Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ανησυχητική η ταχύτητα με την οποία η Όμικρον έχει συσσωρεύσει τόσες μεταλλάξεις

Ανησυχητική η ταχύτητα με την οποία η Όμικρον έχει συσσωρεύσει τόσες μεταλλάξεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η ταχύτητα με την οποία η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται να έχει συσσωρεύσει το ασυνήθιστο συνδυασμό μεταλλάξεων της είναι ανησυχητική, σύμφωνα με τον Sikhulile Moyo, τον επιστήμονα που εντόπισε πρώτος το νέο στέλεχος, μεταδίδει το Bloomberg.

Η ταχύτητα των μεταλλάξεων εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με το πως εξελίχθηκε η παραλλαγή, προσθέτοντας στο γρίφο του πόσο μεταδοτική μπορεί να είναι η νέα μετάλλαξη.

Ο Moyo, διευθυντής για το Εργαστήριο Αναφοράς HIV του Χάρβαρντ στην Μποτσουάνα και ερευνητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ, δήλωσε σε ενημέρωση την Παρασκευή ότι οι ιοί δεν συσσωρεύουν μεταλλάξεις με ένα μόνο βήμα.

«Προσπαθούμε ακόμη να κατανοήσουμε πώς προέκυψαν τόσες πολλές μεταλλάξεις για την Όμικρον σε σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε.

«Αν κοιτάξετε τις προηγούμενες, αν κοιτάξετε την άλφα, αν κοιτάξετε τη βήτα, μπορείτε να δείτε ότι οι μεταλλάξεις συσσωρεύτηκαν με την πάροδο του χρόνου».

Οι θεωρίες για την προέλευση της μετάλλαξης Όμικρον

Μία από τις θεωρίες είναι ότι αυτό το στέλεχος αναπτύχθηκε σε ένα ανοσοκατασταλμένο σύστημα που φιλοξενούσε τον ιό για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το κανονικό.

Παρόλα αυτά, ο Moyo προειδοποίησε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις γι’ αυτό.

Μια άλλη υπόθεση που εξετάζεται είναι αν θα μπορούσε να έχει μεταφερθεί από τους ανθρώπους σε έναν ζωικό ξενιστή, να έχει προσαρμοστεί σε αυτόν τον ξενιστή σχετικά γρήγορα και στη συνέχεια να έχει μεταφερθεί ξανά στους ανθρώπους.

Ο αρχικός εντοπισμός του δείγματος

Όταν ο Moyo εντόπισε για πρώτη φορά το δείγμα, το οποίο ελήφθη στις 11 Νοεμβρίου από ξένους διπλωμάτες που είχαν ταξιδέψει μαζί στη Μποτσουάνα, η παραλλαγή με την οποία έμοιαζε περισσότερο ήταν η B.1.1.263.

Αυτή η παραλλαγή είναι γνωστή ως γραμμή U.A.E. και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις αρχές Απριλίου 2020.

Όταν εξέτασε πιο προσεκτικά το B.1.1.263, είδε ότι το στέλεχος αυτό είχε λιγότερες μεταλλάξεις και απέκλεισε αυτό που έβλεπε ότι ήταν το ίδιο.

Αφού ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας της Μποτσουάνα σχετικά με τους ανθρώπους από τους οποίους είχαν ληφθεί τα θετικά δείγματα, ο Moyo και η ομάδα του κατέθεσαν τα ευρήματά τους σε μια διεθνή βάση δεδομένων στις 23 Νοεμβρίου.

Λίγες ώρες αργότερα, μια άλλη ομάδα στη Νότια Αφρική ανέφερε παρόμοια ευρήματα, ενώ ακολούθησε μια άλλη ομάδα στο Χονγκ Κονγκ που κατέθεσε ένα μερικό γονιδίωμα.

Με τον τεράστιο αριθμό αλλαγών της μετάλλαξης Όμικρον, ο Moyo αρχικά πίστευε ότι πρόκειται για έναν αδύναμο ιό, είπε.

Αντ’ αυτού, φάνηκε να είναι σε θέση να πολλαπλασιάζεται γρήγορα και να αποφεύγει τμήματα του ανοσοποιητικού συστήματος, προκαλώντας υψηλότερο κίνδυνο επαναμόλυνσης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Σε έξαρση ο κορωνοϊός και η γαστρεντερίτιδα – «Πάνω από 100 εισαγωγές την ημέρα στα νοσοκομεία»

Καλπάζει ο κορωνοϊός, κατακόρυφη αύξηση των εισαγωγών – Στους 6 οι θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Παγώνη: Μεταδοτικό το νέο στέλεχος κορωνοϊού, αλλά με ήπια νόσηση

Κορωνοϊός: Συναγερμός στον ΕΟΔΥ – 575 νοσηλείες και 21 θάνατοι σε μία εβδομάδα

«Θερίζει» ο κορωνοϊός καλοκαιριάτικα: 22 θάνατοι και 472 εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr