Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

BBC: Εάν η Τουρκία επιτεθεί χερσαία στους Κούρδους, οι SDF θα εγκαταλείψουν τη φύλαξη 12.000 τζιχαντιστών

BBC: Εάν η Τουρκία επιτεθεί χερσαία στους Κούρδους, οι SDF θα εγκαταλείψουν τη φύλαξη 12.000 τζιχαντιστών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τοπικές δυνάμεις [σ.σ. παραπέμπει στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF)] στη βορειοανατολική Συρία είπαν στο BBC ότι ενδέχεται να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τους καταυλισμούς [στρατόπεδα] όπου φυλάσσουν κρατούμενους της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) δήλωσαν ότι δεν έχουν πλέον την ικανότητα να φυλάξουν τις εγκαταστάσεις [φυλακές και στρατόπεδα κράτησης] εάν η Τουρκία ξεκινήσει μια νέα χερσαία επιχείρηση εναντίον τους.

Η Τουρκία έχει επιτεθεί σε εκατοντάδες στόχους στην περιοχή ως αντίποινα για μια βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

Η Τουρκία έχει κατηγορήσει για την βομβιστική επίθεση τους Κούρδους αυτονομιστές που εδρεύουν στη βόρεια Συρία.

Οι SDF -μια συμμαχία πολιτοφυλακών κυρίως Κούρδων που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ- αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση και κατηγόρησαν την Τουρκία ότι χρησιμοποιεί τη βομβιστική επίθεση ως πρόσχημα για να δικαιολογήσει μια από καιρό σχεδιασμένη διασυνοριακή επίθεση.

Την Τετάρτη, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι τα πλήγματα ήταν «μόνο η αρχή» και ότι είναι αποφασισμένος να εξασφαλίσει τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία με τη δημιουργία ενός «διαδρόμου ασφαλείας».

Ωστόσο, ο επικεφαλής των SDF, στρατηγός Μαζλούμ Άμπντι, είπε στο BBC ότι μια χερσαία επιχείρηση θα είχε ως αποτέλεσμα την αναζωπύρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους.

«Θα οδηγούσε σε δεύτερο εμφύλιο πόλεμο στη Συρία και οι αντιτρομοκρατικές μας επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους θα σταματήσουν», είπε.

«Ως μέρος του Διεθνούς Συνασπισμού, πολεμήσαμε και νικήσαμε το Ισλαμικό Κράτος κι αυτό που κάνει η Τουρκία θα το υπονομεύσει όλο αυτό».

Ο στρατηγός Μαζλούμ Άμπντι είπε ότι ανέστειλαν τις επιχειρήσεις εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους λόγω των αεροπορικών επιδρομών της Τουρκίας.

Κατά τη διάρκεια της διεθνούς εκστρατείας κατά του Ισλαμικού Κράτους, οι ΗΠΑ βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό στις κουρδικές δυνάμεις για να ξεριζώσουν τους μαχητές από τη Συρία και οι SDF εξακολουθούν να είναι υπεύθυνοι για τις φυλακές και τα στρατόπεδα κράτησης που φυλάσσουν ύποπτους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και τις οικογένειές τους.

Η μεγαλύτερη από αυτές τις πρόχειρες εγκαταστάσεις, που στεγάζει τις οικογένειες των υπόπτων μαχητών, είναι το προσφυγικό στρατόπεδο Αλ Χολ.

Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι ζουν εκεί, τα δύο τρίτα των οποίων είναι παιδιά.

Οι SDF ανέφεραν ότι ένας αριθμός τουρκικών αεροπορικών επιδρομών στόχευσε το Αλ Χολ.

Από την επίθεση σκοτώθηκαν επτά αξιωματούχοι ασφαλείας που ήταν υπεύθυνοι για τη φύλαξη του καταυλισμού.

Έξι αλλοδαποί κρατούμενοι διέφυγαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, αλλά αργότερα συνελήφθησαν ξανά.

Ο στρατηγός Άμπντι έχει προειδοποιήσει ότι περαιτέρω τουρκικές επιθέσεις θα επηρεάσουν άμεσα την ικανότητα των δυνάμεών του να διατηρήσουν αυτές τις δομές:

«Οι δυνάμεις μας θα είναι απασχολημένες με την προστασία των δικών μας ανθρώπων και των οικογενειών μας και δεν θα μπορέσουμε να φυλάξουμε τα στρατόπεδα».

«Οι τουρκικές Αρχές έχουν βάλει στο στόχαστρο μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις, υπηρεσίες όπως σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου», πρόσθεσε.

«Αυτό θα οδηγήσει σε μαζική μετανάστευση και εσωτερικά εκτοπισμένους».

Τα τουρκικά πλήγματα έπληξαν μη στρατιωτικές υποδομές και κοιτάσματα πετρελαίου στη βόρεια Συρία.

Από το 2016, ο τουρκικός στρατός έχει ξεκινήσει τρεις επιχειρήσεις [σ.σ. εισβολές] μεγάλης κλίμακας στη βόρεια Συρία με την υποστήριξη συμμαχικών ομάδων ενόπλων Σύρων ισλαμιστών αντικαθεστωτικών και ελέγχει επί του παρόντος μια περιοχή εδάφους που εκτείνεται σε περισσότερα από 325 χιλιόμετρα κατά μήκος των συνόρων της.

Στην πιο πρόσφατη επιχείρηση, το 2019, η Τουρκία κατέλαβε την περιοχή [μοβ χρώμα στον χάρτη – πάνω] μεταξύ των πόλεων Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Αΐν.

Σε εκείνη τη φάση η Ρωσία μεσολάβησε για κατάπαυση του πυρός και δημιουργήθηκαν κοινές περιπολίες τουρκικών και ρωσικών στρατευμάτων για να παρακολουθούν την τήρηση της εκεχειρίας.

Τώρα, οι κουρδικές δυνάμεις ανησυχούν ότι η πρόθεση της Τουρκίας είναι να καταλάβει την Κομπάνι.

Οι SDF έχουν καλέσει τόσο τις ΗΠΑ όσο και τη Ρωσία να ασκήσουν πιέσεις και την επιρροή τους για να σταματήσουν την τουρκική επίθεση, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή και πέρα ​​από αυτήν.

«Επί οκτώ χρόνια παλεύουμε με τη διεθνή κοινότητα κατά της τρομοκρατίας, πολεμήσαμε μαζί για να νικήσουμε το Ισλαμικό Κράτος και τώρα οι επιθέσεις που πραγματοποιεί το τουρκικό κράτος τα υπονομεύουν όλα αυτά», λέει ο στρατηγός Άμπντι.

«Οι συνέπειες αυτού θα είναι πολύ άσχημες όχι μόνο για εμάς αλλά και για τον κόσμο».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Προκαλεί ο Φιντάν με τα περί «τουρκικής μειονότητας» – Η ελληνική απάντηση

Καστελλόριζο: Τουρκικές παραβιάσεις με εμπλοκές και αναχαιτίσεις από ελληνικά μαχητικά

Αποθρασύνθηκε ο Φιντάν μετά τη συνάντηση με Γεραπετρίτη: Θέτει εκ νέου θέμα «”τουρκικής” μειονότητας στη Θράκη» και ζητά από την Ελλάδα να απέχει από προκλήσεις

Τουρκικό «τσίρκο»: Η Τουρκία δικάζει 20 φουκαράδες και καθαρίστριες για πράκτορες της Μοσάντ

Πυρά Ερντογάν κατά Μπάιντεν για τους ATACMS: «Η προσέγγιση “ας καταστραφεί ο κόσμος έπειτα από μένα” δεν οδηγεί πουθενά»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr