Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την αναγκαιότητα εμβολιασμού των υγειονομικών, καθώς, όπως επισημαίνει, εκατομμύρια εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή της μάχης παραμένουν ανεμβολίαστοι.
Συγκλονίζουν τα στοιχεία για τους θανάτους των υγειονομικών που παρουσίασε ο ΠΟΥ: Μεταξύ 80.000 και 180.000 επαγγελματίες του κλάδου υγείας πέθαναν από επιπλοκές της Covid-19 μεταξύ του Ιανουαρίου 2020 και του Μαΐου 2021, σύμφωνα με εκτίμηση του.
Από τους 135 εκατομμύρια επαγγελματίες υγείας παγκοσμίως, «μεταξύ 80.000 και 180.000» πέθαναν κατά την περίοδο μεταξύ της έναρξης της πανδημίας και του Μαΐου 2021, αναφέρει η έκθεση που έδωσε σήμερα ο ΠΟΥ στη δημοσιότητα.
«Αυτές οι εκτιμήσεις απορρέουν από τους 3,45 εκατομμύρια θανάτους που συνδέονται με την Covid-19 που δηλώθηκαν στον ΠΟΥ τον Μάιο του 2021, αριθμός ο οποίος, από μόνος του, αποδεικνύεται πολύ χαμηλότερος από τον πραγματικό αριθμό θανάτων», ανέφερε ο διεθνής oοργανισμός σε ανακοίνωσή του.
«Γι’ αυτό είναι σημαντικό να εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα οι επαγγελματίες στον κλάδο υγείας.
»Τα δεδομένα από 119 χώρες δείχνουν ότι κατά μέσο όρο δύο στους πέντε επαγγελματίες υγείας παγκοσμίως είναι πλήρως ανοσοποιημένοι», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ο δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, παρουσιάζοντας τα δεδομένα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
«Αλλά, φυσικά, αυτός ο μέσος όρος κρύβει τεράστιες διαφορές μεταξύ περιοχών και οικονομικών ομάδων.
»Στην Αφρική, λιγότεροι από ένας στους 10 επαγγελματίες υγείας έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως.
»Ταυτόχρονα, στις περισσότερες χώρες υψηλού εισοδήματος, περισσότερο από το 80% των εργαζομένων στον τομέα υγείας είναι πλήρως ανοσοποιημένο», συνέχισε.
Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, ο ΠΟΥ καλεί όλες τις χώρες να διασφαλίσουν ότι όλοι οι επαγγελματίες υγείας εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα κατά της Covid-19, μαζί με άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου.
«Πάνω από 10 μήνες μετά την έγκριση των πρώτων εμβολίων, το γεγονός ότι εκατομμύρια επαγγελματίες υγείας δεν έχουν εμβολιαστεί είναι από μόνο του μια καταδίκη των χωρών και των εταιρειών που ελέγχουν την παγκόσμια προσφορά εμβολίων», είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
Ο δρ Τέντρος συνεχίζει να καταδικάζει την ανισότητα στους εμβολιασμούς και καλεί αδιαλείπτως τις χώρες που διαθέτουν επαρκή αριθμό δόσεων εμβολίων να τις μοιραστούν, την ώρα που ο διεθνής μηχανισμός Covax αντιμετωπίζει ελλείψεις εμβολίων.
«Οι χώρες της G20 δεσμεύτηκαν να δωρίσουν πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου στον Covax.
»Μέχρι στιγμής, έχουν παραδοθεί μόνο 150 εκατομμύρια.
»Για τις περισσότερες δωρεές, δεν έχουμε χρονοδιάγραμμα.
»Δεν γνωρίζουμε πόσες δόσεις θα λάβει ο Covax ή πότε», καταδίκασε.