Η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη γειτονική μας χώρα. Είναι μια συμμαχική-ΝΑΤΟϊκή χώρα που επί χρόνια επιδιώκει να μπει στην ΕΕ.
Άλλοτε το θέλει πιο πολύ και άλλοτε όχι και τόσο πολύ.
Το τελευταίο διάστημα είναι σε διαδικασία προσέγγισης με την ΕΕ ανεξάρτητα από τα τεράστια αγκάθια που υπάρχουν.
Ένα μεγάλο μέρος Τούρκων πολιτών αγαπάει τον δυτικό τρόπο ζωής, αγαπάει την ΕΕ και αγαπάει την Ελλάδα.
Τα τελευταία δεκαετία λόγω και της πτώσης των τιμών των ακινήτων εξαιτίας της κρίσης οι Τούρκοι αγόραζαν ακίνητα στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια εκμεταλλευόμενοι και το πρόγραμμα Golden Visa αγόραζαν ακόμη περισσότερα ακίνητα στην Ελλάδα για να πάρουν και την πολυπόθητη ευρωπαϊκή βίζα.
Το ίδιο συμβαίνει αντίστοιχα και τους Έλληνες πολίτες.
Επί χρόνια αγόραζαν ακίνητα στην Πόλη. Δεν έχει σημασία πόσα αγόραζαν. Σημασία έχει ότι αγόραζαν.
Το θέμα είναι αν μπορούν πλέον να αγοράσουν.
Εξ όσων γνωρίζουμε αλλαγή του νομικού καθεστώτος δεν έχει γίνει.
Οι Έλληνες πολίτες είναι Ευρωπαίοι πολίτες και μπορούν να αγοράσουν ένα ακίνητο στο Νισάντασι, στο Πέρα ή στα Ταταύλα για παράδειγμα.
Στην πράξη όμως μπορούν;
Υπάρχει περίπτωση να έχει κανονίσει κάποιος μια αγοραπωλησία και να μην μπορεί να ολοκληρωθεί στην πράξη γιατί αρνούνται στα υποθηκοφυλακεία να κλείσουν ραντεβού και έτσι να ολοκληρωθεί η διαδικασία;
Σε μια τέτοια πιθανή καταγγελία, μια εξήγηση θα μπορούσε να είναι ο… κορωνοϊός!
Αν ίσχυε όμως κάτι τέτοιο, τότε θα έπρεπε να μην κλείνουν κανένα ραντεβού.
Ούτε σε Έλληνες, ούτε σε άλλους Ευρωπαίους πολίτες, ούτε σε Τούρκους. Γιατί όλοι κολλάνε. Ο κορωνοϊός δεν κοιτά εθνότητες. Ούτε θρησκείες.
Άρα δεν θα πρέπει να γίνονται αγοραπωλησίες ούτε σε μουσουλμάνους, ούτε σε βουδιστές, ούτε σε καθολικούς ούτε σε ορθόδοξους!
Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τα τελευταία στοιχεία για τις αγοραπωλησίες ακινήτων στην Τουρκία και πόσες από αυτές έγιναν με πολίτες άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Σε μια περίοδο μάλιστα που λόγω της περιπέτειας της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ και του δολαρίου, η εισροή ξένων κεφαλαίων είναι σωτήρια!