Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ιορδανία και Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία οικονομικής συνεργασίας – Η Τουρκία έκανε προς το παρόν πίσω για το Αλ Άκσα

Ιορδανία και Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία οικονομικής συνεργασίας – Η Τουρκία έκανε προς το παρόν πίσω για το Αλ Άκσα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι οι δύο χώρες ενέκριναν συμφωνία οικονομικής συνεργασίας.

Υπενθυμίζουμε, 24 Νοεμβρίου 2018: Νέο χτύπημα στον Ερντογάν – Η Ιορδανία βάζει δασμούς στα τουρκικά προϊόντα από 20% έως 30%

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Αμμάν την Τρίτη με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Σαφάντι δήλωσε ότι «η συμφωνία οικονομικής συνεργασίας με την Τουρκία θα ανοίξει νέους ορίζοντες για την οικονομική συνεργασία μεταξύ των χωρών».

«Πραγματοποιήσαμε εκτενείς συναντήσεις που επικεντρώθηκαν κυρίως στις διμερείς σχέσεις και τις προοπτικές τους για ανάπτυξη και συμφωνήσαμε ότι ειδικοί από τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών, καθώς και από τα αρμόδια υπουργεία θα δημιουργήσουν έναν οδικό χάρτη για τον προσδιορισμό των προτεραιοτήτων για τη μελλοντική οικονομική συνεργασία», δήλωσε ο Σαφάντι.

Πρόσθεσε ότι η οικονομική και πολιτιστική συνεργασία μεταξύ των χωρών, καθώς και η εκπαίδευση και η καταπολέμηση της πανδημίας, «θα αποτελέσουν αντικείμενο εκτεταμένης συζήτησης κατά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού στην Ιορδανία και θα υπάρξουν συναντήσεις μεταξύ των αρμόδιων αξιωματούχων των δύο χωρών», πρόσθεσε ο Σαφάντι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας επεσήμανε ότι η αξία των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ των χωρών αναμένεται να επιστρέψει στα 400 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του έτους, επιστρέφοντας δηλαδή στα μεγέθη του 2009.

Ο Σαφάντι σημείωσε ακόμα ότι η παλαιστινιακή υπόθεση «είναι το κύριο ζήτημα στην περιοχή».

«Συμφωνούμε ότι η τρέχουσα κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και πρέπει να επιτευχθεί μια πρόοδος προς την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης που θα επιτρέπει την επιστροφή σε σοβαρές και αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ολοκληρωμένης ειρήνης που θα ενσωματώνει την ανεξάρτητη Παλαιστινιακή Αρχή, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, ασφάλεια και ειρήνη μαζί με το Ισραήλ σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα διεθνή ψηφίσματα», δήλωσε ο Σαφάντι.

Η συνάντηση των δύο υπουργών αφορούσε τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίτευξη πολιτικής λύσης στην κρίση της Συρίας, καθώς είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης των προσφυγικών ζητημάτων.

«Η Ιορδανία και η Τουρκία είναι από τις μεγαλύτερες χώρες φιλοξενίας προσφύγων και επιβεβαιώνουμε ότι το βάρος του ασύλου δεν πρέπει να το φέρουν μόνο οι χώρες υποδοχής.

»Είναι μια διεθνής ευθύνη και ο καθένας πρέπει να κάνει το μέρος του, ώστε να συνεχίσουμε να ικανοποιούμε τις ανάγκες των προσφύγων», δήλωσε ο Σαφάντι.

Ο Σαφάντι ζήτησε τη διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στο Αφγανιστάν και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών, την εκκένωση όλων των ξένων υπηκόων και τη διατήρηση της ασφάλειάς τους.

Τόνισε ότι η κατάσταση στο Αφγανιστάν επιταχύνεται ραγδαία.

«Όλοι συνεργαζόμαστε για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας και για να επιτύχουμε μια κυβέρνηση συναίνεσης στο Αφγανιστάν.

»Η τρέχουσα προτεραιότητά μας σε αυτό το στάδιο είναι να αποτρέψουμε την επιδείνωση και να διατηρήσουμε τη σταθερότητα στο Αφγανιστάν», είπε.

Ο Τσαβούσογλου τόνισε την εκτίμηση της Τουρκίας για τον ρόλο της Ιορδανίας ως «σημαντικό στοιχείο σταθερότητας στην περιοχή, μαζί με την ανάπτυξη και την ευημερία της».

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι η συνάντηση με τον Σαφάντι άγγιξε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις των χωρών.

Σημείωσε ότι ο όγκος των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ των χωρών πρέπει να είναι ισορροπημένος.

Το λέει αυτό επειδή στο παρελθόν ήταν εντελώς ανισόρροπος υπέρ της Τουρκίας, πράγμα που οδήγησε την Ιορδανία τον Νοέμβριο του 2018 να επιβάλει τελωνειακούς δασμούς από 20% έως 30% στα τουρκικά προϊόντα, μετά τον τερματισμό μιας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, πράγμα που αποτέλεσε καίριο πλήγμα σε όσους έκαναν δουλειές με την Τουρκία. Νωρίτερα το ίδιο έτος η Ιορδανία είχε αναστείλει τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Τουρκία, λέγοντας ότι βλάπτει την εθνική της παραγωγή διότι ευνοούσε τα τουρκικά προϊόντα.

«Στόχος μας είναι να επιτύχουμε τον εμπορικό μας στόχο του δισεκατομμυρίου δολαρίων σε σύντομο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Ο Σαφάντι μίλησε για 400 εκ., υπενθυμίζουμε, ο Τσαβούσογλου όμως λέει νούμερα στον αέρα, όπως συνηθίζουν οι Τούρκοι, για να κάνει εντύπωση.

«Η σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ιορδανίας και η ανάπτυξή της είναι σημαντική για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής μας», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου ευχαρίστησε τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα και τον Ιορδανικό λαό που υποστήριξαν την Τουρκία μετά τις πυρκαγιές και τις καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα την περασμένη εβδομάδα.

Επισήμανε ότι η κηδεμονία των Χασεμίτων (βασιλικής οικογένειας της Ιορδανίας) επί των ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ είναι πολύτιμη και μεγάλης αξίας για την Τουρκία.

«Θα παρέχουμε κάθε είδους υποστήριξη για να συνεχίσουμε αυτήν την προστασία των Χασεμιτών», είπε ο Τσαβούσογλου.

Να σημειωθεί ότι η Τουρκία θέλει να αρπάξει την προστασία των ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ από την ιορδανική βασιλική οικογένεια και να καταστεί εκείνη η προστάτιδα δύναμη των τεμενών και των προσκυνημάτων, κάτι που το διεκδικεί επανειλημμένα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τώρα όμως φαίνεται επειδή οι Τούρκοι είναι «στρυμωγμένοι» βάζουν προσωρινά λίγο νερό στο κρασί τους, αναγνωρίζοντας την κυριαρχία των Χασεμιτών, μέχρι τουλάχιστον τον επόμενο «τζιχάντ» για απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ, «μίας οθωμανικής πόλης», που θα κηρύξει ο ημιπαράφρονας Ερντογάν.

Χασεμίτες οι απόγονοι του Προφήτη

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας προέρχεται από μια από τις μεγαλύτερες οικογένειες της Ανατολής, η οποία μάλιστα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εδραίωση του μουσουλμανισμού και συνδέεται εμμέσως με τη διάδοση του ιουδαϊσμού.

Ο 43ος απόγονος του Μωάμεθ, Αμπντάλα, προέρχεται από την οικογένεια του Άραβα φυλάρχου Κιουράις, ο οποίος με τη σειρά του έλκει την καταγωγή από τον προφήτη Ισμαήλ.

Πρόκειται για τον εκτός γάμου γιο που απέκτησε ο προφήτης Αβραάμ με την Άγα, τη θεραπαινίδα της συζύγου του Σάρας, λίγο πριν από την ανεύρεση της οδού προς τη γη της επαγγελίας, το σημερινό Ισραήλ.

Το Μπάνι Χάσεμ ήταν το όνομα του προπάππου του Μωάμεθ και σήμερα το διατηρεί μόνον η βασιλική οικογένεια της Ιορδανίας, δηλαδή οι γνωστοί ανά τον κόσμο Χασεμίτες.

Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, ο Αμπντάλα είναι απόγονος του Προφήτη και προέρχεται απευθείας από την πρωτότοκη κόρη του, τη Φατιμά, και τον σύζυγό της Αλή, ο οποίος είναι ο ιδρυτής του σιιτισμού.

Οι Χασεμίτες ως γνήσιοι απόγονοι του Μωάμεθ θεωρούνται οι φύλακες της ισλαμικής πίστης και ανέλαβαν μεταξύ άλλων, εκτός από την προστασία της Μέκκας και της Μεδίνας, και τη φύλαξη της άλλης ιερής πόλης, της Ιερουσαλήμ.

Σήμερα η Μέκκα και η Μεδίνα είναι υπό την προστασία του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, η Ιερουσαλήμ όμως παραμένει υπό την προστασία της βασιλικής οικογένειας της Ιορδανίας.

Αυτός ο ειδικός θρησκευτικός ρόλος είναι τόσο σημαντικός, που ο Σαουδάραβας βασιλιάς αναφέρεται επίσης και ως θεματοφύλακας των δύο ιερών τζαμιών (Μέκκας και Μεδίνας).

Μέχρι τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και τα τρία τζαμιά ελέγχονταν από τη δυναστεία των Χασεμιτών, η οποία κυβερνούσε το Ιράκ και την Ιορδανία και τώρα μόνο την Ιορδανία.

Το Χασεμιτικό Βασίλειο έχει διατηρήσει την κηδεμονία του τζαμιού Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ, έναν ρόλο που κατοχυρώνεται και στην ειρηνευτική συνθήκη του 1994 με το Ισραήλ.

Η Τουρκία προσπαθεί με κάθε τρόπο να αντικαταστήσει την ιορδανική βασιλική οικογένεια στον ρόλο του προστάτη των ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ για να επιβληθεί εκείνη.

Βεβαίως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ένας ταπεινής καταγωγής λούστρος, δεν μπορεί να συγκριθεί με τον απευθείας απόγονο του Προφήτη, βασιλιά Αμπντάλα, ούτε να αμφισβητήσει τα ιερά του προνόμια και καθήκοντα, ωστόσο, η αλαζονεία και η αμετροέπεια των Τούρκων είναι διαβόητη.

Διαβάστε ενδεικτικά των ερντογανικών ορέξεων:

1. Το «όραμα» Ερντογάν για τριπλή διοίκηση στην Ιερουσαλήμ – Γιατί καταράστηκε την Αυστρία

2. Σχέδιο Ερντογάν να «απελευθερώσει» την Ιερουσαλήμ με Ιρανούς, Μαλαισιανούς και Πακιστανούς

3. Παράνοια Ερντογάν: Θέλει η Ιερουσαλήμ να γίνει «πόλη-κράτος» με θεοκρατικό καθεστώς

4. Ο Ερντογάν θα κάνει ό,τι χρειαστεί για την Ιερουσαλήμ! Μέχρι και παγκόσμιο πυρηνικό ιερό πόλεμο (τζιχάντ)

5. Ο Ερντογάν θέλει την Ιερουσαλήμ και ψέλνει ο ίδιος για την «απελευθέρωσή» της (βίντεο)

6. Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»

7. Ερντογάν: Η Ιερουσαλήμ είναι δική μας πόλη – «Την αφήσαμε μέσα σε δάκρυα»

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κυρώσεις των ΗΠΑ σε ηγετικά στελέχη της Χαμάς που ζουν στην Τουρκία

Ο εγκληματίας πολέμου Ερντογάν πανηγυρίζει που ο φιλαράκος του στο ΔΠΔ θέλει να συλλάβει τον Νετανιάχου

Τουρκία: Καθαίρεση άλλων δύο δημάρχων με την κατηγορία ότι συνδέονται με το κουρδικό ΡΚΚ

Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης σφυρίζει αδιάφορα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Κ. Καραμανλής: Αιχμές κατά Μητσοτάκη για τη διαγραφή Σαμαρά – «Όχι» στην Προεδρία της Δημοκρατίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr