Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι New York Times για τις μάσκες υψηλής προστασίας επισημαίνοντας ότι δεν έχουν περάσει παγκοσμίως τους προβλεπόμενους ελέγχους ποιότητας.
Συγκεκριμένα το ρεπορτάζ των New York Times επισημαίνει ότι στο διαδίκτυο διακινούνται μάσκες που πωλούνται ως KN95 είναι όμως αμφιβόλου ποιότητας, δεν είναι πιστοποιημένες από τις αρμόδιες αρχές αφού δεν έχουν περάσει σχετικούς ελέγχους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα υπάρχει εγχώρια παραγωγή χειρουργικών μασκών φυσικά τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα.
Το πρόβλημα με τις KN95 φαίνεται να εντοπίζεται κυρίως στις μάσκες που κατασκευάζονται στην Κίνα.
Ήδη, από τον περασμένο Ιούλιο η υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ ανακάλεσε την άδεια χρήσης όλων των μασκών ΚΝ95 που κατασκευάζονται στην Κίνα.
Το δημοσίευμα αναφέρει συγκεκριμένα, την εταιρεία Boncare που απέτυχε να περάσει τα τεστ, ενώ η αρμόδια αρχή της ΕΕ «έκοψε» τις μάσκες της εταιρείας Yotu.
Το ανησυχητικό είναι ότι οι μάσκες αμφιβόλου ποιότητας έχουν κατακλίσει το διαδίκτυο και δει την Amazon που αποτελεί την κύρια πηγή αγοράς μασκών στις ΗΠΑ με τον συνολικό τζίρο να ξεπερνά τα 34 εκατομμύρια δολάρια.
Παρόμοια προβλήματα άλλωστε με τις παραπάνω εταιρείες αντιμετωπίζουν όλοι οι κορυφαίοι πωλητές της online πλατφόρμας όπως διαπίστωσε η εταιρεία ανάλυσης marketing Joungle Scout, υποχρεώνοντας την Amazon να ζητήσει πιστοποιήσεις από τους κατασκευαστές προκειμένου οι καταναλωτές να πέφτουν θύματα απάτης.
Και αυτό είναι αναγκαίο καθώς όπως είναι εύκολα κατανοητό κακής ποιότητας μάσκες δίνουν ψευδές αίσθημα ασφάλειας σε όσους τις χρησιμοποιούν οι οποίοι κινδυνεύουν να εκτεθούν στον ιό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για να πάρει κανείς στις ΗΠΑ την έγκριση για παραγωγή προϊόντων που θα φέρουν την πιστοποίηση N95 χρειάζεται να ακολουθήσει ένα αυστηρό και δαπανηρό έλεγχο δοκιμών κάτι που δεν ισχύει για τα αντίστοιχα κινεζικά προϊόντα.
Άρα, λοιπόν ακόμη και οι αγορές μασκών μέσω διαδικτύου χρειάζονται προσοχή καθώς πολλά προϊόντα δεν προσφέρουν την προστασία την οποία επικαλούνται.
Στην χώρας μας το προβλήμα είναι ακριβώς το ίδιο καθώς οι μάσκες υψηλής προστασίας ΚΝ95 είναι υποχρεωτικές για όλους (σ.σ. εναλλακτικά υπάρχει δυνατότητα για διπλή χειρουργική μάσκα) στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σούπερ μάρκετ και φυσικά στις δομές Υγείας.
Τα μεγάλα ερωτήματα που δημιουργούνται και πρέπει να απαντήσει η Πολιτεία είναι:
-Είναι κοινή γνώση ότι το πρότυπο ΚΝ95 είναι τις Κινέζικης κυβέρνησης και δεν προσδιορίζεται από τα πρότυπα ΗΠΑ και Ε.Ε. σχετικά είτε με ιατροτεχνολογικά προϊόντα είτε με μέσα ατομικής προστασίας.
Επομένως, πώς προκύπτει ότι οι μάσκες ΚΝ95 δίνουν όντως την ισχυρότερη προστασία;
Ενδεικτικά όπως αναφέρεται και στο άρθρο οι μάσκες ΚΝ95 έχουν επίδοση φιλτραρίσματος 95% έναντι ≥98% που έχουν οι χειρουργικές μάσκες τύπου IIR που αποτελούν ιατροτεχνολογικό προϊόν οριζόμενο από τη νομοθεσία της Ε.Ε. το οποίο χρησιμοποιείτο πάγια από τα νοσοκομεία πριν την πανδημία.
-Όπως δε διακινούνται στην Ε.Ε. Κινέζικα αυτοκίνητα μη ελεγχόμενα από Ευρωπαϊκές διατάξεις γιατί οι πολίτες προτρέπονται να εμπιστευθούν τη ζωή και την υγεία τους σε τέτοια προϊόντα;
Έχουν μελετηθεί οι πληθώρες αναφορές, όπως η πρόσφατη των NY Times, σχετικά με την αξιοπιστία αυτών των προϊόντων;
-Τα περιθώρια μικτού κέρδους είναι ορισμένα. Η αγορά (φαρμακαποθήκες και φαρμακεία), εν γένει, κινείται με περιθώρια κέρδους πολύ πιο υψηλά από τα προβλεπόμενα για τα προϊόντα προστασίας Covid. Διενεργούνται έλεγχοι αγοράς;