Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τζορτζ Σόρος: «Η εισβολή μπορεί να ήταν η αρχή του Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου και ο πολιτισμός μας μπορεί να μην επιβιώσει»

Τζορτζ Σόρος: «Η εισβολή μπορεί να ήταν η αρχή του Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου και ο πολιτισμός μας μπορεί να μην επιβιώσει»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος δήλωσε την Τρίτη από το Νταβός ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να είναι η αρχή του Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου, οπότε ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθεί ο ελεύθερος πολιτισμός είναι να νικήσει η Δύση τις δυνάμεις του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο 91χρονος Σόρος, ένας θρυλικός διαχειριστής hedge fund που απέκτησε φήμη στοιχηματίζοντας εναντίον της λίρας το 1992, έθεσε τον πόλεμο στην Ουκρανία ως μέρος ενός ευρύτερου αγώνα μεταξύ των ανοικτών κοινωνιών και των κλειστών κοινωνιών, όπως η Κίνα και η Ρωσία, που βρίσκονται σε άνοδο.

«Η εισβολή μπορεί να ήταν η αρχή του Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου και ο πολιτισμός μας μπορεί να μην επιβιώσει», είπε ο Σόρος σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του.

«Ο καλύτερος και ίσως ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουμε τον πολιτισμό μας είναι να νικήσουμε τον Πούτιν το συντομότερο δυνατό. Αυτή είναι η ουσία».

Ο Σόρος είπε ότι ο Πούτιν, ο οποίος λέει ότι η «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία πηγαίνει σύμφωνα με το σχέδιο και θα επιτύχει όλους τους στόχους του Κρεμλίνου, πιστεύει τώρα ότι η εισβολή ήταν λάθος και ετοιμάζεται να διαπραγματευτεί μια κατάπαυση του πυρός.

«Αλλά η κατάπαυση του πυρός είναι ανέφικτη γιατί δεν μπορεί να τον εμπιστευτεί κανείς», δήλωσε ο Σόρος.

«Όσο πιο αδύναμος γίνεται ο Πούτιν τόσο πιο απρόβλεπτος γίνεται».

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους, εκτόπισε εκατομμύρια άλλους και δημιούργησε φόβους για την πιο σοβαρή αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών από την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962.

Ο Πούτιν λέει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούσαν την Ουκρανία για να απειλήσουν τη Ρωσία μέσω της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και ότι η Μόσχα έπρεπε να αμυνθεί ενάντια στις διώξεις των Ρωσόφωνων.

Η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της απορρίπτουν αυτά ως αβάσιμες προφάσεις για την εισβολή σε μια κυρίαρχη χώρα.

«Δεν μπορώ να προβλέψω το αποτέλεσμα, αλλά η Ουκρανία έχει σίγουρα μια ευκαιρία να μαχηθεί», δήλωσε ο Σόρος.

«Κλειστές κοινωνίες» Κίνα και Ρωσία

Ο Σόρος χαρακτήρισε τη Ρωσία, τη μακράν μεγαλύτερη χώρα του κόσμου σε έκταση, και την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ως τα ηγετικά μέλη μιας ομάδας ανερχόμενων «κλειστών κοινωνιών», όπου το άτομο υποτάσσεται στο κράτος.

Απηχώντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε ότι η Δύση βρίσκεται σε μια μάχη με αυταρχικές κυβερνήσεις, ο Σόρος έδωσε έναν τόνο απαισιοδοξίας.

«Τα καταπιεστικά καθεστώτα βρίσκονται τώρα σε άνοδο και οι ανοιχτές κοινωνίες βρίσκονται υπό πολιορκία», είπε ο Σόρος.

«Σήμερα η Κίνα και η Ρωσία αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την ανοιχτή κοινωνία».

Ο Σόρος δήλωσε ότι η ψηφιακή τεχνολογία, ιδίως η τεχνητή νοημοσύνη, βοήθησε την Κίνα να συλλέγει προσωπικά δεδομένα για την παρακολούθηση και τον έλεγχο των πολιτών της πιο επιθετικά από ποτέ.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι απορρίπτουν τις ξένες επικρίσεις ως θολωμένες από ξεπερασμένη αποικιοκρατική σκέψη.

Επαινούν το Κομμουνιστικό Κόμμα για την αποτίναξη των ξένων καταπιεστών και την ανοικοδόμηση της Κίνας, βγάζοντας 800 εκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια.

Ο Σόρος επέκρινε τη στρατηγική «μηδενικού COVID» του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, λέγοντας ότι απέτυχε και έγειρε τη Σαγκάη προς τα «πρόθυρα της ανοιχτής εξέγερσης».

Μαζί με την πολιτική για την COVID, ο Σόρος είπε ότι ο Σι είχε κάνει μια σειρά από λάθη που θα μπορούσαν να του κοστίσουν σημαντική επιρροή καθώς το Κομμουνιστικό Κόμμα προετοιμάζεται να του αναθέσει μιας πρωτοφανή τρίτη θητεία.

«Σε αντίθεση με τις γενικές προσδοκίες, ο Σι Τζινπίνγκ, μπορεί να μην πάρει την πολυπόθητη τρίτη θητεία του εξαιτίας των λαθών που έχει κάνει», δήλωσε ο Σόρος.

«Αλλά ακόμη και αν το πετύχει, το Πολίτμπιρο μπορεί να μην του δώσει το ελεύθερο να επιλέξει τα μέλη του επόμενου Πολίτμπιρο».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ουκρανός Πρεσβευτής Λονδίνο: Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι έτοιμες για έναν μακρύ πόλεμο με τη Ρωσία

Η Ρωσία έστησε φυλάκια στα Υψίπεδα του Γκολάν για να μην εισβάλει στη Συρία το Ισραήλ

Ο Πούτιν ξεκινά μαζική παραγωγή του ασταμάτητου πυραύλου – ΝΑΤΟ-Ουκρανία σε έκτακτες συνομιλίες

Ρωσία: Διαγράφονται με νόμο τα χρέη των νεοσύλλεκτων που θα πολεμήσουν στην Ουκρανία

Μπορεί η ΕΕ να βάλει φρένο στην Temu;

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr