Εκτενές δημοσίευμα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει και πάλι γύρω από την ενδεχόμενη επιστροφή τους στην Ελλάδα, φιλοξενούν οι New York Times.
Η αρθρογράφος του κειμένου αφού περιγράφει περιληπτικά την ιστορία των Γλυπτών και πώς βρέθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο επισημαίνει πως η πίεση για την επιστροφή τους έχει αυξηθεί καθώς αρκετά μουσεία έχουν επιστρέψει αντικείμενα υψηλού προφίλ, όπως τα «μπρούτζινα του Μπενίν», η επιστροφή πέρυσι ενός τμήματος του Παρθενώνα που για περισσότερα από 200 χρόνια εκτίθετο σε μουσείο στη Σικελία, αλλά και η ανακοίνωση του Βατικανού τον Δεκέμβριο, ότι θα παραδώσει θραύσματα του Παρθενώνα.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «τώρα υπάρχουν ελπιδοφόρες ενδείξεις ότι ίσως μια λύση μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της Ελλάδας θα μπορούσε να είναι ορατή καθώς αξιωματούχοι και των δύο πλευρών έχουν αναγνωρίσει ότι έχουν πραγματοποιηθεί μυστικές συνομιλίες.
Ωστόσο, παρόλο που αυτές οι αποκαλύψεις έχουν ανθίσει και υπάρχει αισιοδοξία ότι σύντομα θα σημειωθεί πραγματική πρόοδος, και οι δύο πλευρές έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει ακόμη επικείμενη συμφωνία».
«Πράγματι, παραμένουν πολύ μακριά σε ορισμένα βασικά ερωτήματα» σχολιάζει χαρακτηριστικά η αρθρογράφος.
Από τον Νοέμβριο του 2021 βρίσκονται σε εξέλιξη μυστικές συνομιλίες στο Λονδίνο ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας και νυν πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, επισημαίνουν οι New York Times.
Οι συνομιλίες αυτές λαμβάνουν χώρα σε απομονωμένους χώρους πολυτελών ξενοδοχείων και στο αρχοντικό του Έλληνα πρέσβη, όπου οι δύο πλευρές προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία για το μέλλον των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Σε αρκετές από αυτές τις συναντήσεις, υπογραμμίζουν δύο πηγές στην αμερικανική εφημερίδα, έχει συμμετάσχει ο Γιώργος Γεραπετρίτης για την ελληνική κυβέρνηση.
Το πόσο καλά πήγαν οι διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα υπήρξε αφορμή για πολλές εικασίες.
Ωστόσο, φαίνεται πως μια συμφωνία παραμένει πολύ πιο μακριά από ό,τι υποδηλώνουν οι αναφορές που γεμίζουν συχνά τα πρωτοσέλιδα των διεθνών μέσων ενημέρωσης.
Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές μίλησαν δημόσια για να βάλουν φρένο στις αυξανόμενες προσδοκίες ότι οποιαδήποτε συμφωνία ήταν επικείμενη.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στους New York Times, γνώστης των συζητήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει όλη τη ζωφόρο της συλλογής του, περίπου 250 πόδια λαξευμένης πέτρας που κάποτε τυλίχθηκε γύρω από τον Παρθενώνα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήθελε μια συμφωνία ότι αυτά θα παραμείνουν στην Ελλάδα για τουλάχιστον 20 χρόνια όπου θα επανενωθούν με άλλα μέρη της ζωφόρου που ήδη εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήλπιζε ότι, μετά από 20 χρόνια, η συμφωνία θα παραταθεί, ώστε τα πάνελ της ζωφόρου να παραμείνουν στην Αθήνα.
Μάλιστα, ήλπιζε να διαπραγματευτεί την επιστροφή και των υπόλοιπων γλυπτών σε μεταγενέστερη ημερομηνία, πρόσθεσε το πρόσωπο που γνωρίζει το ζήτημα.
Σε αντάλλαγμα για τη ζωφόρο, τα ελληνικά μουσεία θα προμήθευαν στο Βρετανικό Μουσείο μια εκ περιτροπής συλλογή ανεκτίμητων αντικειμένων, μερικά από τα οποία δεν είχαν φύγει ποτέ από την Ελλάδα, πρόσθεσε το άτομο.
Το Βρετανικό Μουσείο ωστόσο, θέλει μια διαφορετική συμφωνία, σύμφωνα με το άτομο που γνωρίζει τη θέση του.
Σχολιάζει επίσης πως οι συνομιλίες έχουν φτάσει σε ένα στάδιο που «δεν έχουμε ξαναδεί» αφού και οι δύο πλευρές «διαπραγματεύονταν με καλή πίστη», πρόσθεσε το πρόσωπο.
Ωστόσο, δεν αναμένεται μεγαλύτερη πρόοδος παρά μόνο μετά τη διεξαγωγή των κοινοβουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα αργότερα το 2023.