Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Γάλλοι θέλουν πίσω την κυριαρχία τους από την ΕΕ – Οι πολιτικοί αποδοκιμάζουν τις Βρυξέλλες

Οι Γάλλοι θέλουν πίσω την κυριαρχία τους από την ΕΕ – Οι πολιτικοί αποδοκιμάζουν τις Βρυξέλλες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Ευρωπαϊκή Ένωση,

Με τις προεδρικές εκλογές να απέχουν λίγους μήνες, οι Γάλλοι πολιτικοί ακολουθούν μια τακτική σφοδρής κριτικής προς την ΕΕ-ενισχυμένη από την απόφαση του πολωνικού δικαστηρίου που αμφισβήτησε το νομικό υπόβαθρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η έντονη κριτική προς την ΕΕ και οι εκκλήσεις προς τη Γαλλία να διεκδικήσει την εθνική της κυριαρχία προέρχονται όχι μόνο από τους συνηθισμένους «υπόπτους» της ακροδεξιάς, αλλά από υποψήφιους προέδρους που αποτελούν μέρος του πολιτικού κυρίαρχου ρεύματος της χώρας.

Η ρητορική προσθέτει τις κύριες ανησυχίες που αντιμετωπίζουν οι ηγέτες της ΕΕ για την πολωνική απόφαση, την οποία ενθάρρυνε και αγκάλιασε η εθνικιστική κυβέρνηση της Πολωνίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέστησε σαφές ότι το δίκαιο της ΕΕ υπερισχύει του εθνικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών συντάξεων.

Αν μια αντίθετη άποψη γινόταν πολιτική ορθοδοξία σε μια χώρα τόσο κεντρική για το ευρωπαϊκό σχέδιο όπως η Γαλλία, αυτό θα μπορούσε να εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον της ΕΕ.

Η Βαλερί Πεκρές, περιφερειάρχης του Παρισιού, η οποία κάνει εκστρατεία για να είναι η προεδρική υποψήφια του συντηρητικού κόμματος Les Républicains στις εκλογές του ερχόμενου Απριλίου, ήταν η τελευταία Γαλλίδα πολιτικός που συμμετείχε στη μάχη.

«Η Ευρώπη είναι μια Ευρώπη των εθνών», δήλωσε η κ. Πεκρές στο CNews TV την Τετάρτη.

«Αυτό σημαίνει ότι οι συνταγματικοί μας νόμοι, η συνταγματική μας ταυτότητα, το καθένα, κάθε κυρίαρχο κράτος, πρέπει να υπερισχύουν της ευρωπαϊκής δικαιοδοσίας».

Ο πρώην υπουργός της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Αρνό Μοντεμπούργκ, άλλος υποψήφιος για την προεδρία, χαιρέτισε την πολωνική απόφαση.

Στην κεντροδεξιά, ο Μσιέλ Μπαρνιέ πρώην διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit και πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος, διατύπωσε μια σκληρή θέση πολύ πριν το πολωνικό δικαστήριο εκδώσει την απόφασή του.

Σε μια προσπάθεια να καταρρίψει τα διαπιστευτήριά του για τη μετανάστευση -ένα κεντρικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας- με τους βασικούς συντηρητικούς ψηφοφόρους που χρειάζεται για να κερδίσει την υποψηφιότητα του κόμματός του, κάλεσε τον περασμένο μήνα για δημοψήφισμα για το θέμα και είπε ότι η Γαλλία πρέπει να ανακτήσει τη «νομική κυριαρχία της προκειμένου να μην υπόκεινται πλέον σε αποφάσεις για τη μετανάστευση από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Άλλοι συντηρητικοί έχουν επίσης πιέσει για διεκδίκηση της γαλλικής νομικής ανωτερότητας πριν ακόμη εκδώσουν την απόφασή τους οι Πολωνοί δικαστές.

Ο Χαβιέ Μπερτράν, ένας άλλος υποψήφιος πρόεδρος από τις τάξεις των Les Républicains, πρότεινε την τροποποίηση του γαλλικού συντάγματος για την εισαγωγή «ενός μηχανισμού για τη διασφάλιση των ανώτερων συμφερόντων της Γαλλίας».

«Κάνοντας τη Γαλλία ξανά μεγάλη»

Η κυβέρνηση του προέδρου Μακρόν έχει ακολουθήσει μια πολύ διαφορετική στάση, καταδικάζοντας την απόφαση του πολωνικού δικαστηρίου ως επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μόλις το 36% των Γάλλων δηλώνουν ότι εμπιστεύονται την ΕΕ, το χαμηλότερο ποσοστό στην Ένωση και 13 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου.

Υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση σε ένα μεγάλο μέρος του γαλλικού πληθυσμού ότι η Γαλλία έχει χάσει τη δύναμη και τη δόξα της.

Για ορισμένους Γάλλους, ο τρόπος ανάκτησης αυτού του κύρους είναι να απαλλαγεί η χώρα από τους περιορισμούς του δικαίου της ΕΕ για τη μετανάστευση, ιδίως, και να αποστασιοποιηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μια σειρά εξελίξεων τα τελευταία χρόνια έχουν προσθέσει την αίσθηση μεταξύ ορισμένων ψηφοφόρων ότι η Γαλλία πρέπει να επαναπροσδιοριστεί και να ανακτήσει την κυριαρχία της.

Αυτά περιλαμβάνουν την έλλειψη προστατευτικών μέσων της Γαλλίας στην αρχή της κρίσης του κορωνοϊού και την αποτυχία της να παράγει δικό της εμβόλιο.

Η αντιπαράθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο για τα δικαιώματα αλιείας μετά το Brexit· και τον εξευτελισμό που αισθάνθηκε για το νέο σύμφωνο ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, γνωστό ως AUKUS, το οποίο σήμαινε την κατάργηση της μεγάλης γαλλικής συμφωνίας υποβρυχίων.

Η κατηγορία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ επιτρέπει στους υποψήφιους προέδρους -πολλοί από αυτούς με πολύ μικρή εμπειρία στην εξωτερική πολιτική- να παρέχουν μια φαινομενικά απλή λύση.

«Βρισκόμαστε σε ένα πλαίσιο που χαρακτηρίζεται πολύ από την επιστροφή στον κυριαρχία», δήλωσε ο Τιερί Σοπέν, ειδικός στη Γαλλία και την ΕΕ στο think tank του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ. «Και όχι μόνο στη Γαλλία».

Η κίνηση του Μακρόν

Οι φωνές για άσκηση πίεσης εναντίον της ΕΕ, φέρουν τον κ. Μακρόν υπό πίεση για να δείξει τι μπορεί να κάνει το μπλοκ για τους Γάλλους πολίτες καθώς υποψήφιος για επανεκλογή και το Παρίσι αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ στις 1 Ιανουαρίου.

Σημειωτέον, ο κ. Μακρόν δεν έχει ανακοινώσει ακόμη ότι θα είναι υποψήφιος για μια δεύτερη θητεία, αλλά αναμένεται να το κάνει στις αρχές του επόμενου έτους.

Ο Εμανουέλ Μακρόν μπορεί να μπει στον πειρασμό να προσπαθήσει να προωθήσει ένα πακέτο μετανάστευσης της ΕΕ, για παράδειγμα, αν και η συμφωνία σε αυτό το θέμα έχει διαφύγει το μπλοκ για χρόνια.

Παρόλο που ο Μακρόν είναι ένθερμος υποστηρικτής της ΕΕ και υπερασπίζεται τον ρόλο της Γαλλίας στα θεσμικά όργανα, ορισμένοι αναλυτές λένε ότι μερικές φορές έπαιξε επίσης στη «λαχτάρα» της Γαλλίας να ακολουθήσει τον δικό της δρόμο.

Οι αιτίες του γαλλικού σκεπτικισμού απέναντι στην ΕΕ είναι πολλές και περίπλοκες.

Και παρόλα αυτά, η Γαλλία παρέμεινε βασικός παίκτης του μπλοκ σε όλη την ιστορία της.

Αλλά οι αναλυτές λένε ότι ο τρόπος που λειτουργεί η ΕΕ δεν συνδέεται με ορισμένους Γάλλους ψηφοφόρους.

Παρόλο που ο Μακρόν μπορεί να έχει «γράψει» μερικές μεγάλες γαλλικές νίκες στην ΕΕ κατά την πρώτη θητεία του -όπως τη δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού χρέους για τη χρηματοδότηση ενός ορόσημου ταμείου ανάκτησης του κορωνοϊού, μια αναθεώρηση των κανόνων για τους εργαζόμενους της ΕΕ που εργάζονται εκτός της χώρας καταγωγής τους και άλλα παρεμβατική προσέγγιση στη βιομηχανική πολιτική- έχει δημιουργήσει λίγο πάγο με ορισμένους ψηφοφόρους.

Ούτε το γεγονός ότι πολλοί Γάλλοι αξιωματούχοι, όπως ο Ευρωπαίος Επίτροπος Τιερί Μπρετόν, είναι βασικοί παίκτες στη σκηνή των Βρυξελλών.

«Οι Γάλλοι δεν θέλουν να εγκαταλείψουν την ΕΕ, αλλά η πίστη τους στο ευρωπαϊκό εγχείρημα και στο τι μπορεί να ωφελήσει τους Γάλλους πολίτες μειώνεται, καθώς και η αντίληψη σχετικά με το τι είναι το ευρωπαϊκό έργο», δήλωσε η Tαρά Βαρμά επικεφαλής του το γραφείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων στο Παρίσι.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Politico

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ουκρανός Πρεσβευτής Λονδίνο: Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι έτοιμες για έναν μακρύ πόλεμο με τη Ρωσία

Στα χαμηλά οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην ΕΕ – Κίνδυνος στο στόχο μείωσης ρύπων

Μπορεί η ΕΕ να βάλει φρένο στην Temu;

Κ. Καραμανλής: Αιχμές κατά Μητσοτάκη για τη διαγραφή Σαμαρά – «Όχι» στην Προεδρία της Δημοκρατίας

Επίδειξη ισχύος από τη Μόσχα που «απειλεί» με παγκόσμια σύρραξη – Συναγερμός στη Δύση

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr