Διαβάστε σχετικά για Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Μετάλλαξη Όμικρον, Παραλλαγή B.1.1.529 της «Μποτσουάνα»,
«Αν ακολουθήσουμε αυτή την πορεία θα μπορέσουμε να πούμε ότι έχουμε περάσει τα ανώτατα σημεία» εκτιμά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, που επισημαίνει πως τις τελευταίες πέντε μέρες υπάρχει μια χαρακτηριστική μείωση στον ρυθμό αναπαραγωγής.
«Έχει πέσει περίπου από το 2,6 που ήταν πριν μια εβδομάδα στο 1,12 σήμερα» ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό γιατί είναι μια εξαιρετικά μεγάλη μείωση σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η οποία δείχνει ότι αν ακολουθήσουμε αυτή την πορεία κι αύριο θα μπορούσαμε να πέσουμε επισήμως σε ύφεση, δηλαδή κάτω από τη μονάδα» τόνισε.
Ωστόσο, σημείωσε πως «τώρα υπάρχει το ερώτημα του ανοίγματος των σχολείων καθώς περιμένουμε να δούμε πώς αυτό θα μεταφερθεί σε πραγματικά κρούσματα -πόσο θα ενσωματωθούν τα θετικά self test που έχουν γίνει μέχρι τώρα σε εκπαιδευτικούς και τα παιδιά– και κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει τη συνολική διασπορά».
Ο κ. Σαρηγιάννης επισήμανε πως πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι αυτή τη στιγμή πέφτει η διασπορά στην κύρια ηλικιακή ομάδα που οδήγησε την αύξηση των κρουσμάτων. Δηλαδή στις ηλικίες 18 με 39 ετών.
Ανησυχητικό πάντως θεωρεί το γεγονός ότι παρατηρείται μια αυξητική πορεία, ήπια προς το παρόν στους άνω των 65, που είναι πιο ευάλωτοί.