Διαβάστε σχετικά για Bloomberg, Αρχαιοκαπηλία, Αρχαιολογία, Βρετανία, Βρετανικό Μουσείο, Γλυπτά Παρθενώνα Βρετανικό Μουσείο, Ηνωμένο Βασίλειο, Υπουργείο Πολιτισμού,
Πηγές από το υπουργείο Πολιτισμού διέψευσαν δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο ανέφερε πως ενδέχεται να επιστραφούν σταδιακά στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα το επόμενο χρονικό διάστημα.
«Δεν ισχύει το δημοσίευμα του Bloomberg ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο Ακρόπολης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για τη σταδιακή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής», ανέφεραν οι πηγές του υπουργείου.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα, η πιθανή συμφωνία θα αποτελέσει μέρος μιας πολιτιστικής ανταλλαγής, η οποία θα δώσει τέλος στη διαμάχη για τα ιστορικά αντικείμενα που χρονολογείται από το 1800.
«Οι υπουργοί από την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο συζήτησαν την προσπάθεια της Ελλάδας να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα από το Λονδίνο, αλλά δεν έδωσαν καμία ένδειξη ότι το πιο ακανθώδες ζήτημα της πολιτιστικής κληρονομιάς του κόσμου πλησιάζει στην επίλυση την Τρίτη» αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg και συνεχίζει… αναφέροντας «ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είπε στον υφυπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου για την Ευρώπη Leo Docherty ότι η Αθήνα επιδιώκει μια λύση «win-win» με το Βρετανικό Μουσείο, όπου εκτίθενται αρχαία ελληνικά μαρμάρινα έργα που διακοσμούσαν αρχικά τον ναό του Παρθενώνα στην Ακρόπολη».
Η συμφωνία θα προβλέπει ένα τμήμα των Γλυπτών να αποστέλλεται στην Αθήνα εκ περιτροπής για αρκετά χρόνια, σύμφωνα με όσα αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται ανώνυμες πηγές.
Σε αντάλλαγμα, άλλα αντικείμενα θα δανείζονταν ουσιαστικά στο μουσείο του Λονδίνου και η Βρετανία θα μπορούσε επίσης να πάρει γύψινα αντίγραφα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Οι περίπλοκες συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και η συμφωνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, αναφέρει το δημοσίευμα.