Ανησυχία προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Κρήτη. Την ίδια ώρα, πάντως, αυξάνονται και οι ροές των πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα, κάτι που εν μέρει αποδίδεται στην λειτουργία των κινητών μονάδων.
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 172 νέα κρούσματα που αν προστεθούν στα προχθεσινά 198, ο αριθμός των νέων μολύνσεων σε δύο 24ωρα έφτασε τις 370.
Τα περισσότερα από αυτά καταγράφονται στο Ηράκλειο, συνολικά 142, και στο Ρέθυμνο, 167.
Η Π.Ε. Ρεθύμνου εμφανίζει και τον μεγαλύτερο δείκτη θετικότητας στη χώρα με 1,85%.
Η αύξηση αυτή πιθανά συνδέεται με την μετάλλαξη «Δέλτα», καθώς, παρά το ότι μέχρι στιγμής τα τριάντα κρούσματα που έχουν καταγραφεί επισήμως στην Κρήτη αφορούν την Π.Ε. Ηρακλείου, ήδη από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας εντοπίζονται και στο Ρέθυμνο ύποπτα για την ινδική μετάλλαξη θετικά δείγματα.
Ανοδική τάση παρατηρείται και στις νοσηλείες.
Σήμερα στα νοσοκομεία της Κρήτης νοσηλεύονται τριάντα ασθενείς με Covid-19, από τους οποίος τέσσερις είναι στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, με τους τρεις να έχουν διασωληνωθεί.
Οι κινητές μονάδες αύξησαν τις ροές και στα εμβολιαστικά κέντρα
Θετικό πρόσημο, ωστόσο, παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στη ροή πολιτών προς τα εμβολιαστικά κέντρα της Κρήτης.
Είναι χαρακτηριστικό πως στα εμβολιαστικά κέντρα του Ηρακλείου είχαν για χθες προγραμματιστεί 2.844 ραντεβού, ενώ σε επίπεδο Κρήτης, τα ραντεβού ξεπέρασαν τα πέντε χιλιάδες.
Το γεγονός αυτό αποδίδεται σε δύο στοιχεία.
Αφενός στην ανησυχία από την αύξηση των κρουσμάτων και την μετάλλαξη Δέλτα και αφετέρου στην λειτουργία των κινητών μονάδων και τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς, που φαίνεται να επέδρασαν θετικά, παροτρύνοντας πολλούς πολίτες να κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν.
Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Χάρης Βαβουρανάκης, αναφέροντας ως παράδειγμα την περίπτωση του Τυμπακίου, οι γιατροί των κινητών μονάδων απαντούν στις ερωτήσεις των πολιτών και εκείνοι με τη σειρά τους γίνονται στη συνέχεια οι καλύτεροι πρεσβευτές του εμβολίου, καθώς «ο ένας φέρνει τον άλλο».
Μέχρι στιγμής, κατά τις δύο πρώτες ημέρες λειτουργίας των κινητών μονάδων έγιναν 36 εμβολιασμοί στην Αγία Γαλήνη, 84 στο Τυμπάκι (ανάμεσά τους και 7 κατ’ οίκον), 22 στον Πλάτανο και 48 στα Αγκουσελιανά.
Σήμερα οι κινητές μονάδες εμβολιασμού βρίσκονται στο Θραψανό του δήμου Μινώα Πεδιάδας, στον Άγιο Γεώργιο Οροπεδίου Λασιθίου, στον Πλακιά Ρεθύμνου και στον Καβρό Χανίων.
Στο 37% η εμβολιαστική κάλυψη στην Κρήτη
Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό της Κρήτης παραμένουν χαμηλότερα από τα επιθυμητά.
Με βάση τα χθεσινά επίσημα στοιχεία, συνολικά στην Κρήτη με την πρώτη δόση είχε εμβολιαστεί το 46%, ενώ το 37% είχε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.
Τα χαμηλότερα ποσοστά κατέχουν το Ηράκλειο, όπου το 43% έχει κάνει την 1η δόση και το 33% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, και το Ρέθυμνο, όπου τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 42% και 34%.
Στα Χανιά, την πρώτη δόση έχει κάνει το 52% του πληθυσμού και τη δεύτερη το 41%, ενώ πρωταθλήτρια Κρήτης στους εμβολιασμούς είναι η Π.Ε. Λασιθίου, όπου το 54% έχει λάβει την πρώτη και το 48% το σύνολο των εμβολιαστικών δόσεων.