Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Γερμανία ενώ δεν «παγώνει» τα υποβρύχια στην Τουρκία την πιάνουν επιλεκτικές «ευαισθησίες» με την Αίγυπτο

Η Γερμανία ενώ δεν «παγώνει» τα υποβρύχια στην Τουρκία την πιάνουν επιλεκτικές «ευαισθησίες» με την Αίγυπτο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Γερμανία αρνείται να σταματήσει τη ναυπήγηση υποβρυχίων για λογαριασμό της Τουρκίας, αν και είναι σαφές ότι αυτά απειλούν ευθέως την Ελλάδα. Όταν όμως πρόκειται για την Αίγυπτο εκεί την «πιάνουν» οι «ευαισθησίες».

Η αμοιβαία κλιμάκωση μεταξύ Αιγύπτου και Γερμανίας σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο και η απειλή για πάγωμα της στρατιωτικής συμφωνίας που είχε συμφωνήσει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, πριν αποχωρήσει από την καγκελαρία, θέτει πολλά ερωτήματα σχετικά με το μέλλον των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, μεταδίδει το Al Monitor.

Σε δηλώσεις στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων Deutsche Presse-Agentur (DPA), η «πράσινη» Γερμανίδα υπουργός Επικρατείας στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών Κάτια Κέουλ (Katja Keul) σχολίασε στις 16 Δεκεμβρίου την έγκριση της πρώην καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, για μια συμφωνία εξαγωγής όπλων στην Αίγυπτο.

«Είναι αδιανόητο για μένα ότι η νέα κυβέρνηση επρόκειτο να εγκρίνει αυτή την πώληση», είπε η «πράσινη» υπουργός.

Είπε ότι η συμφωνία του νέου κυβερνώντος συνασπισμού περιλαμβάνει μια σαφή παράγραφο για το θέμα των εξαγωγών όπλων και «αυτό που συνέβη δείχνει ότι πρέπει να εφαρμόσουμε αμέσως αυτήν την παράγραφο ανοίγοντας τον δρόμο για έναν νόμο για τις εξαγωγές όπλων».

Στις 18 Δεκεμβρίου, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε δριμεία την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο, υπερασπιζόμενο τρομοκράτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Αυτό οδήγησε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών να εκδώσει ανακοίνωση στις 18 Δεκεμβρίου, λέγοντας ότι «θεωρεί ότι αυτή η μέθοδος είναι μια κραυγαλέα και αδικαιολόγητη παρέμβαση στις εσωτερικές του υποθέσεις, που [παρακάμπτει] τη δικαστική τροχιά χωρίς αντικειμενικά στοιχεία ή υποστήριξη».

Κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση «να δώσει προσοχή στις εσωτερικές της προκλήσεις αντί να επιβάλλει την κηδεμονία της σε άλλους».

Σε μια τελική, μη εφέσιμη ετυμηγορία στις 20 Δεκεμβρίου, το αιγυπτιακό Έκτακτο Πλημμελειοδικείο Κρατικής Ασφάλειας καταδίκασε τον 20χρονο «ακτιβιστή» Αλάα Άμπντελ Φατάχ σε πέντε χρόνια φυλάκιση και τον δικηγόρο του Μοχάμεντ ελ Μπακέρ και τον μπλόγκερ Μοχάμεντ Ιμπραήμ από τέσσερα χρόνια, κρινόμενους ενόχους για την κατηγορία της διασποράς ψευδών ειδήσεων, της κατάχρησης μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της συμμετοχής σε τρομοκρατική ομάδα (δηλαδή στη Μουσουλμανική Αδελφότητα) με στόχο να διαταράξουν τις διατάξεις του Αιγυπτιακού Συντάγματος και του νόμου.

Η Αίγυπτος δεν αρκέστηκε μόνο στην έκδοση επίσημης ανακοίνωσης καταδίκης και επίθεσης στη Γερμανία.

Το κράτος προχώρησε παραπέρα χρησιμοποιώντας επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης που βρίσκονται κοντά στην εξουσία.

Ο φιλοκαθεστωτικός δημοσιογράφος Αχμέντ Μούσα είπε στο πρόγραμμά του «Aala Masouliyati» («Υπό την ευθύνη μου»), που μεταδόθηκε στο Sada El Balad TV στις 18 Δεκεμβρίου, «Ποιος έδωσε στη Γερμανία το δικαίωμα να αναμειγνύεται στις αιγυπτιακές υποθέσεις και στο έργο του δικαστικού σώματος.

»Τι σχέση έχει η Γερμανία με άτομα που κατηγορούνται σε υπόθεση τρομοκρατίας;

»Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών προσπαθεί να μας δώσει μαθήματα και είμαστε μια χώρα που δεν παίρνει μαθήματα από κανέναν».

Την ίδια μέρα, ο αιγυπτιακός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός «Nashat Al-Daihi» μετέδωσε κατά τη διάρκεια του προγράμματος του «Bil Waraka wal Kalam» («Με το χαρτί και το καλάμι»), που μεταδόθηκε από το TeN TV:

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο επεισόδιο ανοησίας στην αντιμετώπιση ζητημάτων που δεν έχουν καμία σχέση με τη Γερμανία, και αυτό είναι μια κατάφωρη παρέμβαση και θρασύδειλη επιθετικότητα.

»Πρόκειται για απαράδεκτη παρέμβαση και καταπάτηση της αιγυπτιακής κυριαρχίας».

Η προσωπικότητα των μέσων ενημέρωσης Αμρ Αντίμπ είπε στις 18 Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια του προγράμματος του «Al-Hekaya» («Το Θέμα»), που μεταδόθηκε στο κανάλι MBC Egypt, ότι «το στυλ του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών είναι τουλάχιστον αφελές» και αναρωτήθηκε «γιατί η Γερμανία απαίτησε την απελευθέρωση αυτών των συγκεκριμένων τριών ονομάτων και όχι άλλων».

Εν τω μεταξύ, το κυβερνητικό Εθνικό Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Γερμανία στις 18 Δεκεμβρίου, λέγοντας ότι τα σχόλια του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών για υποθέσεις που βρίσκονται ενώπιον του δικαστικού σώματος ισοδυναμούν με κατάφωρη και απαράδεκτη παρέμβαση στις αιγυπτιακές δικαστικές υποθέσεις.

Αυτή η αμοιβαία κλιμάκωση πυροδότησε ένα ευρύ κύμα αντιδράσεων εν μέσω πολλών ερωτημάτων για το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών τη στιγμή που μια νέα κυβέρνηση αναλαμβάνει τις υποθέσεις της Γερμανίας.

Έθεσε επίσης ερωτήματα σχετικά με το εάν η Γερμανία θα περνούσε τη συμφωνία όπλων που συμφώνησε η Μέρκελ πριν από την αναχώρησή της.

Ο Χασάν Ναφάα, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, είπε στο Al-Monitor ότι οι πρόσφατες γερμανικές κινήσεις κατά της Αιγύπτου στοχεύουν μόνο στη μετάδοση ενός μηνύματος στο γερμανικό κοινό, σύμφωνα με το οποίο η νέα κυβέρνηση ενδιαφέρεται και δεν θα παραμελήσει τις συνθήκες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε αντίθεση με τις πολιτικές της προηγούμενης γερμανικής κυβέρνησης.

Σχετικά με την ψήφιση της συμφωνίας εξαγωγής όπλων στην οποία συμφώνησε η Μέρκελ λίγο πριν την αναχώρησή της από την καγκελαρία, ο Ναφάα είπε ότι αναμένει ότι η συμφωνία θα «παγώσει» προς το παρόν, καθώς δεν πιστεύει ότι η νέα κυβέρνηση θα αποδεχθεί την ψήφισή της τώρα, αλλά θα μπορούσε να την περάσει σε μεταγενέστερο στάδιο.

Ο Ναφάα είπε ότι αυτή η εξοπλιστική συμφωνία είναι πολύ σημαντική για την Αίγυπτο, καθώς σχετίζεται με συστήματα αεράμυνας μέσω των οποίων η Αίγυπτος μπορεί να προστατεύσει τον εναέριο χώρο της και να αντιμετωπίσει τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία η Τουρκία έχει καταφέρει να διαθέσει σε πολλές χώρες.

Στις 19 Οκτωβρίου, ο ιστότοπος «Nordic Monitor» μετέδωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ταξίδεψε στη Δυτική Αφρική, όπου επισκέφθηκε την Αγκόλα, τη Νιγηρία και το Τόγκο με στόχο την πώληση στρατιωτικών ντρόουν.

Στις 17 Οκτωβρίου, επίσημη τουρκική πηγή είπε στο Reuters ότι το Μαρόκο και η Αιθιοπία υπέβαλαν επίσημα αιτήματα στην Τουρκία για αγορά τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών «Bayraktar».

Ο Ναφάα είπε ότι «οι σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Αιγύπτου είναι στρατηγικές, καθώς η Αίγυπτος αποτελεί μεγάλη αγορά για γερμανικά όπλα επειδή είναι ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς γερμανικών όπλων στον κόσμο, επομένως θα ήταν δύσκολο να σταματήσει αυτή η συμφωνία».

Στις 7 Ιανουαρίου 2021, η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι η Αίγυπτος κατέλαβε τη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών στις οποίες εξέδωσε άδειες για εξαγωγές όπλων το 2020 ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ.

Το Ισραήλ κατέλαβε την τρίτη θέση με 582,4 εκατ. ευρώ και ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες με 509,2 εκατ. ευρώ.

Ο Ναφάα είπε ότι τέτοιες γερμανικές κινήσεις δεν θα ωθήσουν την αιγυπτιακή κυβέρνηση να αλλάξει την πολιτική και την προσέγγισή της όσον αφορά την αντιμετώπιση του ζητήματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αποδεικνύεται από την έκδοση τελικής απόφασης κατά του Άμπντελ Φατάχ, μεταξύ άλλων, παρά την πίεση που ασκήθηκε και από την αμερικανική κυβέρνηση για τη βελτίωση των συνθηκών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στις 15 Σεπτεμβρίου, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι η κυβέρνηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν θα αναστείλει την παράδοση στρατιωτικής βοήθειας 130 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο έως ότου το Κάιρο λάβει συγκεκριμένα μέτρα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Μουσταφά Μπακρί, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, είπε στο Al-Monitor ότι η τελευταία ανακοίνωση της Γερμανίας αμαυρώνεται από απαράδεκτη αλαζονεία και προσταγές, προσθέτοντας ότι η σχέση μεταξύ των δύο χωρών βασίζεται σε κοινά συμφέροντα και όχι σε υποταγή.

Τόνισε ότι εάν η νέα γερμανική κυβέρνηση ακολουθήσει αυτή την προσέγγιση, η Αίγυπτος θα αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις για αγορές όπλων χωρίς να υποκύψει σε καμία πίεση.

Ο Μπάκρι είπε ότι το κράτος καταβάλλει αδιάκοπες προσπάθειες για τη βελτίωση των συνθηκών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του, σημειώνοντας ότι είναι αδύνατο να συγχωρεθούν τρομοκρατικά εγκλήματα που στοχεύουν την ασφάλεια και την ασφάλεια της πατρίδας.

Στις 11 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ξεκίνησε την Εθνική Στρατηγική για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με στόχο την προώθηση του σεβασμού των ατομικών, πολιτικών, κοινωνικών, οικονομικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Τσίπρας με τα «μάτια» της Μέρκελ: «Ήταν σταρ, τον περίμεναν όλοι οι φωτογράφοι»

Μπορεί η ΕΕ να βάλει φρένο στην Temu;

Κ. Καραμανλής: Αιχμές κατά Μητσοτάκη για τη διαγραφή Σαμαρά – «Όχι» στην Προεδρία της Δημοκρατίας

DW: Ενδείξεις για κινεζική εμπλοκή στο σαμποτάζ στη Βαλτική

Η Γερμανία στέλνει στην Ουκρανία τεθωρακισμένα οχήματα και drones

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr