Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Aukus: Πυρηνοκίνητα υποβρύχια και τεχνητή νοημοσύνη στην Αυστραλία – Στόχος ΗΠΑ και Βρετανίας η Κίνα

Aukus: Πυρηνοκίνητα υποβρύχια και τεχνητή νοημοσύνη στην Αυστραλία – Στόχος ΗΠΑ και Βρετανίας η Κίνα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία προχώρησαν σε μία σημαντική συμφωνία διαμοιρασμού προηγμένων αμυντικών τεχνολογιών με σκοπό να αντιμετωπίσουν την Κίνα.

Μέσω της συμφωνίας, η Αυστραλία θα μπορέσει να αναπτύξει πυρηνοκίνητα υποβρύχια για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Η συμφωνία, γνωστή ως Aukus, θα καλύψει επίσης πεδία όπως η τεχνητή νοημοσύνη, κβαντοτεχνολογίες και κυβερνο – τεχνολογία, καθώς οι τρεις χώρες ανησυχούν για την αυξανόμενη κινεζική απειλή στον Ινδικό – Ειρηνικό Ωκεανό.

Ως αποτέλεσμα της συμφωνίας, η Αυστραλία ουσιαστικά ακυρώνει τη συμφωνία της -υπογραφείσα το 2016 και ύψους 31 δισ. ευρώ– με το Παρίσι για την ανάπτυξη γαλλικών υποβρυχίων.

Το πρόγραμμα είχε ήδη πληγεί από μεγάλες καθυστερήσεις κυρίως λόγω των απαιτήσεων της Καμπέρα να κατασκευάζονται εγχωρίως πολλά από τα τμήματα των υποβρυχίων, σημειώνει το BBC.

Λίγες ώρες μετά τη δημοσιoποίηση της συμφωνίας, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον επιβεβαίωσε την ακύρωση της γιγαντιαίας σύμβασης που συνήψε η χώρα του το 2016 με τη Γαλλία για την προμήθεια συμβατικών υποβρυχίων, προτιμώντας την κατασκευή πυρηνικών υποβρυχίων με αμερικανική και βρετανική τεχνολογία.

«Η απόφαση που λάβαμε να μην συνεχίσουμε με τα υποβρύχια κατηγορίας Attack και να το ακολουθήσουμε άλλο δρόμο δεν είναι αλλαγή νοοτροπίας, είναι αλλαγή ανάγκης», δήλωσε ο Μόρισον, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης την αγορά αμερικανικών πυραύλων Tomahawk.

Λίγο αργότερα, η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει την ανάπτυξη οκτώ πυρηνικών υποβρυχίων.

Αντίδραση Γαλλίας

Η απόφαση των ΗΠΑ να παραμερίσουν τη Γαλλία από μια συμφωνία που είχε συνάψει με την Αυστραλία για την προμήθεια υποβρυχίων δείχνει μια έλλειψη συνοχής σε μια στιμή που οι δύο σύμμαχοι αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, ανακοίνωσε από την πλευρά του το Παρίσι.

Οι Γάλλοι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας ανέφεραν επίσης σε ανακοίνωσή τους ότι η απόφαση της Αυστραλίας να αθετήσει τη σύμβαση είναι αντίθετη με το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Πεκίνο: Ψυχροπολεμική νοοτροπία

Η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσιγκτον αντέδρασε στο νέο σύμφωνο ασφαλείας που ανακοίνωσαν χθες ότι συνήψαν ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία, λέγοντας ότι οι χώρες θα πρέπει να «αποτινάξουν την ψυχροπολεμική τους νοοτροπία και την ιδεολογική τους προκατάληψη».

Ερωτηθείς να σχολιάσει σχετικά, ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας Λιου Πενγκού είπε ότι οι χώρες «δεν πρέπει να οικοδομούν μπλοκ αποκλεισμού που στοχεύουν ή βλάπτουν τα συμφέροντα τρίτων.

Συγκεκριμένα, πρέπει να αποτινάξουν την ψυχροπολεμική τους νοοτροπία και την ιδεολογική τους προκατάληψη», είπε.

Δεν θα τα επιτρέψουμε στα χωρικά μας ύδατα λέει η Ν. Ζηλανδία

Η Νέα Ζηλανδία θα διατηρήσει την απαγόρευση εισόδου πυρηνικών πλοίων στα χωρικά της ύδατα, καθώς η Αυστραλία, στενός της σύμμαχος, αποφάσισε να αναπτύξει στόλο πυρηνικών υποβρυχίων, δήλωσε η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν.

«Η θέση της Νέας Ζηλανδίας αναφορικά με την απαγόρευση πυρηνικών πλοίων στα ύδατά της παραμένει αμετάβλητη», ανέφερε η Άρντερν σε ανακοίνωσή της.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

DW: Ενδείξεις για κινεζική εμπλοκή στο σαμποτάζ στη Βαλτική

Ο Ελληνοκύπριος μητροπολίτης Ησαΐας στο Πλανητάριο Άντλερ του Σικάγου – Αρχή μιας συνεργασίας που υπόσχεται να είναι εμπνευσμένη

Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε τον Πούτιν στην Αν. Ευρώπη, λέει ο αρχηγός του βρετ. στρατού

«Ο ρωσικός πύραυλος έχει χαρακτηριστικά διηπειρωτικού βαλλιστικού», λέει ο Ζελένσκι – Καμία επιβεβαίωση από τη Δύση

Τι είναι τα χάπια ιωδίου που θεωρούνται «ασπίδα» για τη ραδιενέργεια

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr