Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κορωνοϊός-Κίνα: Καίνε τους νεκρούς στους δρόμους – «Τα πτώματα ξεχειλίζουν παντού»

Κορωνοϊός-Κίνα: Καίνε τους νεκρούς στους δρόμους – «Τα πτώματα ξεχειλίζουν παντού»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κίνα, Κορωνοϊός - Κορονοϊός,

Οι οικογένειες ασθενών που κατέληξαν από τον κορωνοϊό άρχισαν να καίνε τα πτώματα των αγαπημένων τους στους δρόμους της Κίνας, καθώς γραφεία τελετών και αποτεφρωτήρια δηλώνουν υπερκορεσμένα, αν και η Κίνα αναφέρει πέντε ή λιγότερους θανάτους την ημέρα από την ημέρα που αποφασίστηκε η άρση των περιορισμών στο πλαίσιο της αναποτελεσματικής και ολέθριας, ως φαίνεται, πολιτικής του «μηδενικού covid».

Οι κάτοικοι έχουν εκφράσει την οργή τους για τα γραφεία κηδειών που αυξάνουν το κόστος των αποτεφρώσεων εν μέσω της αύξησης της ζήτησης, η οποία φαίνεται πως οδήγησε τους ανθρώπους να παίρνουν το θέμα στα χέρια τους και να κάνουν τις δικές τους καύσεις κυριολεκτικά μέσα στους δρόμους όπως δείχνουν βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αυτοσχέδιες καύσεις νεκρών.

Σε ένα βίντεο, φαίνεται ένα ξύλινο φέρετρο στο πλάι ενός μονοπατιού να καίγεται σε μια μικρή πυρά.

Η περιοχή όπου σημειώνεται η καύση φαίνεται να είναι αγροτική.

Ξύλινο φέρετρο στο πλάι ενός μονοπατιού να καίγεται σε μια μικρή πυρά.

Ωστόσο, σε ένα άλλο βίντεο που λέγεται ότι τραβήχτηκε στη Σαγκάη, μια ομάδα κατοίκων στέκεται σε ένα χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων ανάμεσα σε πολυώροφες πολυκατοικίες, γύρω από αυτό που φαίνεται να είναι μια άλλη αυτοσχέδια πυρά.

Άλλα παρόμοια βίντεο έχουν εμφανιστεί από την πόλη, με άλλα δύο κλιπ που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο που δείχνουν πτώματα να καίγονται με παρόμοιο τρόπο.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι κάτοικοι άφησαν το σώμα σε σεντόνια και σχεδίασαν ένα περίγραμμα με κιμωλία γύρω από την πυρά.

Σε ένα βίντεο, οι θρηνούντες συγγενείς άναψαν τις φλόγες με κλαδιά δέντρων στην πόλη όπου ένας γιατρός σε ένα από τα νοσοκομεία της πόλης υπολόγισε ότι το 70% του πληθυσμού των 25 εκατομμυρίων της Σαγκάης είχε μολυνθεί από τον Covid.

Παράλληλα ένα screenshot που δημοσιεύτηκε στο Weibo (την κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης) δείχνει έναν κάτοικο να ενημερώνει τους γείτονές του μέσω τηλεφωνικού μηνύματος ότι ο πατέρας του πέθανε και ότι δεν ήταν σε θέση να αντέξει οικονομικά την υπηρεσία αποτέφρωσης.

Ως αποτέλεσμα, τους είπε, ότι θα έβρισκε ανοιχτό χώρο για να κάψει τα λείψανα του πατέρα του.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ένας άλλος Κινέζος χρήστης έγραψε στο Weibo ότι οι πολίτες «δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά να ζουν υπό lockdown.

»Και τώρα δεν έχουμε την πολυτέλεια να πεθάνουμε», διαμαρτυρόμενοι για τα αυξανόμενα έξοδα μιας αξιοπρεπούς κηδείας.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο μίλησε με γραφείο τελετών στο Πεκίνο, το οποίο είπε ότι η αποτέφρωση μπορεί να κανονιστεί σε τρεις ημέρες με κόστος 68.000 γιουάν, ενώ μια αυθημερόν υπηρεσία θα κόστιζε 88.000. Κανονικά, θα κόστιζε μερικές χιλιάδες.

«Τα πτώματα ξεχειλίζουν παντού», είπε ο υπάλληλος του γραφείου στο Bloomberg.

Οι σκηνές των πυρών που καίγονται θυμίζουν την Ινδία του 2021, όταν η παραλλαγή Delta Covid-19 ξέσπασε στη χώρα, σκοτώνοντας δεκάδες χιλιάδες.

Καθώς τα κρεματόρια κατακλύστηκαν, οι πολίτες αναγκάστηκαν να κάψουν τους νεκρούς τους σε αυτοσχέδιες νεκρικές πυρές, με αποτέλεσμα να προκύψουν μερικές από τις πιο ανατριχιαστικές εικόνες από την παγκόσμια πανδημία.

Εκείνη την εποχή, τα μέσα ενημέρωσης του Πεκίνου χλεύαζαν τις χώρες που αναγκάστηκαν να αποτεφρώσουν τα πτώματα σε δημόσιους χώρους όπως οι πλατείες των πόλεων.

Τώρα, οι πολίτες της Κίνας έρχονται αντιμέτωποι με την ίδια πραγματικότητα.

Ο ερευνητικός οργανισμός υγείας Airfinity με έδρα το Λονδίνο πιστεύει ότι περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι πεθαίνουν από τη νόσο κάθε μέρα στην Κίνα.

Αυτός ο αριθμός μπορεί να ανέλθει σε 25.000 καθώς οι άνθρωποι αρχίζουν να ταξιδεύουν σε όλη τη χώρα για τους εορτασμούς του Σεληνιακού Νέου Έτους.

Ο Airfinity αναμένει ότι τα κρούσματα στην Κίνα θα φτάσουν στην πρώτη τους κορύφωση στις 13 Ιανουαρίου με 3,7 εκατομμύρια ημερήσιες μολύνσεις και προειδοποίησε ότι οι θάνατοι τους επόμενους μήνες θα μπορούσαν να φτάσουν τα 2,1 εκατομμύρια.

Κινέζοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι μόνο 5.250 θάνατοι έχουν καταγραφεί σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

«Αυτό είναι εντελώς γελοίο», είπε ο 66χρονος κάτοικος του Πεκίνου που έδωσε μόνο το επίθετό του Zhang για τον επίσημο απολογισμό των νεκρών.

«Τέσσερις από τους στενούς μου συγγενείς πέθαναν.

»Αυτό είναι μόνο από μια οικογένεια.

»Ελπίζω ότι η κυβέρνηση θα είναι ειλικρινής με τους ανθρώπους και τον υπόλοιπο κόσμο για το τι πραγματικά συνέβη εδώ».

Η Κίνα έχει απορρίψει τον διεθνή σκεπτικισμό σχετικά με τις στατιστικές της ως προσπάθειες με πολιτικά κίνητρα να σπιλώσει τα επιτεύγματά της στην καταπολέμηση του ιού.

«Η Κίνα και ο κινεζικός λαός σίγουρα θα κερδίσουν την τελική νίκη ενάντια στην επιδημία», ανέφερε η «Λαϊκή Ημερησία», η επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος, σε ένα κύριο άρθρο, αντικρούοντας την κριτική για την τριετή απομόνωση, τα lockdown και τις δοκιμές της Κίνας που προκάλεσαν ιστορικές ταραχές και διαδηλώσεις στα τέλη του περασμένου έτους.

Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συναντήθηκαν με Κινέζους επιστήμονες την Τρίτη εν μέσω ανησυχίας για την ακρίβεια των δεδομένων της Κίνας σχετικά με την εξάπλωση και την εξέλιξη της επιδημίας.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ είχε προσκαλέσει τους επιστήμονες να παρουσιάσουν λεπτομερή δεδομένα σχετικά με την αλληλουχία των μεταλλάξεων, τις νοσηλείες, τους θανάτους και τους εμβολιασμούς.

Ο ΠΟΥ θα δημοσιοποιήσει πληροφορίες σχετικά με τις συνομιλίες αργότερα, πιθανότατα σε μια ενημέρωση της Τετάρτης, είπε ο εκπρόσωπός του.

Τον περασμένο μήνα, το Reuters ανέφερε ότι ο ΠΟΥ δεν είχε λάβει δεδομένα από την Κίνα για νέες νοσηλεύσεις COVID μετά τη μετατόπιση της πολιτικής του Πεκίνου, ωθώντας ορισμένους εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας να αναρωτηθούν εάν μπορεί να κρύβει την έκταση της επιδημίας.

Η Κίνα ανακοίνωσε πέντε νέους θανάτους από τον κορωνοϊό για την Τρίτη, ανεβάζοντας τον επίσημο απολογισμό των θανάτων σε 5.258, πολύ χαμηλός με τα παγκόσμια πρότυπα.

Την Δευτέρα, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ παραδέχτηκε τελικά τα λάθη της δρακόντειας πολιτικής του για τον μηδενικό Covid, η οποία απέτυχε να περιορίσει τον ιό και πυροδότησε τις πρώτες εκτεταμένες μαζικές διαμαρτυρίες στη χώρα εδώ και δεκαετίες.

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε «πρωτοφανείς δυσκολίες και προκλήσεις» στην ομιλία του για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς προς το έθνος.

Ο Σι απέσυρε τα μέτρα μηδενικού Covid στις 7 Δεκεμβρίου, αλλά η νέα στρατηγική του να ζει η χώρα του με τον ιό έχει προκαλέσει την αύξηση των λοιμώξεων, με τις μολύνσεις να κορυφώνονται επί του παρόντος στο Πεκίνο .

Στην ομιλία του, είπε ότι η Κίνα βρίσκεται τώρα σε μια νέα φάση ελέγχου του Covid.

Και πρόσθεσε: «Από τότε που χτύπησε ο Covid-19, έχουμε θέσει τους ανθρώπους πάνω από όλα και βάλαμε τη ζωή πάνω από όλα. Με εξαιρετικές προσπάθειες, επικρατήσαμε σε πρωτόγνωρες δυσκολίες και προκλήσεις και δεν ήταν εύκολο ταξίδι για κανέναν.

»Τώρα έχουμε εισέλθει σε μια νέα φάση αντιμετώπισης του Covid όπου παραμένουν δύσκολες προκλήσεις».

«Αυτό που έχει σημασία είναι να οικοδομήσουμε συναίνεση μέσω της επικοινωνίας και της διαβούλευσης.

«Ας κάνουμε μια επιπλέον προσπάθεια για να τα καταφέρουμε, καθώς η επιμονή και η αλληλεγγύη σημαίνουν νίκη».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αμερικανικός επιστημονικός δορυφόρος εντόπισε το μυστικό αεροπλανοφόρο της Κίνας

Μπορεί η ΕΕ να βάλει φρένο στην Temu;

Ρωσία: «Το [πυραυλικό] χτύπημα [με Oreshnik] ήταν ένα μήνυμα στη Δύση» – Σύνοδος την Τρίτη 26/11 ΝΑΤΟ-Ουκρανίας

DW: Ενδείξεις για κινεζική εμπλοκή στο σαμποτάζ στη Βαλτική

Γερμανία σε Κίνα: Αν επιβεβαιωθεί ότι παραδίδει drones στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία θα υπάρξουν συνέπειες

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr