Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κένυα στον ΟΗΕ: Να τερματιστεί η ξένη παρέμβαση στη Λιβύη – Αποσταθεροποιεί την περιοχή

Κένυα στον ΟΗΕ: Να τερματιστεί η ξένη παρέμβαση στη Λιβύη – Αποσταθεροποιεί την περιοχή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κένυας στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ), Μάρτιν Κιμάνι, τόνισε την ανάγκη να τερματιστεί η ξένη παρέμβαση στη Λιβύη.

Σε ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Κιμάνι είπε ότι η επέμβαση στη Λιβύη πρέπει να σταματήσει για να διασφαλιστούν τα κέρδη που έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα.

Πρόσθεσε ότι η επέμβαση αυτή χαρακτηρίζεται από τη συνεχή παρουσία ξένων μαχητών και μισθοφόρων στο λιβυκό έδαφος.

«Αυτή η παρουσία δεν οδηγεί σε αποσταθεροποίηση μόνο στη Λιβύη, αλλά στην περιοχή συνολικά», προειδοποίησε.

Συγκεκριμένα, η Διεθνής Ομάδα Κρίσεων (ICG) προέτρεψε την Αφρικανική Ένωση να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης στη Λιβύη και να βοηθήσει την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα να απομακρύνει ξένους μαχητές και μισθοφόρους από τα εδάφη της.

Επισήμανε ότι η Αφρικανική Ένωση θα πρέπει να σταματήσει να παίζει το ρόλο του «θεατή», ενώ οι κίνδυνοι εκτροχιασμού της πολιτικής μετάβασης στη Λιβύη αυξάνονται, μετά την επ’ αόριστον αναβολή των εκλογών.

Η έκθεση ανέφερε ότι η διέξοδος από τη λιβυκή κρίση είναι να υποστηρίξει η Αφρικανική Ένωση την πολιτική μεσολάβηση υπό την ηγεσία του ΟΗΕ για τη χάραξη ενός νέου οδικού χάρτη.

«Η απέλαση των Τσαντιντών και Σουδανών μαχητών θα πρέπει να διευκολυνθεί, γιατί η σταθερότητα της χώρας στο μέλλον εξαρτάται από την αποχώρηση ξένων μαχητών», εξηγεί η έκθεση.

Το ICG κάλεσε την Αφρικανική Ένωση να αντιμετωπίσει τα μειονεκτήματα της απομάκρυνσης αυτών των μαχητών από τη Λιβύη, σύμφωνα με τις διατάξεις της κατάπαυσης του πυρός.

Ανέφερε επίσης ότι οι χώρες προέλευσης των μαχητών πρέπει να πιεστούν για να αναπτύξουν μια σαφή στρατηγική για τη μεταφορά τους.

Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Αφρικανική Ένωση πρέπει να ενθαρρύνει μια ομαλή διαδικασία αποχώρησης αυτών των μαχητών με οργανωμένο, συντονισμένο και σταδιακό τρόπο.

Νωρίτερα, ο Κινγκάμπε Οκουζεΐμι ντε Ταπόλ, εκπρόσωπος του Μετώπου για την Αλλαγή και τη Συμφωνία στο Τσαντ (FACT), δήλωσε ότι υπάρχουν πολλοί αντάρτες από το Τσαντ ακόμα παρόντες στη Λιβύη.

Σε συνέντευξή του στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Nova, ο ντε Ταπόλ εξέφρασε τη λύπη του που δεν έγιναν εκλογές στη Λιβύη, στην οποία παραμένουν πολλοί αντάρτες από το Τσαντ.

«Κατανοούν την ανάγκη να επιστρέψουν», είπε ο ντε Ταπόλ, αναφερόμενος στους μαχητές του Τσαντ στη Λιβύη.

«Στο παρελθόν, ήμασταν στη Λιβύη για να πολεμήσουμε το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIS), αλλά σήμερα γνωρίζουμε ότι πρέπει να επιστρέψουμε στη χώρα μας».

Τον Οκτώβριο του 2021, η υπουργός Εξωτερικών του Σουδάν, Μαριάμ αλ Σαντίκ αλ Μάχντι, επιβεβαίωσε την παρουσία Σουδανών μισθοφόρων στη Λιβύη.

Τόνισε ότι η ευθύνη της σουδανικής κυβέρνησης έγκειται στο να διασφαλίσει ότι αυτοί οι μαχητές δεν αποτελούν απειλή για τη Λιβύη.

Η αποχώρησή τους είναι μέρος της δημοκρατικής ανάπτυξης και σταθερότητας στη Λιβύη.

Η Αλ Μάχντι επεσήμανε ότι η κυβέρνησή της έχει καταλήξει σε κοινούς μηχανισμούς ασφαλείας που απολαμβάνουν ευρείας διεθνούς υποστήριξης.

Σημείωσε ότι αυτό συμφωνήθηκε από την Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή 5 + 5 (JMC), υπογραμμίζοντας την ύπαρξη σχεδίου με σαφές χρονοδιάγραμμα για τον περιορισμό των Σουδανών μαχητών.

Η υπουργός Εξωτερικών του Σουδάν εξήγησε ότι η JMC και οι υπηρεσίες ασφαλείας του Σουδάν θα καταλήξουν σε συμφωνία για τη μέθοδο επιστροφής των Σουδανών μισθοφόρων, ώστε να μην αποτελούν απειλή για το Σουδάν και τη Λιβύη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκαλάντ εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο – Έντονες αντιδράσεις

Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε τον Πούτιν στην Αν. Ευρώπη, λέει ο αρχηγός του βρετ. στρατού

Τουρκικό «τσίρκο»: Η Τουρκία δικάζει 20 φουκαράδες και καθαρίστριες για πράκτορες της Μοσάντ

Ηγετικά στελέχη της Χαμάς δεν βρίσκονται πλέον στο Κατάρ αλλά το γραφείο τους δεν έχει κλείσει μόνιμα

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την Τουρκία για τους ηγέτες της Χαμάς – «Δεν μπορούν οι τρομοκράτες να ζουν άνετα σε συμμάχους μας»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr