Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Γαλλία θέλει να ανοίξει ξανά την πρεσβεία της στη Λιβύη

Η Γαλλία θέλει να ανοίξει ξανά την πρεσβεία της στη Λιβύη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την Τετάρτη, ο νέος πρεσβευτής της Γαλλίας στη Λιβύη, Mostafa Mihraje, έφτασε στην Τρίπολη για να αναλάβει καθήκοντα. Συναντήθηκε με την υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, Νάτζλα Μανγκούς, για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα.

Ο Mihraje εξέφρασε την πρόθεση του Παρισιού να ανοίξει εκ νέου την πρεσβεία του στην Τρίπολη και να ξεκινήσει την έκδοση βίζας για τους Λίβυους.

Επιβεβαίωσε επίσης τη δέσμευσή του να υποστηρίξει τον νέο Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΟΗΕ στη Λιβύη, Abdoulaye Bathily, για να βοηθήσει στη διεξαγωγή των πολυαναμενόμενων εκλογών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Μανγκούς χαιρέτισε τον «θετικό ρόλο που διαδραματίζει η Γαλλία στη διατήρηση της σταθερότητας της Λιβύης και στη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών στη βάση ενός συναινετικού συνταγματικού πλαισίου».

Ο Mihraje ήταν προηγουμένως Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας και υπηρέτησε ως Ειδικός Απεσταλμένος της Γαλλίας στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας το 2018. Διαδέχεται την Béatrice Le Fraper du Hellen ως Γάλλος Πρέσβης στη Λιβύη.

Οι περισσότεροι διπλωμάτες και άλλοι ξένοι έφυγαν από τη Λιβύη μετά από επανειλημμένες επιθέσεις και απαγωγές.

Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο του 2012, μια ισλαμιστική επίθεση στο προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη σκότωσε τον πρεσβευτή Κρις Στίβενς και άλλους τρεις Αμερικανούς.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας επανέλαβε πρόσφατα ότι η πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για την ενεργειακές έρευνες «δεν είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας».

«Η θέση μας σχετικά με το μνημόνιο κατανόησης που υπογράφηκε μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) το 2019, παραμένει αμετάβλητη.

»Αυτό παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου σε ενημέρωση διπλωματικών συντακτών.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Λιβύη και η Τουρκία υπέγραψαν πολλές οικονομικές συμφωνίες που περιελάμβαναν πιθανές έρευνες υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές, δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Οι συμφωνίες θα επιτρέψουν τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στα λιβυκά ύδατα.

Αυτό έρχεται τρία χρόνια μετά την ανύποστατη, έκνομη και εξωπραγματική οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και του καθεστώτος Ερντογάν.

Η χώρα βρίσκεται σε αναταραχή από την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η οποία οδήγησε σε μια σειρά συγκρούσεων που έληξαν μόνο με κατάπαυση του πυρός το 2020.

Οι προεδρικές εκλογές στη Λιβύη είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο του 2021 και στη συνέχεια αναβλήθηκαν επ’ αόριστον.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Ευρώπη συζητά αποστολή στρατού ή μισθοφόρων στην Ουκρανία, αναφέρει η Le Monde

Ουκρανός Πρεσβευτής Λονδίνο: Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι έτοιμες για έναν μακρύ πόλεμο με τη Ρωσία

Συρία: Άνοιξε η Πρεσβεία της Ιταλίας στη Δαμασκό

Επίδειξη ισχύος από τη Μόσχα που «απειλεί» με παγκόσμια σύρραξη – Συναγερμός στη Δύση

Η Μαρίν Λεπέν απείλησε να ανατρέψει την κυβέρνηση, επικαλούμενη ανησυχίες για το κόστος ζωής

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr