Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μίλησε στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου για την πορεία της πανδημίας.
«Αυτή τη στιγμή είμαστε σχεδόν σταθεροποιημένοι.
»Ο πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής είναι στο 1,1, δηλαδή 10 φορείς μπορούν να μολύνουν 11» ανέφερε.
«Βλέπουμε σταθεροποίηση και θεωρούμε, αν και κρατώ μια επιφύλαξη για το άνοιγμα των σχολείων, γιατί εκεί θα δούμε μια διόρθωση προς τα πάνω, ότι συνολικά είμαστε σε φάση για να ξεκινήσει η αποκλιμάκωση» πρόσθεσε.
«Αυτή η αποκλιμακωτική τάση θα επιβεβαιωθεί τις επόμενες δύο ημέρες και από εκεί και πέρα θα πάμε σε μια ταχεία αποκλιμάκωση, την οποία θα δούμε το πρώτο 10ήμερο του Φεβρουαρίου.
»Η ερμηνεία έχει σημασία γιατί έχει να κάνει με αυτά που πρέπει να γίνουν για να διατηρηθεί αυτή η πορεία.
»Ναι μεν τα μέτρα λειτούργησαν γιατί ο κόσμος συνειδητοποίησε ότι είναι σοβαρό το πρόβλημα και πρέπει να σταματήσουν τις επαφές, αλλά όλοι καταγράψαμε στον περίγυρό μας αλλαγή συμπεριφοράς ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.
»Αυτό που κάνει την διαφορά και φέρνει πιο νωρίς και σε χαμηλότερα επίπεδα την κορύφωση και άρα την αποκλιμάκωση είναι το γεγονός ότι ο πληθυσμός στη μεγάλη μετάδοση της Όμικρον ήταν ηλικίας 18 με 39 ετών.
»Αυτοί οι άνθρωποι λόγω καλής φυσικής κατάστασης την πέρασαν πιο ήπια και σε μεγάλο ποσοστό ασυμπτωματικά, που σημαίνει ότι δεν πήγαν να καταγραφούν».
«Εμείς ήδη εκτιμούσαμε ότι τα κρούσματα ήταν διπλάσια από τα καταγεγραμμένα, αυτή τη στιγμή με την επικαιροποίηση των μοντέλων η εκτίμησή μας είναι για τριπλάσια κρούσματα» περιέγραψε.
«Αυτό σημαίνει ότι στην κοινότητα υπάρχουν φορείς της Όμικρον που δεν το γνωρίζουν, άρα θα πρέπει να διατηρήσουμε τα μέτρα, μάσκες και αποστάσεις, χωρίς να υπερβάλλουμε» υπογράμμισε ο κ. Σαρηγιάννης.
«Δεν πρέπει να ρίξουμε τις άμυνες επειδή θα δούμε να πέφτουν τα κρούσματα.
»Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον κρυφό κίνδυνο, ας το πούμε το κάτω μέρος του παγόβουνου για να μην προσκρούσουμε σε αυτό» διευκρίνισε.