«Αυτή η Εποχή κυοφορεί την Αφύπνιση της Ανθρωπότητας. Και η Ελλάδα μας έχει έναν σπουδαίο ρόλο να παίξει σε αυτό!», υποστήριξε σε συνέντευξή τους στο δορυφορικό ραδιόφωνο της ΕΡΤ, «Φωνή της Ελλάδας», η Αθηνά Δέσποινα Πόταρη, Ερευνήτρια του Κέντρου Ελληνικού Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και Διδάκτωρ Πολιτικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Η κα Πόταρη συζήτησε επίσης τους τρόπους με τους οποίους το «ζῆν» μας μπορεί να μεταμορφωθεί σε Εὖ ζῆν, για την κομβική «μεταστροφή της Ψυχής» που κάθε ψυχή οφείλει να πράξει, σύμφωνα με τον Σωκράτη, την σπουδαιότητα της Ελληνικής Φιλοσοφίας για την σύγχρονη εποχή, και την διαχρονική της αξία ως ένα Μονοπάτι Αφύπνισης που μπορεί να δρέψει τους καρπούς που αυτήν την στιγμή αυτή η πολλαχώς δυσχερής εποχή που διανύουμε κρυφά και άρρητα εκκολάπτει για την μετάβαση της Ανθρωπότητας σε ένα νέο, υψηλότερο εξελικτικό στάδιο: για την Αφύπνιση της Συλλογικής Συνειδητότητας που ήδη συμβαίνει, υποστήριξε.
«Ενώ φυσικά, από πολλές απόψεις, τέτοιου είδους κρίσεις, όπως αυτή που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο, σίγουρα παρουσιάζουν δυσκολίες και δυσχέρειες για πάρα πολλούς ανθρώπους, από την άλλη, από μία οπτική πολιτιστική, και φυσικά φιλοσοφική, μπορούμε ιστορικώς να παρατηρήσουμε ότι τέτοιες εποχές “κρίσης” υπήρξαν γονιμότερες για την σύλληψη του σπόρου της Αλλαγής.
»Οι Μεταμορφώσει πάντοτε έπονται μίας Κρίσης.
»Κι αυτήν την στιγμή, η κρίση την οποία βιώνουμε πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο, η κρίση του “κορωνοϊού”, προσφέρει επίσης μία ευκαιρία για την αναβάθμιση της Συνείδησης αλλά και του ανθρωπισμού, όχι μόνο σε μία χώρα – δεν περιορίζεται αυτή η μεταμόρφωση και αυτή η πολιτισμική αλλαγή σε μία χώρα, άλλα όπως και το φαινόμενο το ίδιο είναι παγκόσμιο, αυτή η νέα Συνειδητότητα, αυτή η αλλαγή που εκκολάπτεται αφορά το παγκόσμιο επίπεδο, και φυσικά μέσα σε αυτό βρίσκεται η Ελλάδα μας».
Στο ερώτημα εάν η Πύλη της Αφύπνισης, η Πύλη του Εσωτερικού Κόσμου και πώς ανοίγει αυτός ο εσωτερικός κόσμος που -για κάποιους- είναι καλά κλειδωμένος, η κα Πόταρη απάντησε, «με τον ίδιο τρόπο που ξεκλειδώνει το οτιδήποτε.
»Είτε είναι μια Ιδέα, με την οποία θέλεις να συνομιλήσεις, είτε είναι η Καρδιά ενός Ανθρώπου που αγαπάς: με το να του δώσεις προσοχή. Με το να Μεταστραφείς».
«Ας πάμε στην Πολιτεία του Πλάτωνα», συνέχισε, «σε ένα σημείο όπου ο Σωκράτης συζητάει με τους συνομιλητές του σχετικά με την έννοια της Παιδείας, και εκείνοι του ζητούν να δώσει έναν ορισμό.
»”Τι είναι Παιδεία Σωκράτη;”, τον ερωτούν
»Παιδεία είναι το “μεταστραφῆναι”: η μεταστροφή της ψυχής από την ενασχόλησή της με τα φαινόμενα προς την Έλευση στον τόπο της Αλήθειας, του Φωτός ή του Είναι.
»Αυτή η εποχή, αναγκαστικά, έχει επισπεύσει την μεταστροφή της Εστίασής μας, από τον κόσμο των φαινομένων, των δρώμενων, των γεγονότων -τον λεγόμενο εξωτερικό κόσμο- στον εσωτερικό.
»Αυτό, ωστόσο, είναι η θεμελιακή προϋπόθεση για την εκπλήρωση της ανθρώπινης εντελέχειας: την Ευδαιμονία (…) η οποία είναι μια υπόθεση εσωτερική.
»Αυτή η Εποχή κυοφορεί την Αφύπνιση της Ανθρωπότητας.
»Και η Ελλάδα μας έχει έναν σπουδαίο ρόλο να παίξει σε αυτό!», τόνισε.