Ο κυβερνήτης της τουρκικής επαρχίας Γκαζιαντέπ (Ν/Δ Τουρκία) εγκαινίασε την Τετάρτη ένα νέο τουρκικό κέντρο «Επιστημονικής Έρευνας» και επισκέφθηκε ένα κέντρο διδασκαλίας της τουρκικής γλώσσας στην παραμεθόρια συριακή πόλη Τζαραμπλούς, ανατολικά της συριακής πόλης Χαλέπι στη βόρεια Συρία, η οποία τελεί υπό παράνομη τουρκική κατοχή.
«Ο κυβερνήτης της Γκαζιαντέπ Νταούντ Γκιουλ εγκαινίασε ένα κέντρο εξειδικευμένο στην επιστημονική έρευνα στο σχολείο “Αχμάντ Σαλίμ Μουλά” στο κέντρο της Τζαραμπλούς, αφού επισκέφθηκε την πόλη Αφρίν», είπε πηγή στο North Press.
Το 2016, οι τουρκικές δυνάμεις και οι ένοπλες ομάδες της ισλαμιστικής φιλοτουρκικής αντιπολίτευσης που υποστηρίζονται από την Τουρκία κατέλαβαν την πόλη Τζαραμπλούς.
Οι τουρκικές δυνάμεις ελέγχουν διάφορες περιοχές της βόρειας Συρίας μέσω φατριών της ένοπλης ισλαμιστικής αντιπολίτευσης που υποστηρίζονται από την Τουρκία στις πόλεις Τζαραμπλούς, Αζάζ, Αλ Μπαμπ και Αφρίν στη βόρεια ύπαιθρο της επαρχίας του Χαλεπίου.
Η πηγή σημείωσε και επίσκεψη του Τούρκου κυβερνήτη στο κέντρο «Γιουνές Εμρά» που ειδικεύεται στη διδασκαλία και τη δημοσίευση της τουρκικής γλώσσας, μαζί με αξιωματούχους και μέλη του τοπικού συμβουλίου της Τζαραμπλούς.
Στα τέλη του 2021, Τούρκοι αξιωματούχοι άνοιξαν το πρώτο κέντρο της Τουρκικής Ακαδημίας «Αναντολού» στην πόλη Αζάζ στη βόρεια ύπαιθρο της επαρχίας του Χαλεπίου, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης πολιτικής εκτουρκισμού των περιοχών που παράνομα κατέχει η Τουρκία.
Η περιοχή περιλαμβάνει σχολές του τουρκικού Πανεπιστημίου της Γκαζιαντέπ, όπως Σχολή Οικονομικών Επιστημών στην κατεχόμενη συριακή πόλη Αλ Μπαμπ, θεολογική Σχολή της Σαρία στην Αζάζ και Σχολής Εκπαιδευτικών στην Αφρίν.
Η Τουρκία, επιβάλλοντας μια συγκεκριμένη κουλτούρα, επιδιώκει να βρει ερείσματα στη Συρία και να επιβάλει ντε φάκτο την πολιτική της στις περιοχές που ελέγχει στα βορειοδυτικά της χώρας, σε συνεργασία με τις συνδεδεμένες μαζί της φιλοτουρκικές ένοπλες φατρίες.
Η Τουρκία έχει επιβάλει την τουρκική γλώσσα στα εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλα τα επίπεδα ως μέρος της πολιτικής εκτουρκισμού και δημογραφικής αλλοίωσης στα κατεχόμενα της βόρειας Συρίας.
Πρέπει να αναφερθεί ότι η Τουρκία έχει ανοίξει πολλά σχολεία και κέντρα στις περιοχές υπό την κατοχή της στη βορειοδυτική Συρία για τη διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας.
Ακτιβιστές και παρατηρητές υποστηρίζουν ότι η Τουρκία ανοίγει το δρόμο, μέσω της εκπαίδευσης και άλλων μέσων, για επεκτατικά σχέδια παρόμοια με το σενάριο της επαρχίας της Αλεξανδρέτας, την οποία προσάρτησε η Τουρκία το 1939.
Σύμφωνα με ακτιβιστές και παρατηρητές, η Τουρκία ενισχύει την πολιτική της τουρκοποίησης, ώστε να δώσει στον αστικό και πολιτιστικό τομέα τουρκικό χαρακτήρα με στόχο την προσάρτηση αυτών των περιοχών σε αυτήν.
Αυτό φυσικά έρχεται σε αντίθεση με τις επίσημες τουρκικές δηλώσεις που αναφέρονται συνέχεια στην ενότητα και την ακεραιότητα των συριακών εδαφών.