Διαβάστε σχετικά για Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Μετάλλαξη Δέλτα,
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος μίλησε στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ και τόνισε την αναγκαιότητα συνέχειας του εμβολιαστικού ρυθμού για να μην κινδυνέψουμε από τέταρτο κύμα της πανδημίας.
Συγκεκριμένα δήλωσε:
«Για την μετάλλαξη Δέλτα, εξ όσων γνωρίζουμε φαίνεται πολύ μεταδοτική, επομένως θα έχουμε μεγαλύτερη διασπορά στην κοινότητα όταν επικρατήσει και υπάρχει πιθανότητα να χρειαστούμε μεγαλύτερο τείχος ανοσίας, πάνω από το 80% του πληθυσμού.
»Ένας θετικός στην μετάλλαξη Δέλτα, κολλάει γύρω του 6-7 άτομα, 3-4 φορές περισσότερο από το αρχικό στέλεχος».
Επιπλέον, σημείωσε ότι μπορεί να διαφέρει ο χρόνος έκθεσης στον ιό με την μετάλλαξη «Δέλτα».
«Λόγω της ισχυρότερης δυνατότητας του ιού να συνδέεται με τους υποδοχείς που υπάρχουν, μπορεί όταν βρίσκεται κάποιος θετικός με άλλους ανθρώπους σε κλειστό χώρο, η μετάδοση αντί να γίνεται σε 15 λεπτά, να γίνεται μόλις σε 2-3 λεπτά».
Επίσης, τονίζει ότι και να βρεθεί θετικός ένας εμβολιασμένος το ιικό του φορτίο θα είναι πολύ χαμηλό άρα, «με το εμβόλιο προστατεύουμε τον εαυτό μας, τους άλλους και την οικονομία».
Τέλος, ανέδειξε την ανάγκη της συνέχισης της ροής των εμβολιασμών για να αποφευχθεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας, ενώ για την αντιμετώπιση του ιού παγκοσμίως δήλωσε:
«Στην Ευρώπη αυτή την περίοδο έχουμε 50% εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και μπορεί με το καλό σενάριο να έχουμε 70-80%, ενώ την ίδια ώρα στην Αφρική, έχουμε 1-2% του πληθυσμού εμβολιασμένο.
»Επομένως, είναι δύσκολο να ελέγξεις την πανδημία περιορίζοντας την μόνο σε μια περιοχή».