Παρά το γεγονός ότι το ελβετικό κοινοβούλιο έχει εγκρίνει με νόμο του 2020 τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, την τελική απόφαση θα λάβουν μέσω δημοψηφίσματος οι πολίτες.
Αιτία, το γεγονός ότι πολέμιοι του νόμου κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν πάνω από 61.000 υπογραφές και πέτυχαν να τον οδηγήσουν στη λαϊκή ετυμηγορία.
Ο νόμος του «γάμου για όλους» πέρασε από τη Βουλή.
Προβλέπει τον γάμο σε όλα τα ζευγάρια ομοφυλοφίλων και επιτρέπει σε διεμφυλικά άτομα να αλλάξουν το νόμιμο γένος τους με μια δήλωση.
Ωστόσο προκάλεσε την αντίδραση του λαϊκιστικού δεξιού κόμματος UDC και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατικής Ένωσης (UDF), ενός μικρού κόμματος που υπερασπίζεται τις χριστιανικές αξίες, που είχαν προειδοποιήσει ότι θα ζητούσαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Οι πολέμιοι του νόμου κάνουν λόγο για «ψεύτικους γάμους» και υποστηρίζουν ότι μονάχα ένας άνδρας και μια γυναίκα μπορούν να παντρευτούν.
Καθώς συγκεντρώθηκαν οι απαιτούμενες υπογραφές (χρειάζονταν τουλάχιστον 50.000) το αίτημα επικυρώθηκε και η κυβέρνηση τον Μάιο θα ορίσει ημερομηνία για το δημοψήφισμα, που θα μπορούσε να διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο, το νωρίτερο.
Πάντως, δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της οργάνωσης προάσπισης των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων Pink Cross το 2020, κατέδειξε ότι το 80% των Ελβετών στηρίζει τον γάμο ατόμων του ιδίου φύλου, γεγονός που συντείνει στο ότι ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ ακόμη και έπειτα από το δημοψήφισμα.
Στην Ελβετία, οι περισσότεροι νόμοι και άλλες διατάξεις που ψηφίζονται από το κοινοβούλιο τίθενται σε ισχύ χωρίς ο λαός να καλείται να εκφράσει την άποψή του.
Όμως, ένα δημοψήφισμα είναι δυνατό, όταν οι πολίτες που αντιτίθενται σε ορισμένες αποφάσεις συγκεντρώσουν 50.000 έγκυρες υπογραφές σε διάστημα 100 ημερών, μετά τη δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβερνήσεως του νόμου.