Διαβάστε σχετικά για Αμερικανική Πρεσβεία, Διπλωματικό Σώμα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεφ Φλέικ, Τουρκία,
Ο πρώην γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών, Τζεφ Φλέικ, ανέλαβε επίσημα πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία στις 27 Ιανουαρίου, σε μια κρίσιμη περίοδο για τους δύο συμμάχους στο ΝΑΤΟ, αφού παρέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Έντονος επικριτής του πρώην Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Γερουσία το 2013-2019, ο Φλέικ έφτασε στην Άγκυρα νωρίτερα αυτό το μήνα για να διαδεχθεί τον Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, ο οποίος είναι πλέον Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κέρας της Αφρικής.
Ανέλαβε το πόστο του καθώς τα μέλη του ΝΑΤΟ και άλλα δυτικά κράτη εξετάζουν τις κυρώσεις στη Ρωσία σε περίπτωση στρατιωτικής δράσης κατά της Ουκρανίας.
Η Άγκυρα βρίσκεται κοντά στο Κίεβο και τη Μόσχα και έχει προσφερθεί να μεσολαβήσει στην κρίση, ενώ αντιτίθεται στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω ζητημάτων όπως η αγορά ρωσικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία, δικαστικές υποθέσεις και υποθέσεις πολιτικών δικαιωμάτων και διαφορές πολιτικής στη Συρία και την ανατολική Μεσόγειο.
Αφού ο Τραμπ και ο Ερντογάν είχαν ζεστούς προσωπικούς δεσμούς, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ακολούθησε μια πιο ψυχρή προσέγγιση απέναντι στην Τουρκία.
Ένα από τα πρώτα του βήματα στον Λευκό Οίκο ήταν η αναγνώριση της σφαγής των Αρμενίων το 1915 ως γενοκτονίας – μια θέση που εξόργισε την Τουρκία.
Οι κυβερνήσεις έκτοτε προσπάθησαν να παραμερίσουν τις διαφορές και βρίσκονται σε συνομιλίες για τις συγκρούσεις στη Λιβύη, την Αιθιοπία και το Αφγανιστάν, όπου η Τουρκία συζητά πιθανή λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ με το Κατάρ.