Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στα 680 ευρώ ο κατώτατος μισθός στο Δημόσιο – Μειώσεις ως 12%

Στα 680 ευρώ ο κατώτατος μισθός στο Δημόσιο – Μειώσεις ως 12%
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μπροστά σε μια πρωτόγνωρη αλλαγή του μισθού τους θα βρεθούν πολύ σύντομα 600.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Οι περισσότεροι θα δουν τον μισθό τους να μειώνεται για μία ακόμη φορά σε ποσοστό που θα κυμαίνεται από 2 έως 12%, ανάλογα με το επίπεδο των γνώσεών τους.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Βήμα, οι γιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί, οι καθηγητές, οι δάσκαλοι και όσοι έχουν μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών θα περιμένουν την ανακοίνωση των ειδικών μισθολογίων στα οποία θα υπαχθούν για να δουν τις νέες, αυξημένες αποδοχές τους.

Αυτοί που δεν θα χρειαστεί να περιμένουν είναι οι δικαστικοί και οι ένστολοι, για τους οποίους η κυβέρνηση έσπευσε μετά τις δικαστικές αποφάσεις, να αποκαταστήσει τους μισθούς τους στα προ των περικοπών του 2012 επίπεδα και να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα των αναδρομικών.

Εξομοίωση με τον ιδιωτικό τομέα

Ο βασικός άξονας της ανατροπής των μισθολογίων που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία 30 χρόνια στο δημόσιο είναι το ότι για πρώτη φορά εξισώνεται ο βασικός εισαγωγικός μισθός στο δημόσιο με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα.

Ο πρωτοδιοριζόμενος υπάλληλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης θα αμείβεται με 680 ευρώ τον μήνα (από 780 ευρώ σήμερα). Το ποσό αυτό που καταβάλλεται για 12 μήνες αντιστοιχεί στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα που είναι 586 ευρώ αλλά καταβάλλεται επί 14, δεδομένου ότι στις επιχειρήσεις δεν έχουν καταργηθεί τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα της καλοκαιρινής άδειας.

Άνοιγμα της ψαλίδας

Ο δεύτερος άξονας είναι η κατεύθυνση που δόθηκε από την τρόικα να μεγαλώσει η διαφορά των αποδοχών των αποφοίτων Λυκείου με τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που εργάζονται σε διοικητικές θέσεις και πολύ περισσότερο με τους καθηγητές των σχολείων, τους πανεπιστημιακούς, τους δασκάλους και τους γιατρούς του ΕΣΥ.

Με αυτές τις δύο πολιτικές κατ’ ουσίας κατευθύνσεις, επιχειρείται η προσαρμογή του δημοσίου στα νέα δεδομένα της χώρας, η άρση αδικιών και η προσπάθεια προσέλκυσης στον δημόσιο τομέα εργαζομένων υψηλών προσόντων. Γι΄αυτό τον λόγο στο νέο ενιαίο μισθολόγιο θα προβλέπεται και μια πέμπτη κατηγορία προσωπικού, για κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών και ειδικών γνώσεων.

Η κατηγορία αυτή θα είναι πέραν της σημερινής κατάταξης των εργαζομένων σε υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δευτεροβάθμιας, τεχνολογικής εκπαίδευσης και πανεπιστημιακής. Σε αυτή την κατηγορία προβλέπονται αυξημένες αμοιβές ανάλογα με τη θέση που θα τοποθετούνται.

Το τελευταίο σενάριο

Από αυτό το πλαίσιο-βάση ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχουν επεξεργαστεί δεκάδες σενάρια για το νέο ενιαίο μισθολόγιο και τα ειδικά μισθολόγια που θα ακολουθήσουν, προκειμένου να προσαρμόσουν τις αμοιβές στα δεδομένα που έχει βάλει στο τραπέζι η τρόικα αλλά και νέα πραγματικότητα που δημιουργείται στο δημόσιο.

Το τελευταίο και επικρατέστερο σενάριο το οποίο ετέθη υπόψιν των δανειστών, πήρε την έγκριση τους και σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έχει ως εξής:
Ο βασικός μισθός για τους εργαζομένους υποχρεωτικής εκπαίδευσης μειώνεται στα 680 ευρώ τον μήνα. Αυτόματα συμπαρασύρονται προς τα κάτω και οι αμοιβές των εργαζομένων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα 748 ευρώ τον μήνα από 858 σήμερα.

Για τους υπαλλήλους τεχνολογικής εκπαίδευσης οι υπουργοί έβαλαν φρένο στη μείωση και όρισαν το ποσοστό απωλειών στο 4%, με αποτέλεσμα ο νέος μισθός να μειώνεται στα 996 ευρώ (από 1.037 σήμερα). Το ίδιο έγινε και για τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, όπου ορίστηκε ποσοστό μείωσης 2%, με αποτέλεσμα ο νέος μισθός να διαμορφώνεται στα 1.070 ευρώ (από 1.092 σήμερα).

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι στο σενάριο που έχουν στα χέρια τους οι υπουργοί προβλέπεται οι δάσκαλοι και οι καθηγητές να αποκοπούν από τις γενικές αρχές του δημοσίου και να υπάρξει γι’ αυτούς ειδικό μισθολόγιο. Πέραν αυτών των ανατροπών η κυβέρνηση προχωρεί στη “διόρθωση” του μισθολογίου, όπως απαιτεί η τρόικα, μειώνοντας την προσωπική διαφορά που κράτησαν οι υπάλληλοι πολλών υπουργείων μετά τις περικοπές που έγιναν το 2012.

Υπενθυμίζεται ότι η προσωπική διαφορά είναι το ποσό που έμεινε στις αποδοχές των εργαζομένων αν η μείωση που προέκυψε, τότε, ήταν μεγαλύτερη από 25%. Η κατεύθυνση που δόθηκε, τώρα, είναι:

* 10% μείωση της προσωπικής διαφοράς των υπαλλήλων υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

* 7% μείωση της προσωπικής διαφοράς των υπαλλήλων ΔΕ

* 4% μείωση της προσωπικής διαφοράς των υπαλλήλων ΤΕ και ΠΕ

Η προσωπική διαφορά είναι σημαντική για τους υπαλλήλους των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης. Στα υπόλοιπα υπουργείου δεν υπάρχουν μεγάλες προσωπικές διαφορές, άρα και οι μειώσεις θα είναι οριακές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Κυριάκος αρχηγός!

Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης σφυρίζει αδιάφορα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Süddeutsche Zeitung: Στην Ελλάδα πολλοί θεωρούν ότι ο Μητσοτάκης έχει χάσει επαφή με την πραγματικότητα

Κ. Καραμανλής: Αιχμές κατά Μητσοτάκη για τη διαγραφή Σαμαρά – «Όχι» στην Προεδρία της Δημοκρατίας

Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Α. Σαμαρά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr