Η υποψήφια της γαλλικής ακροδεξιάς για την προεδρία Μαρίν Λεπέν δήλωσε τη Δευτέρα ότι, αν ήταν πρόεδρος, θα δεσμευόταν με τη Ρωσία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία για να διασφαλίσει ότι η Μόσχα δεν θα δημιουργήσει συμμαχία με το Πεκίνο.
Η κ. Λεπέν, η οποία αντιμετωπίζει την Κυριακή στον β’ γύρο των εκλογών τον Εμανουέλ Μακρόν, υποστηρίζει ότι είναι στο πλευρό της Ουκρανίας στον πόλεμο επειδή είναι υποστηρικτής της εθνικής κυριαρχίας.
Υπήρξε, ωστόσο, επί μακρόν θαυμάστρια του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και έχει λάβει κομματικά δάνεια από ρωσική τράπεζα.
«Θα είναι απαραίτητο διπλωματικά, όταν τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, όταν υπογραφεί μια συνθήκη ειρήνης, να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε αυτή τη συσχέτιση που κινδυνεύει να είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος του 21ου αιώνα για εμάς», είπε η Λεπέν στο γαλλικό δημόσιο ραδιόφωνο.
Αναδιατυπώνοντας τη μακροχρόνια επιθυμία της για επαναπροσέγγιση με τη Μόσχα με νέους γεωπολιτικούς όρους, η Μαρίν Λεπέν υποστήριξε:
«Φανταστείτε αν αφήσουμε τον πρώτο παραγωγό πρώτων υλών στον κόσμο —που είναι η Ρωσία— να δημιουργήσει μια συμμαχία με το πρώτο εργοστάσιο του κόσμο —που είναι η Κίνα— για να τους αφήσουμε να αποτελέσουν ίσως την πρώτη στρατιωτική δύναμη του κόσμου.
»Πιστεύω ότι είναι δυνητικά μεγάλος κίνδυνος», είπε η Λεπέν.
Η Μαρίν Λεπέν ήθελε εδώ και καιρό η Γαλλία και η Ευρώπη να συμμαχήσουν με τη Ρωσία του Πούτιν.
Το 2011, είπε στη ρωσική εφημερίδα Kommersant ότι η Γαλλία και η Ρωσία έχουν «κοινά πολιτισμικά και στρατηγικά συμφέροντα» και είπε ότι θέλει η Γαλλία να βγει από την ολοκληρωμένη δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ.
Η ακροδεξιά υποψήφια εξακολουθεί να υπερασπίζεται την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.
«Η Κριμαία δεν έγινε ποτέ εισβολή… έγινε δημοψήφισμα στην Κριμαία», είπε κατά τη σημερινή της συνέντευξη, αποκαλώντας την εισβολή στην Κριμαία το 2014 «μια ριζικά διαφορετική κατάσταση» από την τρέχουσα ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Το κόμμα της Εθνικής Συσπείρωσης —πρώην Εθνικό Μέτωπο— συνδέεται επίσης στενά με τη Ρωσία.
Μεταξύ 2014 και 2015, το Εθνικό Μέτωπο έλαβε ρωσική χρηματοδότηση ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το γαλλικό ερευνητικό μέσο Mediapart.
Για την έρευνα για υπεξαίρεση
Περνώντας σε μια άλλη διαμάχη της εκστρατείας –μια έρευνα υπεξαίρεσης από την OLAF της ΕΕ για την καταπολέμηση της απάτης– η Λεπέν απάντησε:
«Έχω συνηθίσει στα βρώμικα κόλπα της ΕΕ».
Η Λεπέν και τρία πρώην μέλη του Εθνικού Μετώπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -συμπεριλαμβανομένου του πατέρα της Ζαν-Μαρί Λεπέν– αντιμετωπίζουν έρευνα για φερόμενη κατάχρηση δημόσιων πόρων της ΕΕ, σύμφωνα με έγγραφα που αποκάλυψε το Mediapart.
Οι τέσσερις πρώην ευρωβουλευτές φέρεται να χρησιμοποίησαν πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ από το 2004 έως το 2017 για τις δραστηριότητες του δικού τους εθνικού κόμματος παρά για τη δουλειά τους ως Ευρωπαίοι βουλευτές.