Διαβάστε σχετικά για Ακρίβεια, Επισιτιστική Ασφάλεια, Κλιματική Αλλαγή, Νταβός, Οικονομική Κρίση, Πληθωρισμός,
Η «πολυκρίση», όρος που ακούγεται τελευταία σε ολοένα και περισσότερες συναντήσεις «ρυθμιστών» – πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών, φαίνεται ότι μονοπωλεί στις συζητήσεις του φετινού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
«Έρχονται πολλαπλά σοκ στα επόμενα δύο χρόνια» εκτιμάται σε μια δυσοίωνη πρόβλεψη.
Εκφράζεται ανησυχία ότι ίσως έρθουν «καταστροφικά αποτελέσματα» για την κοινωνία και την οικονομία συνολικά.
Η λέξη επινοήθηκε τη δεκαετία του 1990 αλλά «συζητήθηκε» πρώτη φορά το 2016 από τον τότε πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.
Στη σημερινή της εκδοχή, αναφέρεται στην συγκέντρωση παγκόσμιων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων την οικονομική επιβράδυνση – αύξηση του πληθωρισμού και στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Το ίδιο το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στην ετήσια έκθεσή του στέκεται στον όρο, παραθέτοντας τις προκλήσεις στις οποίες πρέπει να αναφερθεί φέτος στο συνέδριο, μεταξύ των οποίων είναι και η κλιματική αλλαγή.
Πιο συγκεκριμένα, τουλάχιστον το 80% των 1.200 ερωτηθέντων της έρευνας του Παγκοσμίου Οικονομικού Φορουμ εκτιμούν ότι η έντονη μεταβλητότητα και η ελλιπής θωράκιση του πλανήτη αυξάνουν τις πιθανότητες επίμονων, «επίπονων» και πολλαπλών σοκ άμεσα.
Ως εκ τούτου, το χειρότερο σενάριο είναι «καταστροφικά αποτελέσματα» για την κοινωνία και την οικονομία συνολικά.
Η εν λόγω απειλή μπορεί να έρθει εξαιτίας του «ανταγωνισμού πόρων», αφού οι χώρες ανταγωνίζονται για φυσικούς πόρους, μεταξύ των οποίων τα τρόφιμα, το νερό και η ενέργεια.
«Το κλίμα είναι η μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη απειλή, αλλά ο δημοσιονομικός χώρος στενεύει, προειδοποιούν από «την καρδιά» του Φόρουμ.
«Οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν για να αποφύγουν την “πολυκρίση”», τονίζουν.
Να σημειωθεί ότι γενικότερα τα περιβαλλοντικά ζητήματα μονοπωλούν στους μακροπρόθεσμους κινδύνους τα τελευταία χρόνια, «κρατώντας» τις τρεις πρώτες θέσεις σε κάθε έκθεση την τελευταία πενταετία.