Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι 69 χρονών, σε λίγο 70. Γέρασε και μυαλό δεν έβαλε. Παραμένει ένα γερο-χίπης που μιλά για «πράσινη ανάπτυξη» και επειδή φοβάται να πει τη λέξη δημοκρατία, ποιος ξέρει τι ψυχολογικό πρόβλημα έχει, μιλά για «συμμετοχική κοινωνία».
Γιατί Γιωργάκη 70χρονε; Η δημοκρατία δεν είναι συμμετοχική κοινωνία; Είναι κάτι άλλο;
Ή μήπως το αποτέλεσμα μιας συμμετοχικής κοινωνίας δεν είναι η άμεση δημοκρατία;
Γιατί αλλάζεις τις λέξεις και τις έννοιες Γιωργάκη; Δεν σου κάνουν;
Δεν μπορούν να εκφράσουν τις αναμασημένες κλεμμένες ιδέες που πασάρεις για δικές σου μεγάλε στοχαστή;
Γιατί δεν λες τη λέξη δημοκρατία; Επειδή είσαι αμερικανάκι λίμπεραλ; Γέρασες Γιώργο και μυαλό δεν έβαλες.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, συμμετείχε στο Olympia Forum, και εν όψει των εσωκομματικών εκλογών του Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε στην ανάγκη μετάβασης σε μία συμμετοχική κοινωνία (παλιομοδίτικες αμερικανιές) ενός πρίγκιπα που «δυσκολεύεται» με τον σοσιαλισμό και τη δημοκρατία.
Είναι ένας «ποταμίσιος» πριν το Ποτάμι.
«Έχουμε δει τις τεράστιες ανισότητες που ανέδειξε η πανδημία. Ανισότητες σε παγκόσμιο επίπεδο και στον πλούτο. Τον πλούτο που είναι στα χέρια των λίγων», διαπίστωσε ο Γιωργάκης και εκεί που πας να συμφωνήσεις μαζί του, νομίζοντας ότι θα αναφερθεί σε αναδιανομή του πλούτου, τι λέει; Τι λέει ο λίμπεραλ;
«Ο πλούτος πρέπει να πάει στα κράτη για να μπορούν να επενδύσουν στην πράσινη ανάπτυξη… (…) Η μετάβαση σε μία πράσινη ανάπτυξη δεν μπορεί να πέσει στους ώμους της μεσαίας τάξης και των φτωχότερων στρωμάτων της κοινωνίας μας. Πρέπει να είναι μια κοινωνικά δίκαιη μετάβαση», δήλωσε ο Γιωργάκης που παραμένει στον δικό του «πράσινο» κόσμο.
Εν τω μεταξύ, οι φίλοι του οι Αμερικανοί δεν του είπαν του «παιντιού» πώς όταν μιλάνε για πράσινη μετάβαση εννοούν την πυρηνική ενέργεια;
Εντάξει, δεν τα πιάνει όλα, ό,τι προλαβαίνει να καταλάβει λέει.
Είναι και 70 χρονών πια, εδώ τα έχανε μικρός, μεγάλος θα τα πιάσει;
Και βεβαίως, μονοθεματικός και μονοδιάσταταος και εμμονικός όπως είναι, μιλώντας για τις πυρκαγιές του καλοκαιριού πάλι αναφέρθηκε στην «πράσινη μετάβαση».
Είπε ότι «οι πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, όπως και η πανδημία, ανέδειξαν ένα κυρίαρχο ζήτημα της ανθρωπότητας, δηλαδή την ανάγκη να μεταβούμε σε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, που θα σέβεται τον πολιτισμό και το περιβάλλον μας, μία πράσινη μετάβαση, μία μεταμόρφωση της οικονομίας μας, που θα είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση και η μεγαλύτερη προσπάθεια που έχει κάνει ποτέ η ανθρωπότητα σε συλλογικό επίπεδο».
«Η μετάβαση πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαιη» συνέχισε ο πρώην πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «η κοινωνικά δίκαιη μετάβαση είναι μία πρώτη προϋπόθεση, ενώ δεύτερη προϋπόθεση είναι η δημοκρατική αυτή η μετάβαση να είναι ιδιοκτησία του πολίτη, ο οποίος, ως συμμέτοχος, να παίρνει μέρος στις αποφάσεις που θα λαμβάνουμε ως πολιτεία μέσα από διαβούλευση».
Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι «η μετάβαση πρέπει να είναι και μία μετάβαση παιδείας και πολιτισμού».
Όσον αφορά στην μετάβαση σε μία πράσινη ανάπτυξη, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι «δεν μπορεί να πέσει στους ώμους μόνο της μεσαίας τάξης και των φτωχότερων στρωμάτων της κοινωνίας μας».
Επανερχόμενος στην δημοκρατική μετάβαση, τόνισε ότι «αυτή έχει και μία άλλη πτυχή, δηλαδή να υπάρξει συμμετοχή και στην παραγωγική διαδικασία».