Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σμυρλής: Ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας «τόσο στα βόρεια όσο και στα νότια σύνορά της»

Σμυρλής: Ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας «τόσο στα βόρεια όσο και στα νότια σύνορά της»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με τον Στρατηγικό Διάλογο σε εξέλιξη και στον απόηχο της υπογραφής της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Σμυρλής, μίλησε στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» («Ε.Κ.») για τις προοπτικές που ανοίγονται στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις μετά τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Σμυρλής αναφέρθηκε σε θέματα διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, τον αμερικανικό επενδυτικό παράγοντα και κατά πόσον τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία είναι αντιμετωπίσιμα, όπως επίσης και στον ρόλο που διαδραματίζει η ελληνοαμερικανική ομογένεια στην ενίσχυση των δεσμών και της συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες.

Αναφερόμενος στα βραχυπρόθεσμα και στα μακροπρόθεσμα οφέλη του Στρατηγικού Διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, ο κ. Σμυρλής είπα ότι, ο Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδος – ΗΠΑ αποτελεί το βασικό όχημα θεσμικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Πρόκειται για ένα πολυθεματικό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο οι ΗΠΑ έχουν διαμορφώσει με επιλεγμένους στρατηγικούς εταίρους τους, όπως η Ελλάδα», εξήγησε.

«Βραχυπρόθεσμα», συνέχισε, «η ενίσχυση και εντατικοποίηση της διμερούς συνεργασίας συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση μεταξύ των αρμοδίων Αρχών, των δύο χωρών, στο πεδίο των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων».

Οι επιμέρους ομάδες εργασίας που λειτουργούν στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου και συνεδριάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα, έχουν οδηγήσει σε άμεση επίλυση διαφόρων θεμάτων.

«Χαρακτηριστικά αναφέρω την εξαίρεση ορισμένων προϊόντων ελληνικού ενδιαφέροντος από αντισταθμιστικούς αμερικανικούς δασμούς (ελαιόλαδο, ελιές, γαλακτοκομικά προϊόντα), καθώς και την απαλλαγή ελληνικών εταιρειών από δασμούς που έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο της εμπορικής διαφοράς ΕΕ – ΗΠΑ (προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου) (Section 232) και αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα μας.

»Ταυτόχρονα, μέσω του Στρατηγικού Διαλόγου έχουν προχωρήσει οι διαπραγματεύσεις για την άρση μη δασμολογικών εμποδίων πρόσβασης (υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών απαιτήσεων) ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων στην αμερικανική αγορά (χοίρειο κρέας, πουλερικά, αυγά, μήλα, αχλάδια, κεράσια).

»Αξίζει, επιπλέον, να σημειωθεί ότι δημιουργούνται σημαντικές ευκαιρίες περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας, μέσω της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών, της μεταφοράς τεχνογνωσίας, καθώς και της αμοιβαίας στήριξης των εκατέρωθεν επενδύσεων.

»Μακροπρόθεσμα, ο Στρατηγικός Διάλογος δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατικών φορέων.

»Σχέσεις που μεταφράζονται στη διευκόλυνση των συναλλαγών μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων, και τελικά σε αύξηση του εμπορίου και της επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών.

»Η διεύρυνση και η εμβάθυνση των διμερών εμπορικοοικονομικών σχέσεων, μέσω του Στρατηγικού Διαλόγου, φέρνουν πιο κοντά τους πολίτες μας και ενισχύουν περισσότερο την ήδη πολύ καλή σχέση των λαών μας.

»Ο Στρατηγικός Διάλογος αποτελεί απτή απόδειξη της εντατικής και εποικοδομητικής δέσμευσης των δύο χωρών για στενή συνεργασία και υπογραμμίζει την ισχύ των διμερών σχέσεων, επιβεβαιώνοντας την αμοιβαία επιθυμία της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους σε όλους τους τομείς», είπε ο κ. Σμυρλής.

Ο κ. Σμυρλής αναφέρθηκε επίσης και στο εάν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις επηρεάζονται από τις αλλαγές στον προεδρικό θώκο/υπουργείο Εξωτερικών ή έχουν ακολουθήσει μια συγκεκριμένη διαχρονική και μακροπρόθεσμη στρατηγική που δεν διαταράσσεται από τις εναλλαγές στην εξουσία.

Όπως είπε, «οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών εδράζονται σε μία μακρά περίοδο συνεργασίας.

»Οι ρίζες τους βρίσκονται 200 χρόνια πίσω, καθώς ανατρέχουν στο φιλελληνικό κίνημα που επικρατούσε στην Ευρώπη και την Αμερική στις αρχές του 19ου αιώνα, ως συμπαράσταση προς τον Αγώνα Ανεξαρτησίας του ελληνικού έθνους.

»Οι δύο χώρες διαπνέονται από κοινές αρχές, αξίες και ιδανικά.

»Έχουν πίστη στην ελευθερία, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, που τις κρατούν διαχρονικά συνδεδεμένες.

»Και αυτό αποδεικνύεται εμπράκτως από τη συμπαράταξή τους στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, τη συμμετοχή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ), τον ΟΑΣΕ, καθώς και άλλους διεθνείς οργανισμούς, πολυμερείς συνθήκες και τριμερή ή πολυμερή σχήματα.

»Σε αυτή τη διαχρονική σχέση πολύ σημαντική είναι και η συμβολή της πολυπληθούς και ακμάζουσας ελληνικής ομογένειας που δραστηριοποιείται ενεργά στις ΗΠΑ σε όλο το φάσμα της οικονομικής και πολιτικής ζωής.

»Η μεταξύ των χωρών μας σχέση και συνεργασία είναι σταθερή και διαχρονική και το όραμα που τις συνδέει είναι μακρόχρονο.

»Η Ελλάδα βλέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έναν σταθερό στρατηγικό οικονομικό και εμπορικό εταίρο, αλλά και έναν σημαντικό και αξιόπιστο φίλο.

»Από πλευράς μας, ως ελληνικό κράτος, χαιρόμαστε για τη σχέση μας με τις ΗΠΑ και προσδοκούμε αυτή να συνεχιστεί και να εμβαθυνθεί ακόμα περισσότερο σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως η οικονομία, η έρευνα και τεχνολογία, η εκπαίδευση και ο πολιτισμός».

Τέλος, ο κ. Σμυρλής υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, «με μια πολύπλευρη εξωτερική πολιτική που εφαρμόζεται από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια έχει αποκτήσει έναν σημαντικό ρόλο στην περιοχή και είναι σε θέση να διαδραματίσει έναν ακόμη πιο δραστήριο ρόλο στην εξωτερική πολιτική της Ε.Ε.

»Μέσα από διμερείς σχέσεις και τριμερή σχήματα, η χώρα μας, πάντα στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, έχει ενισχύσει τη διπλωματική της θέση στην περιοχή και αδιαμφισβήτητα αποτελεί έναν σημαντικό πυλώνα σταθερότητας, δημοκρατίας και ανάπτυξης.

»Ταυτόχρονα, μέσα από μία σειρά έργων ενίσχυσης της συνδεσιμότητας και της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού που βρίσκονται σε εξέλιξη αναβαθμίζεται ακόμη περισσότερο ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας.

»Υπό αυτές τις συνθήκες, όντας σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή, η πατρίδα μας είναι σε θέση να επιδιώξει κοινούς διπλωματικούς, αμυντικούς, οικονομικούς και ενεργειακούς στόχους με τους εταίρους της, αναδεικνυόμενη έτσι σε έναν πολύτιμο σύμμαχο που μπορεί να εκφράσει τις παραπάνω αρχές και να τις μεταλαμπαδεύσει τόσο στα βόρεια όσο και στα νότια σύνορά της».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Υεμένη: Ο αμερικανικός στρατός χτύπησε στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Χούθι

Διπλωμάτες των ΗΠΑ στη Συρία για συνομιλίες με τους νέους ηγέτες της

Ο Τραμπ απειλεί την ΕΕ με δασμούς, εάν δεν αγοράσει περισσότερο αμερικανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Οι ΗΠΑ σκότωσαν το ηγετικό στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Γιουσίφ, στη Συρία

Ο Έλον Μασκ χαρακτηρίζει σωτήρα της Γερμανίας το ακροδεξιό κόμμα AfD

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Εορταστικό ωράριο: Πότε αρχίζει, τι ώρες θα μένουν ανοιχτά τα καταστήματα – Τι ισχύει για τις Κυριακές
Σε λίγες ημέρες, από την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, θα τεθεί σε ισχύ το εορταστικό ωράριο...