Η Λιβερία απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα για βοήθεια ενάντια στον φονικό ιό Έμπολα. Η πρόεδρος της χώρας, Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ (Ellen Johnson Sirleaf), τονίζει, σε ανοιχτή επιστολή, ότι ο ιός δε γνωρίζει σύνορα και ότι χρειάζεται η συμμετοχή όλων των χωρών για την καταπολέμησή του.
“Δεν έχουμε άλλο χρονικό περιθώριο για συζητήσεις και θεωρίες.” δηλώνει η Σίρλιφ στην “επιστολή προς τον κόσμο”, ένα γράμμα της που διαβάστηκε στην εκπομπή του BBC “Newshour” και το οποίο ξεκινά με τη φράση “Αγαπητέ κόσμε”.
Στην επιστολή, η Λιβεριανή πρόεδρος δηλώνει ότι ο πόλεμος ενάντια στον Έμπολα “χρειάζεται δέσμευση από κάθε έθνος που μπορεί να βοηθήσει, είτε με χρήματα, είτε με ιατρική βοήθεια, είτε με ιατρικές γνώσεις.”
“Η μάχη ενάντια στον Έμπολα μας αφορά όλους”, συνεχίζει. “Είναι καθήκον όλων μας, ως πολίτες αυτού του κόσμου, να στείλουμε μήνυμα ότι δε θα αφήσουμε τα εκατομμύρια των ανθρώπων της Δυτικής Αφρικής στο έλεός τους”.
Οι χώρες που έχουν χτυπηθεί πιό άσχημα από όλες είναι η Γουινέα, η Λιβερία και η Σιέρα Λεόνε. Περίπου 9.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό, ο οποίος σκοτώνει το 70% των ασθενών.
H πρόεδρος Σίρλιφ προσθέτει στην επιστολή: “δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Έμπολα έχει εγκατασταθεί σε τρεις ευάλωτες χώρες, που προσπαθούν ακόμα να ξεπεράσουν τις συνέπειες των μεταξύ τους πολέμων”.
Η Λιβερία είχε πάνω από 3.000 γιατρούς στην αρχή του εμφυλίου, στα τέλη της δεκαετίας 1980, ενώ το 2013 είχε περίπου 40.
“Ο Έμπολα δεν είναι μόνο μια κρίση στον τομέα της υγείας. Η νέα γενιά Δυτικο-Αφρικανών κινδυνεύει να χαθεί σε μια οικονομική καταστροφή”.
Εν τω μεταξύ, οι δωρεές που έχουν συγκεντρωθεί φτάνουν περίπου τα 377 εκατομμύρια δολάρια, που απέχουν αρκετά από τα 988 εκατομμύρια που έχουν ζητηθεί.
Ο ΟΗΕ έχει επίσης απευθύνει έκκληση για τη συγκέντρωση 1 δις δολαρίων για τη δημιουργία καταπιστεύματος για τον Έμπολα, αλλά μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί μόλις 100.000 δολλάρια.
Ο Κόφι Ανάν, πρώην γραμματέας του ΟΗΕ δηλώνει εξαιρετικά απογοητευμένος με την απάντηση της διεθνούς κοινότητας. “Αν η επιδημία είχε χτυπήσει κάποια άλλη περιοχή του κόσμου πιστεύω ότι θα το είχαν χειριστεί πολύ διαφορετικά”.