«Με μια ασφαλή και σταθερή Μεσόγειο, η ΕΕ δεν έχει τίποτα να φοβάται και σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα αποκτά πρωταγωνιστικό λόγο και ρόλο τόσο για τη σταθερότητα όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος της Μεσογείου», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στη διαδικτυακή του παρέμβαση στο φόρουμ Circle the Med που διοργανώνεται από τον EPLO.
Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε την περιβαλλοντική πρόκληση που αντιμετωπίζει η Μεσόγειος, ιδίως η Ανατολική Μεσόγειος, και τις συνακόλουθες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τομείς της οικονομίας όπως η αλιεία και ο τουρισμός.
Στο πλαίσιο αυτό τόνισε την ανάγκη η Μεσόγειος να γίνει μια «θάλασσα συνεργασίας μεταξύ των παράκτιων χωρών», η οποία θα διασυνδέει τις οικονομίες και τους λαούς.
Ταυτόχρονα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι στη Μεσόγειο συντελούνται διάφορες εξελίξεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα, όπως η παράνομη μετανάστευση, η προσπάθεια της Τουρκίας να αλλάξει το status quo στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η συνεχιζόμενη κατοχή από την Τουρκία εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους-μέλους της ΕΕ, οι εξελίξεις στη Λιβύη κ.ά.
Η προσπάθεια της Ελλάδας από την άλλη επικεντρώνεται στη δημιουργία μιας σταθερής βάσης που «πιστεύουμε ότι είναι να προωθήσουμε κοινούς κανόνες και αξίες συνεργασίας».
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι κινήσεις της χώρας μας, πρώτα από όλα με τις στρατηγικές συμφωνίες οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών μας με Ιταλία και Αίγυπτο, τη συμφωνία με την Αλβανία για κοινή προσφυγή στη Χάγη για την ΑΟΖ, καθώς και την Κοινή Διακήρυξη μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, κατά την 9η Τριμερή Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα – κινήσεις οι οποίες σηματοδοτούν τις κοινές αντιλήψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή.
Παράλληλα, η Ελλάδα προχωράει σε πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν τη σημασία της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου, όπως η Σύνοδος Κορυφής των 9 χωρών του Νότου της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Αθήνα, με επίτευγμα την υπογραφή ειδικής Διακήρυξης για τη Μεσόγειο και την Κλιματική Αλλαγή.
Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει όλες τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει μεγαλύτερη δράση ως προς το ζήτημα των τιμών ενέργειας.