Το Γραφείο του Διαμεσολαβητή της Εκπαίδευσης έλαβε περισσότερες από 600 προσφυγές από Ουκρανούς δασκάλους από τα κατεχόμενα εδάφη, οι οποίοι αναγκάζονται να εργάζονται σε σχολεία από τις κατοχικές ρωσικές Αρχές.
Ο εκπαιδευτικός διαμεσολαβητής της Ουκρανίας, Σέρχι Γκορμπατσόφ, δήλωσε ότι, «πιστεύω ότι οι δάσκαλοί μας θα έπρεπε να είχαν πάρει απόφαση την άνοιξη ότι μόλις καταληφθεί η επικράτειά τους, να παραιτηθούν για να μην υπάρχουν καταγγελίες εναντίον τους ότι δεν πάνε δουλειά, για να μην αναγκαστούν να πάνε να δουλέψουν για τους κατακτητές», είπε.
«Οι ενέργειες εκείνων των εκπαιδευτικών που συνειδητά και οικειοθελώς συμφώνησαν να συνεργαστούν με τις Αρχές κατοχής και να διδάξουν σύμφωνα με τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα εμπίπτουν στο άρθρο για τη συνεργασία (άρθρο 111-1 του Ποινικού Κώδικα της Ουκρανίας)», σημείωσε.
«Όσοι προσφέρθηκαν εθελοντικά να συνεργαστούν θα πρέπει να λάβουν κατηγορηματική απαγόρευση άσκησης του επαγγέλματος.
»Δεν επιτρέπεται σε αυτούς τους ανθρώπους να εργαστούν με παιδιά από την Ουκρανία», υποστήριξε ο Γκορμπατσόφ.
Υπάρχουν όμως και εκείνοι οι δάσκαλοι που αναγκάστηκαν να εργαστούν.
«Εκεί, οι άνθρωποι απειλούνται πραγματικά με έξωση, συλλήψεις και θάνατο. (…) Θα είναι μια πολύ δύσκολη και οδυνηρή διαδικασία, γιατί πρέπει ακόμα να δούμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά, δηλαδή όταν ένας δάσκαλος δουλεύει για τους κατακτητές μιλάει για το νόμο του Νεύτωνα, αυτό είναι ένα.
»Και αν μιλάει για έναν λαό και τη Μικρή Ρωσία [σ.σ. Ανατ. Ουκρανία], τότε αυτό το άτομο δεν έχει καμία σχέση στην ουκρανική εκπαίδευση», σημειώνει ο Γκορμπατσόφ.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας της Ουκρανίας, υπάρχουν περίπου 43.000 δάσκαλοι (αυτό είναι περίπου το 10% του συνολικού αριθμού) που εγκατέλειψαν την κατοχή και τις περιοχές όπου διεξάγονται εχθροπραξίες, συμπεριλαμβανομένων της Χερσώνας, του Χάρκοβο, της Ζαπορίζια και του Κιέβου».