Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Express: Βρετανοί υπουργοί σκέφτονται την αναγνώριση της κατεχόμενης Κύπρου ως ανεξάρτητο κράτος

Express: Βρετανοί υπουργοί σκέφτονται την αναγνώριση της κατεχόμενης Κύπρου ως ανεξάρτητο κράτος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Η Βρετανία μπορεί να συμβάλει στην παροχή μιας “ιστορικής ευκαιρίας” για την ειρηνική διευθέτηση της πολιτικής κρίσης (σ.σ. Κυπριακό) που έχει διχοτομήσει το νησί της Κύπρου για σχεδόν έξι δεκαετίες στις συνομιλίες (σ.σ. Άτυπη Πενταμερής) στη Γενεύη», γράφει η βρετανική Express.

Μιλώντας αποκλειστικά στη «Sunday Express», «ο Πρόεδρος της Τουρκικής Βόρειας Κύπρου Ερσίν Τατάρ (σ.σ. δεν υπάρχουν οι λέξεις «ψευδοκράτος» ή «κατεχόμενα» στη γλώσσα του Εγγλέζου δημοσιογράφου) προέτρεψε την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον να υποστηρίξει το σχέδιό του για λύση δύο κρατών την οποία θα προτείνει στις συνομιλίες.

»Πιστεύει ότι μετά την απελευθέρωση της Βρετανίας από την ΕΕ με το Brexit, μπορεί πλέον να εκπληρώσει τον ρόλο της ως ουδέτερος εγγυητής στο νησί της Ανατολικής Μεσογείου, διασφαλίζοντας ότι τόσο οι Ελληνοκύπριοι όσο και οι Τουρκοκύπριοι αντιμετωπίζονται με ισότιμο τρόπο», γράφει η Express.

«Υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου σκέφτονται να αναγνωρίσουν επίσημα τη Βόρεια Κύπρο ως ανεξάρτητο κράτος», σημειώνει η εφημερίδα επικαλούμενη βρετανικές κυβερνητικές πηγές.

Και συνεχίζει το δημοσίευμα γινόμενο ακόμα πιο προκλητικό:

«Η επίλυση του προβλήματος θα βοηθούσε τους 300.000 Τουρκοκύπριους στη Βρετανία, των οποίων η χώρα αυτή τη στιγμή δεν είναι αναγνωρισμένη και θα επέτρεπε για πρώτη φορά απευθείας πτήσεις προς αυτήν».

Δηλαδή το πρόβλημα του Κυπριακού για την «Express» είναι εάν οι Τουρκοκύπριοι θα πετάνε απευθείας στα Κατεχόμενα και όχι ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής.

Να σημειωθεί ότι οι Τουρκοκύπριοι στη Βρετανία «κυκλοφορούν» είτε ως Βρετανοί, είτε ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τον συντάκτη του άρθρου δεν φαίνεται να απασχολεί γιατί οι Τουρκοκύπριοι στη μεγάλη τους πλειονότητα εγκατέλειψαν τη «Βόρεια Κύπρο», αφήνοντάς την ελεύθερη να εποικιστεί από πληθυσμούς της Ανατολίας που εγκατέστησε το τουρκικό καθεστώς.

«Χιλιάδες Βρετανοί πολίτες (που ζουν) στη Βόρεια Κύπρο θα μπορούσαν επίσης να πηγαίνουν και να έρχονται ευκολότερα, ενώ θα μπορούσε να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός μαζί με τον νότο». «Νότο» η βρετανική εφημερίδα αποκαλεί τα ελεύθερα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Σε κάποιο σημείο των διαπραγματεύσεων για το Brexit, οι Βρετανοί πολίτες που ζουν στη Βόρεια Κύπρο απειλήθηκαν με σύλληψη και πρόστιμα εάν περνούσαν στον νότο καθώς οι ηγέτες της ΕΕ προσπάθησαν να ασκήσουν πίεση στο Ηνωμένο Βασίλειο για μια συμφωνία», γράφει η Express.

«Μια συμφωνία θα μπορούσε επίσης να φέρει μια μακροπρόθεσμη συμφωνία για τις δύο στρατιωτικές βάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο», αναφέρει το δημοσίευμα, διότι ένα άγχος με τις βάσεις το έχουν οι Βρετανοί. Φοβούνται ότι θα πάρουν πόδι.

Και στη συνέχεια η εφημερίδα εξαπολύει αποκλειστικά τουρκική προπαγάνδα:

«Το νησί έχει χωριστεί από το 1964 όταν οι εθνοτικές συγκρούσεις ανάγκασαν τους Τουρκοκύπριους να αποσυρθούν σε θύλακες για την ασφάλειά τους.

»Στη συνέχεια, το 1974, ένα ελληνοκυπριακό πραξικόπημα με στόχο την προσάρτηση στην Ελλάδα οδήγησε σε στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης.

»Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) ιδρύθηκε επίσημα το 1983» και συνεχίζει:

«Έκτοτε έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για μια ομοσπονδιακή λύση στο νησί, με τελευταία τη μεσολάβηση του πρώην Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν το 2004 να απορρίπτεται σε δημοψήφισμα από τους Ελληνοκύπριους, αλλά υποστηρίχθηκε από τους Τουρκοκύπριους.

»Πρόσφατα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρόου παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος να αφήσουμε στη συνέχεια (μετά το δημοψήφισμα) την Κύπρο να γίνει μέλος της ΕΕ έως ότου επιλυθεί το ζήτημα.

»Ο Πρόεδρος Τατάρ, του οποίου η εκλογή το περασμένο έτος ξεκίνησε τον νέο γύρο συνομιλιών, είπε: “Δεν θέλουμε πλέον να χάνουμε χρόνο. Όλα αυτά τα χρόνια σπαταλάμε πολύτιμο χρόνο”.

»Τόνισε ότι η ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου γύρω από το νησί είχε αποτέλεσμα μόνο την αύξηση των εντάσεων.

»Είπε: “(Οι Ελληνοκύπριοι) προσεύχονται να κερδίσουν χρόνο γιατί πιστεύουν όλα αυτά τα χρόνια ότι η Τουρκία θα αλλάξει τις προτεραιότητές της, θα εγκαταλείψει και θα αποσυρθεί.

»Με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, το νησί έχει γίνει ακόμη πιο πολύτιμο.

»Η Τουρκία δεν θα σταματήσει ποτέ ούτε θα αλλάξει γνώμη.

»Θα συνεχίσει πιθανώς όλο και περισσότερο να υποστηρίζει τους Τουρκοκύπριους” (τους εποίκους δηλαδή).

»Είπε ότι ένα σχέδιο δύο κρατών είναι πλέον ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός και αυτός που έχει την πλήρη υποστήριξη της τουρκικής κυβέρνησης.

»”Αυτά είναι τα πραγματικά περιστατικά επί του πεδίου”, σημείωσε. “Αυτό που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι η ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ δύο γειτονικών κρατών”.

»”Διαφορετικοί άνθρωποι, διαφορετική γλώσσα, διαφορετική ιστορία, διαφορετικός πολιτισμός. Επομένως, ήταν το αληθινό μας δικαίωμα να δημιουργήσουμε το δικό μας κράτος το οποίο κάναμε [το 1983]”», συνέχισε ψευδόμενος, αφού όπως έχει αποδειχτεί οι λεγόμενοι Τουρκοκύπριοι είναι Έλληνες εξισλαμισμένοι και βεβαίως μιλούσαν ελληνικά.

Βεβαίως ο κατοχικός Τατάρ μάλλον όταν μιλά για «Τουρκοκύπριους» μάλλον εννοεί τους ασιάτες εποίκους από τα βάθη της Τουρκίας, που εγκαταστάθηκαν παράνομα στο νησί και τώρα παριστάνουν τους Τουρκοκύπριους. Προφανώς με αυτούς δεν έχουν καμία σχέση οι Κύπριοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.

«”Από το 1974 έχουμε χωριστεί. Η νέα γενιά δεν γνωρίζει ο ένας τον άλλον. Έχουν διαφορετική γλώσσα, πολιτισμό και εμπειρίες. Υπήρξαν τόσες πολλές πικρές εμπειρίες που δεν υπάρχει ελπίδα για ομοσπονδιακή σχέση στο μέλλον”» είπε ακόμα ο Τατάρ και εμφατικά είπε:

«”Επομένως, απαιτούμε να αναγνωριστεί το κράτος μας”.

»Περιέγραψε τη λύση ως κατάσταση “καζάν, καζάν”, η οποία θα επιτρέψει στα δύο κράτη να αρχίσουν να συνεργάζονται σωστά, μοιράζοντας τους πόρους και μειώνοντας παράλληλα τις εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

»Θα επέτρεπε επίσης απευθείας πτήσεις προς τη Βόρεια Κύπρο, ενώ οι πτήσεις προς τη Νότια Κύπρο θα μπορούσαν να αρχίσουν να περνούν πάνω από την Τουρκία αντί για τη μακρινή διαδρομή (παράκαμψη) μέσω της Ανατολικής Ευρώπης».

Άρα, οι πτήσεις, στις οποίες αναφερόταν παραπάνω ο Εγγλέζος δημοσιογράφος, βλέπουμε και ποιανού «καταπληκτικό κίνητρο» είναι, του κατοχικού ψυχικά ασταθή Τατάρ.

Ο Τατάρ είχε «θετικές συνομιλίες» με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντομίνικ Ραάμπ και τον υπουργό Ευρώπης Γουέντι Μόρτον και είπε ότι η βρετανική αίσθηση του «δίκαιου παιχνιδιού» μπορεί να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης.

Και κατέληξε ο Τατάρ: «Το μήνυμά μου είναι ως Τουρκοκύπριος, ως εκλεγμένος Πρόεδρος, ως φίλος του βρετανικού λαού, έζησα στην Αγγλία 17 χρόνια, πήγα σχολείο στο Ανατολικό Λονδίνο, πήγα στο Jesus College Cambridge, αποφοίτησα ως οικονομολόγος, τότε συνεργάστηκα με την PwC ως ορκωτός λογιστής. Είμαι φίλος. Και ως φίλος ζητώ από τη βρετανική κοινότητα να επανεξετάσει τι συνέβη στην Κύπρο όλα αυτά τα χρόνια».

Η ελληνική διπλωματία οφείλει να είναι έτοιμη να αποτρέψει το Λονδίνο να υποστηρίξει τη λύση των δύο κρατών ή ακόμα χειρότερα να αναγνωρίσει μονομερώς τα κατεχόμενα ως ανεξάρτητο κράτος.

Το άρθρο εδώ: Britain urged to use Brexit freedoms to recognise North Cyprus as a sovereign country

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος – Η Ρωσία απειλεί να βομβαρδίσει οποιοδήποτε σημείο στην Ευρώπη

Βρετανικές Υπηρεσίες Πληροφοριών: Το μέτωπο στην Ουκρανία είναι λιγότερο σταθερό από την αρχή του πολέμου

Προκαλεί ο Φιντάν με τα περί «τουρκικής μειονότητας» – Η ελληνική απάντηση

Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε τον Πούτιν στην Αν. Ευρώπη, λέει ο αρχηγός του βρετ. στρατού

«Ο ρωσικός πύραυλος έχει χαρακτηριστικά διηπειρωτικού βαλλιστικού», λέει ο Ζελένσκι – Καμία επιβεβαίωση από τη Δύση

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr