάλογο με τα παραδοτέα όπλα, οπότε η Rheinmetall προσφέρθηκε να προμηθεύσει 88 άρματα μάχης Leopard-1.
Στις 30 Μαρτίου, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Ολέξι Ρεσνίκοφ ζήτησε από τον Γερμανό ομόλογό του τα εν λόγω άρματα μάχης με επιστολή και τηλεφωνική επικοινωνία.
Μία ημέρα αργότερα, η γερμανική κυβέρνηση έστειλε στο Κίεβο κατάλογο των όπλων που θα μπορούσαν να παρασχεθούν.
Το Leopard 1 που προσέφερε η Rheinmetall, ωστόσο, ακυρώθηκε.
88 τανκς για 115 εκατομμύρια ευρώ
Ως εκ τούτου, το Κίεβο ανέλαβε την πρωτοβουλία και έβαλε τη Rheinmetall να υποβάλει προσφορά για την αγορά των παλαιών Leopard.
Στη συνέχεια, η εταιρεία με έδρα το Ντίσελντορφ πρότεινε στην Ουκρανία να αγοράσει τα 88 άρματα μάχης έναντι 115 εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης των στρατιωτών, των πυρομαχικών και της συντήρησης. Το έγγραφο είναι στη διάθεση της Welt
Μια αντίστοιχη αίτηση εξαγωγής ελήφθη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στα μέσα Απριλίου και κατέληξε στο ομοσπονδιακό συμβούλιο ασφαλείας.
Στην επιτροπή αυτή συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των υπουργείων που επηρεάζονται από τις εξαγωγές όπλων.
Το γραφείο του καγκελάριου Όλαφ Σολτς είναι υπεύθυνο και έτσι έχει εκ των πραγμάτων τον τελικό λόγο για την εξαγωγή όπλων από τη Γερμανία.
Αλλά ο Καγκελάριος αρνήθηκε να δώσει τη συγκατάθεσή του.
Ο Σολτς υποστήριξε τότε ότι η Γερμανία δεν θα έπρεπε να προχωρήσει μόνη της στην προμήθεια βαρέων όπλων, ότι θα έθεταν σε κίνδυνο την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες δεν ήξεραν ούτως ή άλλως πώς να τα χειριστούν.
Αφού οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα παραδώσουν αμερικανικά άρματα μάχης Abrams στο Κίεβο, ο Σολτς άλλαξε επίσης πορεία.
Η Γερμανία θα προμηθεύσει τώρα την Ουκρανία με 14 σύγχρονα άρματα μάχης Leopard 2.
Σε αυτή τη βάση, η Ουκρανία δεν μπορούσε πλέον να αρνηθεί τα παλαιότερα μοντέλα Leopard 1.
Ωστόσο, το Υπουργείο Άμυνας υποβαθμίζει τη σημασία της επικείμενης παράδοσης του Leopard 1.
Σε σύγκριση με το Leopard 2, «ειδικά στις πιο σύγχρονες παραλλαγές», το Leopard 1 «δεν μπορεί να ακολουθήσει καθόλου», δήλωσε την Παρασκευή εκπρόσωπος του υπουργείου.
Νέα ρωσική επίθεση αναμένεται σύντομα
Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και με την υπόσχεση της παράδοσης του Leopard 1, ο καγκελάριος περίμενε την καταρχήν απόφαση των ΗΠΑ σχετικά με τις παραδόσεις αρμάτων μάχης. Η Ουκρανία έχασε έτσι πολύτιμο χρόνο.
Στην πραγματικότητα, το παλαιότερο Leopard «δεν είναι ανώτερο από τα ρωσικά άρματα μάχης», δήλωσε ο στρατιωτικός στρατηγός Κάρλο Μασάλα σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό κανάλι Welt.
«Αλλά η μάζα είναι σημαντική, επειδή τα Leopard μπορούν τώρα να χρησιμοποιηθούν ως υποστήριξη για το ουκρανικό πυροβολικό».
Οι ειδικοί αναμένουν ότι μια νέα ρωσική επίθεση θα ξεκινήσει στην επέτειο της έναρξης του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.
Δεν είναι ακόμη σαφές πότε τα Leopards θα φτάσουν στην Ουκρανία.
Δεν είναι επίσης γνωστό πόσα από τα 88 πιθανά Leopard 1 θα παραδώσει η βιομηχανία.
Η Καγκελαρία δεν θέλησε να δώσει ακόμη λεπτομέρειες: Αυτό «θα γίνει πιο συγκεκριμένο τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Χέμπερστράιτ.
Όπως πληροφορήθηκε η Welt από κύκλους της ουκρανικής κυβέρνησης, η παράδοση θα χρηματοδοτηθεί από την αναβαθμιστική βοήθεια που έχει συσταθεί για τη στρατιωτική υποστήριξη του Κιέβου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Κίεβο αναμένει ότι τα πρώτα άρματα θα παραδοθούν το νωρίτερο σε δύο μήνες, καθώς οι επισκευές χρειάζονται κάποιο χρόνο.
Σύμφωνα με την προσφορά του Απριλίου, η Rheinmetall θεωρούσε τότε ρεαλιστική την παράδοση μιας πρώτης δόσης 22 μονάδων σε έξι έως οκτώ εβδομάδες και των υπολοίπων 66 μονάδων μόνο διαδοχικά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Αυτό επιβεβαιώθηκε τελευταία φορά από τον διευθύνοντα σύμβουλο Άρμιν Πάπεργκερ στα μέσα Ιανουαρίου.
«Ακόμη και αν αύριο ληφθεί η απόφαση ότι μας επιτρέπεται να στείλουμε τα άρματα μάχης Leopard στο Κίεβο, η παράδοση θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους», δήλωσε στην Bild am Sonntag.
«Τα οχήματα όχι μόνο θα βαφτούν, αλλά θα πρέπει να ξαναχτιστούν για μια πολεμική αποστολή.
»Θα αποσυναρμολογηθούν πλήρως και στη συνέχεια θα ξαναχτιστούν».
Αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία θα παραλάβει τα άρματα μάχης Leopard-1 εννέα μήνες αργότερα από ό,τι θα ήταν δυνατό – ένα σημαντικό μειονέκτημα στο πεδίο της μάχης.
«Οι καθυστερήσεις στην παράδοση των δυτικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία έχουν περιορίσει την ικανότητα της Ουκρανίας να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες για μεγάλες αντεπιθέσεις που προέκυψαν λόγω των ελλείψεων και των ελαττωμάτων του ρωσικού στρατού», έγραψε την περασμένη εβδομάδα το έγκυρο Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (IS)W.
Ως αποτέλεσμα, το Κίεβο δεν μπόρεσε να εξαπολύσει επίθεση από τον Νοέμβριο, γι’ αυτό και τώρα βρίσκεται σε πόλεμο θέσεων, ανέφεραν οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες.
«Ο τρόπος με τον οποίο δόθηκε η δυτική βοήθεια επηρέασε έντονα την πορεία αυτής της σύγκρουσης».