«Ο Μαρξ γράφει», σε όχι ευρέως γνωστά χειρόγραφά του για το πολωνικό ζήτημα, «ότι η Ρωσία όποτε δεν μπορούσε να εκσυγχρονιστεί, όποτε είχε πρόβλημα να εκσυγχρονιστεί παραπέρα, έκανε πολιτική επεκτάσεων», είπε ο Νίκος Κοτζιάς καλεσμένος στο Kontra Channel και επεσήμανε: «Πράγμα που ισχύει και για τον Ερντογάν.
»Ο Ερντογάν, ο οποίος εκσυγχρόνισε σε μεγάλο βαθμό την Τουρκία, έχει μπλοκαριστεί αυτός ο εκσυγχρονισμός, δεν πάει παρακάτω κι αρχή την πολιτική εδώ και χρόνια των επεκτάσεων».
Σχολιάζοντας το πρόσφατο βίντεο της επίσημης τουρκικής προπαγάνδας, που κήρυττε το «Αιγαίο είναι δικό μας» -δηλαδή τουρκικό- και «είμαστε δικέφαλος αετός», δηλαδή ο δικέφαλος αετός είναι τουρκικός, ο Νίκος Κοτζιάς είπε:
«Είναι ένα θέμα πώς αντιμετωπίζεις την Τουρκία.
»Δεν πιστεύω ότι η εξωτερική πολιτική του Ερντογάν είναι αποτέλεσμα εσωτερικών προβλημάτων μόνο ή είναι αποτέλεσμα ότι έχει εκλογές τον επόμενο χρόνο.
»Παίζουν αυτά τον ρόλο τους.
Διαβάστε ακόμα: Ράπισμα Δένδια σε εκσυγχρονιστές και γιουσουφάκια: «Η θεωρία περί δηλώσεων εσωτερικής κατανάλωσης (…) αποτελεί υπεραπλούστευση»
»Αλλά πιστεύω ότι έχουν μια μακρόχρονη στρατηγική οι Τούρκοι.
»Και εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα με την Ελλάδα και με τις πολιτικές, δημοσιογραφικές, επιστημονικές της ελίτ, μεγάλο τμήμα τους θέλουν σαν στρουθοκάμηλος να υποβαθμίσουνε τα προβλήματα που προκύπτουν και να μη δουν τη μακρόχρονη στρατηγική και επιλογή που έχει ο Ερντογάν.
Η μακρόχρονη στρατηγική της Τουρκίας λέγεται «Όρκος του Έθνους» – Διαβάστε –πατώντας ΕΔΩ– όλα τα σχετικά μας άρθρα
»Ο Ερντογάν έχει μία επιλογή να πιέζει την Ελλάδα και να ακολουθεί αυτό που έλεγαν οι Κινέζοι θεωρητικοί, να κερδίζει έδαφος χωρίς πόλεμο.
»Έδαφος εννοούμε όχι μόνο έδαφος-έδαφος αλλά και διαστάσεις στη διεθνή πολιτική.
»Έτσι έχουμε τη συμφωνία που έκανε με τη Λιβύη, γιατί εμείς δεν κάναμε την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στην Κρήτη για να του κόψουμε αυτή τη δυνατότητα, έχουμε τον εθνικό του νόμο που είναι παράνομος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, που δίνει στην Τουρκία -μόνοι τους τα κόβουν, μόνοι τους τρώνε- δίνει το δικαίωμα διάσωσης και έρευνας μέχρι τον 25ο μεσημβρινό, δηλαδή μέχρι τους Καλογήρους, δίνει τη δυνατότητα να μπαίνει στο Ιράκ και μετά να του λέει η κυβέρνηση του Ιράκ να φύγει και να μη φεύγει, του δίνει τη δυνατότητα να κάνει αυτά τα παιχνίδια που κάνει στη Συρία..
»Νομίζω ότι δεν πρέπει κανείς να υποτιμά το τι κάνει.
»Γενικά για να το πω: Ο Ερντογάν και η τουρκική ελίτ προσπαθούνε τα δικαιώματα της ελληνικής κυριαρχίας, του ελληνικού κράτους, να τα περιορίζουνε και να τα αμφισβητούνε.
»Και μετά από την αμφισβήτησή τους να τα ανάγουνε σε γκρίζα ζώνη.
»Σε μία ζώνη δηλαδή που εμείς δεν πρέπει και δεν δικαιούμαστε να εξασκούμε τα δικαιώματά μας.
»Και μετά να επικαλούνται όλο αυτό το στρίμωγμα για να λένε ότι αυτή η ζώνη ή αυτό το νησάκι ή βραχονησίδα είναι τουρκική.
»Αυτό το είδαμε στα Ίμια. Το έχω μελετήσει σε 30 υποθέσεις της Τουρκίας.
»Αμφισβητεί, δεν μας αφήνει να εξασκήσουμε τα δικαιώματά μας και μετά προσπαθεί να εξασκήσει τα δικά της δικαιώματα.
»Παραδείγματος χάρη. Σημίτης. Μαδρίτη. Συμφώνησε, κακώς συμφώνησε, να μη γίνει οποιαδήποτε αλλαγή στο Αιγαίο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της άλλης πλευράς.
»Αυτό εξουδετέρωσε όλα τα δικαιώματα της Ελλάδας που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.
»Όμως ο Ερντογάν, με την ψευδοΑΟΖ με τη Λιβύη και με τους νόμους που σας περιέγραψα, έχει μπει μέσα στο Αιγαίο.
»Έχει κάνει αλλαγές στο Αιγαίο, έχει καταργήσει τη συμφωνία με τον Σημίτη.
»Και ούτε μία καταγγελία για αυτό δεν υπήρξε.
»Καταγγελία από τους Αμερικανούς που ήταν οι “μπαμπάδες” αυτής της κάκιστης συμφωνίας. Ακόμα κι αυτή η κάκιστη συμφωνία παραβιάζεται.
»Κατά συνέπεια η Τουρκία πιέζει να μην μας αφήνει εξασκούμε τα δικαιώματά μας και μετά να παριστάνει ότι είναι δικά της.
»Υπογραμμίζω σε κάθε δυνατότητα που έχω ότι το ζήτημα του να είσαι με το διεθνές δίκαιο δεν είναι να είσαι ο καταγγέλλων τις παραβιάσεις από τρίτους.
»Το είμαι με το διεθνές δίκαιο σημαίνει, με λογική και ορθολογισμό, να εφαρμόζεις το διεθνές δίκαιο. Δεν είναι μόνο να καταγγέλλεις τις παραβιάσεις. Το διεθνές δίκαιο σου δίνει δικαιώματα».