Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο υπουργός Ενέργειας της Αιγύπτου στο Ισραήλ: «Μήνυμα ενότητας απέναντι στην Τουρκία»

Ο υπουργός Ενέργειας της Αιγύπτου στο Ισραήλ: «Μήνυμα ενότητας απέναντι στην Τουρκία»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Τάρεκ Ελ Μόλα επισκέφθηκε την Κυριακή το Ισραήλ, μια κίνηση που παρατηρητές ερμηνεύουν και ως συμβολικό μήνυμα προς την Τουρκία.

Οι «Times of Israel» σημείωσαν ότι ο Ελ Μόλα πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου Αιγυπτίου υπουργού στο Ισραήλ από το 2016.

Στο επίκεντρο της επίσκεψης ήταν η επέκταση της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένου ενός αγωγού που θα συνδέει το ισραηλινό κοίτασμα φυσικού αερίου Λεβιάθαν με υφιστάμενες αιγυπτιακές εγκαταστάσεις για να εξάγεται στη συνέχεια στην Ευρώπη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Γκάμπριελ Μίτσελ στο Ινστιτούτο Mitvim, μια δεξαμενή σκέψης που εδρεύει στο Ισραήλ, δήλωσε ότι η επίσκεψη ενός από τους υπουργούς που βρίσκονται πλησιέστερα στον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στέλνει ένα μήνυμα ενότητας απέναντι στην Τουρκία, ιδιαίτερα τώρα που προσπαθεί να βάλει ένα τέλος στη διπλωματική της απομόνωση.

«Μια συνάντηση μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου, ακόμα κι αν δεν είναι ο πρωταρχικός σκοπός της επίσκεψης, στέλνει ένα μήνυμα στην Τουρκία, ιδιαίτερα στο πλαίσιο και των άλλων συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν αυτό το μήνα (σ.σ. με Έλληνες και Κυπρίους)», δήλωσε ο Μίτσελ στους «TOI».

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι αντίπαλος του Αιγυπτίου προέδρου Σίσι εξαιτίας της ανατροπής της ισλαμιστικής κυβέρνησης του θανόντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Ο Ερντογάν έχει επίσης παγωμένες σχέσεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Η Τουρκία εξέφρασε τους τελευταίους μήνες το ενδιαφέρον της να βελτιώσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ.

Ωστόσο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι απάντησαν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί καμία αναθέρμανση των σχέσεων όσο οι Τούρκοι μένουν στα λόγια και δεν προχωρούν σε πράξεις.

Φόρουμ Ανατολικής Μεσογείου

Η Αίγυπτος και το Ισραήλ είναι και οι δύο μέλη του Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF) με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Παλαιστινιακή Αρχή.

Η Τουρκία έχει επικρίνει το EMGF επειδή το θεωρεί ως μέσο αποκλεισμού της από τους φυσικούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου.

Το Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF), το οποίο περιλαμβάνει το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Κύπρο, την Ελλάδα και την Παλαιστινιακή Αρχή, ξεκίνησε επίσημα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Το Φόρουμ σκοπεύει να συνεργαστεί για τη δημιουργία του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου EastMed που θα συνδέει το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο με την Ιταλία και την Ευρώπη. Ο τελικός στόχος είναι να εφοδιάσουμε την ήπειρο με το 10% του φυσικού αερίου της.

Μήνυμα στον Μπάιντεν

Η επίσκεψη του Ελ Μόλα αποσκοπούσα επίσης να στείλει ένα μήνυμα στη διοίκηση του νέου Αμερικανού πρόεδου Μπάιντεν.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι Αιγύπτιοι ανησυχούν για τη διοίκηση του Μπάιντεν», δήλωσε ο Εράν Λέρμαν, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικής και Ασφάλειας της Ιερουσαλήμ και πρώην αναπληρωτής διευθυντής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ.

«Οι Αιγύπτιοι καταλαβαίνουν πολύ καλά πόσο σημαντικές είναι εκδηλώσεις εξομάλυνσης όπως αυτή για το Ισραήλ», δήλωσε ο Μοσέ Αλμπό, σύγχρονος ιστορικός της Μέσης Ανατολής και ερευνητής στο Κέντρο Διεπιστημονικών Στρατιωτικών Σπουδών του Ντάντο.

«Επομένως, το κρυφό μήνυμα είναι ότι η Αίγυπτος συνεργάζεται με το Ισραήλ και αναμένει από το Ισραήλ να το βοηθήσει με τις ΗΠΑ.

»Και επίσης ένα μήνυμα προς τις ΗΠΑ, να δουν την Αίγυπτο να συνεργάζεται με το Ισραήλ».

Με μια φωνή η Ανατολική Μεσόγειος απέναντι στον Μπάιντεν

«Όλη η ανατολική Μεσόγειος συνεννοείται έτσι ώστε ο Μπάιντεν να ακούει μια ενιαία θέση από εμάς», υποστήριξε ο Λέρμαν.

Ο Λέρμαν βλέπει τις επισκέψεις των ηγετών Ελλάδας και Κύπρου ως μέρος της διαδικασίας περιφερειακού συντονισμού που αφορά εν μέρει το μήνυμα που οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου θα στείλουν στον Μπάιντεν.

«Δεν ήταν εδώ για να μιλήσουν μόνο για τον τουρισμό», είπε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν: Συζήτησαν για την ενίσχυση της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας τους

Λογαριασμοί ρεύματος: Τι αλλάζει στις επιδοτήσεις μετά τις νέες αυξήσεις

Νέες απειλές από την Τεχεράνη: Ετοιμαζόμαστε να απαντήσουμε στο Ισραήλ

Ο Κούρδος «τουρκεμένος» Χακάν Φιντάν ζήτησε ξεδιάντροπα συνεκμετάλλευση του Αιγαίου – Του «άνοιξε την όρεξη» ο φοβικός «γαμπρός» Γεραπετρίτης

Η Κύπρος στο ΝΑΤΟ ως «νέα Σούδα»;

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr