Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιατί εξυπηρετεί τον Πούτιν η κρίση στην Ιταλία

Γιατί εξυπηρετεί τον Πούτιν η κρίση στην Ιταλία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βλάντιμιρ Πούτιν, Ενέργεια, Ιταλία, Ρωσία,

«Ποιος θα είναι ο επόμενος;» έγραψε την προηγούμενη εβδομάδα σε ανάρτησή του στο Telegram ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας και πρώην πρόεδρος της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σχολιάζοντας την πολιτική κρίση στην Ιταλία.

Την ερώτησή του συνόδευε μια φωτογραφία του Μπόρις Τζόνσον και του Μάριο Ντράγκι, μεριμνώντας για άλλη μία φωτογραφία σε μαύρο πλαίσιο που τη συνόδευε ένα ερωτηματικό.

Η Ρωσία φαίνεται να διασκεδάζει με την πολιτική αναστάτωση στην Ευρώπη, και γιατί όχι άλλωστε αφού τη βολεύει, σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος υποστρήριξε ότι η πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα του θα ωφελήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Ντι Μάιο, η αβεβαιότητα στην Ιταλία θέτει σε κίνδυνο την αντίδραση της χώρας στη ρωσική επιθετικότητα.

«Οι Ρώσοι πανηγυρίζουν τη στιγμή που έκαναν άλλη μια δυτική κυβέρνηση να πέσει», είπε χαρακτηριστικά ο Ντι Μάιο στο Politico, προσθέτοντας ότι μεταξύ των «σοβαρών προβλημάτων» είναι η πιθανότητα η Ιταλία να μην μπορεί να στείλει όπλα στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντράγκι βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της αντίθεσης στην εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία.

Έσπευσε να προτείνει ισχυρές κυρώσεις στη Μόσχα και το «πάγωμα» των συναλλαγματικών της αποθεμάτων, καθώς και να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Κιέβου στην ΕΕ.

Όμως ο ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Τζουζέπε Κόντε, είχε αμφισβητήσει ανοικτά τη λογική αποστολής όπλων στην Ουκρανία, προκαλώντας ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Επιπλέον, ζητούσε πιο επιθετική στάση σε ζητήματα ενέργειας, θέσεις τις οποίες ο Ντράγκι προσπαθούσε να περάσει μέσα από το πνεύμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Αυτή η εβδομάδα θα είναι κρίσιμη, καθώς την Τετάρτη θα μάθουμε αν ο Μάριο Ντράγκι άλλαξε γνώμη και επιθυμεί να παραμείνει πρωθυπουργός, αν παραμείνει με ποιο συνασπισμό θα το κάνει- δεδομένου ότι ο ήδη υπάρχων ναυάγησε όταν το Κίνημα των Πέντε Αστέρων αρνήθηκε να ψηφίσει το πακέτο στήριξης ύψους 26 δισ. ευρώ για τη βοήθεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων-, ή αν θα αποχωρήσει.

Με την κρίση του κόστους ζωής, τον πόλεμο στην Ουκρανία και ένα προγραμματισμένο πακέτο «κατά του κατακερματισμού» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η πολιτική κρίση στην Ιταλία «σκάει» τη χειρότερη δυνατή στιγμή.

Η εβδομάδα αυτή θα είναι κρίσιμη για την Ιταλία, και ολόκληρη την Ευρώπη.

Θα βολέψει επίσης τον Πούτιν, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore που αναφέρει ότι:

«Η αμφισβήτηση της κυβέρνησης Ντράγκι από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων δεν οφείλεται στην εσωτερική πολιτική, αλλά έχει ως κίνητρο την εξωτερική πολιτική.

»Ωστόσο, αυτή η αμφισβήτηση είναι απίθανο να ευνοήσει τα εκλογικά συμφέροντα των Πέντε Αστέρων.

»Από την άλλη, σίγουρα ευνοεί τα στρατιωτικά συμφέροντα του Πούτιν.

»Είτε το γνωρίζουν είτε όχι, ο υπερήφανος της αμφισβήτησης της κυβέρνησης Ντράγκι πρέπει να αναζητηθεί στη Μόσχα και όχι στη Ρώμη».

Πού βασίζει το συμπέρασμα:

1. Ποιο κόμμα οφελείται: Το ακροδεξιό κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» (Brothers of Italy) της Τζόρτζια Μελόνι.

Το timing της κρίσης είναι το χερότερο για την ιταλική κυβέρνηση, που έχει πολλές εκκρεμότητες, με βασικότερη την προετοιμασία για την ψήφιση του προϋπολογισμού, και πολλές επιτυχίες, με βασικότερη την σταθερότητα.

Και μόνο η είδηση ​​της κυβερνητικής κρίσης επιδείνωσε τις προβλέψεις για την ιταλική οικονομία.

«Η κρίση όμως θα ωφελήσει το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας (Brothers of Italy) που ήταν σταθερά στην αντιπολίτευση, και όχι τα το Κίνημα των Πέντε Αστέρων που ήταν η κύρια δύναμή της», προειδοποίησε η ιταλική εφημερίδα.

2. Η αμφισβήτηση της κυβέρνησης Ντράγκι οφελεί στόχους που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής.

Η διαφωνία του Κινήματος των Πέντρε Αστέρων στην πραγματικότητα, πηγάζει από την επιλογή της κυβέρνησης Ντράγκι να βοηθήσει στρατιωτικά την Ουκρανία και να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία.

«Από τον περασμένο Φεβρουάριο, τα Πέντε Αστέρια συμμερίζονται τη ρωσική αιτιολόγηση της επίθεσης.

»Όσον αφορά την αντίθεση στη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, ο λαϊκιστικός χώρος που είχε γεννήσει την πρώτη κυβέρνηση Κόντε έχει στην πραγματικότητα ανοικοδομηθεί», σημείωσε η εφημερίδα, εξηγώντας ότι επρόκειτο για μια κυβέρνηση που την διέκρινε η κριτική στην ΕΕ, αλλά κυρίως η προσπάθεια επανατοποθέτησης της Ιταλίας σε διεθνές επίπεδο, φέρνοντάς την πιο κοντά στη Ρωσία (και Κίνα) και βάζοντας στον «πάγο» τις διατλαντικές σχέσεις.

3. Η κρίση της κυβέρνησης Ντράγκι αποδυναμώνει το μέτωπο κατά του Πούτιν.

Η ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας είχε βρει μια Ιταλία τοποθετημένη στην καρδιά της Ευρώπης και της Δύσης, σημείωσε η Il Sole 24 Ore, τονίζοντας πως αμφισβητώντας την κυβέρνηση Ντράγκι, αμφισβητείται η ιταλική ηγεσία του μετώπου κατά του Πούτιν.

«Ήδη η Γερμανία του Σολτς έχει προβλήματα λόγω των αμφίσημων σχέσεών της με τη Ρωσία του Πούτιν.

»Αν αναλογιστούμε τον ερασιτεχνισμό του Βρετανού πρωθυπουργού Τζόνσον, που τελικά αναγκάστηκε να παραιτηθεί, ο Ντράγκι είχε γίνει ο ηγέτης που σταθεροποίησε το μέτωπο απέναντι στον Πούτιν.

»Τόσο που οι Ιταλοί συμπαθούντες του τελευταίου τον είχαν μετατρέψει σε εχθρό που πρέπει να καταστραφεί σε προσωπικό επίπεδο», συνέχισε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Ζελένσκι είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να τελειώσει το 2025

Ουκρανός Πρεσβευτής Λονδίνο: Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι έτοιμες για έναν μακρύ πόλεμο με τη Ρωσία

Συρία: Άνοιξε η Πρεσβεία της Ιταλίας στη Δαμασκό

Η Ρωσία έστησε φυλάκια στα Υψίπεδα του Γκολάν για να μην εισβάλει στη Συρία το Ισραήλ

Ο Πούτιν ξεκινά μαζική παραγωγή του ασταμάτητου πυραύλου – ΝΑΤΟ-Ουκρανία σε έκτακτες συνομιλίες

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr