Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Φορτώνουν» στον Ακάρ το φιάσκο στο ιρακινό Κουρδιστάν με τους 13 Τούρκους αιχμαλώτους νεκρούς

«Φορτώνουν» στον Ακάρ το φιάσκο στο ιρακινό Κουρδιστάν με τους 13 Τούρκους αιχμαλώτους νεκρούς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η πρόσφατη επιχείρηση της Τουρκίας στο όρος Γκαρά του βόρειου Ιράκ απέτυχε και 13 Τούρκοι κρατούμενοι του PKK σκοτώθηκαν.

Ίσως να είναι ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ αυτός που τελικά μπορεί να πληρώσει το τίμημα της αποτυχίας, καθώς η κρατική παράδοση στην Τουρκία θέλει τους πολιτικούς προϊσταμένους να κατηγορούνται στην περίπτωση που μια σημαντική επιχείρηση καταλήξει σε αποτυχία, δηλώνει στην ιστοσελίδα Ahval ο ερευνητής Σαλίχ Ζεκί Τομπάκ (Salih Zeki Tombak).

Προς επίρρωση της άποψης του Τομπάκ έρχεται η χθεσινή δήλωση του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος απερίφραστα έριξε το φταίξιμο στον Ακάρ.

Ο Σοϊλού πιστεύει ότι το υπουργείο του θα μπορούσε να έχει σώσει τους 13 Τούρκους, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν στρατιώτες, αστυνομικοί και πράκτορες της ΜΙΤ, εάν η επιχείρηση καθοδηγούνταν από τους αξιωματούχους του υπουργείου του.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε στο Duvar ανώτατος αξιωματούχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι σχέσεις Ακάρ – Σοϊλού αυτή τη στιγμή είναι πολύ τεταμένες.

«Πληθαίνουν τα δείγματα ότι ο Ακάρ θα είναι αυτός που θα πληρώσει τον λογαριασμό.

»Εκτός κι αν γίνει κάποιο θαύμα, ο Ακάρ θα χάσει το κεφάλι του» δηλώνει στην Ahval από την πλευρά του ο Τομπάκ.

O Τομπάκ, ο οποίος εκδιώχθηκε από την Τουρκική Στρατιωτική Ακαδημία για τις «αριστερίζουσες» απόψεις του, πιστεύει ότι αυτή τη επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ βγήκε πολύ περισσότερο εκτός ελέγχου του Ακάρ απ’ ό,τι αρχικά αναμενόταν.

Πριν ξεκινήσει η επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Claw Eagle 2», ο Ακάρ συναντήθηκε με την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ και την Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση (KRG) στο βόρειο Ιράκ.

Οι επισκέψεις αυτές θεωρήθηκαν ενδείξεις της σοβαρότητας της επιχείρησης και ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, είχε δηλώσει ότι «θα δώσει καλές ειδήσεις» την ημέρα ακριβώς που ξεκίνησε η επιχείρηση.

Στις 11 Φεβρουαρίου, στην διάρκεια της επίσκεψής του στο Αζερμπαϊτζάν, ο Ακάρ επικαλέστηκε ως λόγο για την επιχείρηση το γεγονός ότι οι μυστικές υπηρεσίες εντόπισαν προετοιμασίες του ΡΚΚ για επίθεση εναντίον της Τουρκίας, συγκεντρώνοντας δυνάμεις και εξοπλισμό στην περιοχή.

Αργότερα αποκαλύφθηκε –μετά τον θάνατο των 13 Τούρκων– ότι η επιχείρηση είχε αρχικό στόχο την σωτηρία τους.

Στην διάρκεια της επιχείρησης, η Τουρκία πραγματοποίησε σφοδρές αεροπορικές επιδρομές τις οποίες ακολούθησε ανάπτυξη ελικοπτέρων με μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων.

«Γνωρίζουμε ότι ήταν μονάδες ειδικών δυνάμεων Έρευνας και Διάσωσης (ΜΑΚ) και υποβρύχιων επιχειρήσεων, με εκπαίδευση στους εκρηκτικούς μηχανισμούς αυτοί που αναπτύχθηκαν εκεί, τους οποίους αργότερα μάλιστα ευχαρίστησε ο Ακάρ», λέει ο Τομπάκ.

H ένοπλη πτέρυγα του ΡΚΚ οι «Δυνάμεις Λαϊκής Αμυνας (HPG)», ανταπέδωσαν και συνεχίστηκαν οι μάχες ενώ πραγματοποιήθηκαν αργότερα και άλλες αεροπορικές επιδρομές.

Η Τουρκία είπε ότι υπήρξαν τρεις νεκροί από την πλευρά του στρατού και περίπου 50 από πλευράς των Κούρδων.

Η αρχική δήλωση του Ακάρ στις 11 Φεβρουαρίου, στην οποία δεν έγινε η παραμικρή αναφορά σε ομήρους, δεν έβγαζε νόημα, καθώς οι ειδικές δυνάμεις δεν μπορούν να χειριστούν μια τέτοια επιχείρηση μόνες τους, χωρίς την ύπαρξη υποστηρικτικών δυνάμεων, λέει ο Τομπάκ.

Το κυβερνόν κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν καθώς και οι ακροδεξιοί εταίροι του, το Εθνικιστικό Κίνημα (MHP), ποτέ δεν έχουν δώσει «και τόση σημασία» στην διάσωση αιχμαλώτων μελών προσωπικού, λέει ο Τομπάκ.

«Ειδικά όσοι έχουν περάσει πολύ χρόνο στα χέρια του ΡΚΚ θεωρείται ότι χάθηκαν στη δράση.

»Έτσι, κανείς δεν αρχίζει διαπραγματεύσεις ή ανταλλαγές ομήρων».

«Ούτε ένας στρατιώτης δεν έχει επιστρέψει από το ΡΚΚ μέσω επιχείρησης», λέει ο Τομπάκ.

«Oλοι οι στρατιωτικοί, αστυνομικοί και άλλοι όμηροι που έχουν γυρίσει πίσω, έχουν επιστρέψει με πρωτοβουλία της κοινωνίας των πολιτών και μεμονωμένων ατόμων», προσθέτει.

Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε τους θανάτους των 13 Τούρκων «εφόσον επαληθευτεί» όπως εκτελέστηκαν από το ΡΚΚ.

Η Τουρκία αυτό υποστηρίζει, αλλά το ΡΚΚ λέει πως σκοτώθηκαν από τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές.

Ο Τομπάκ λέει πως είναι αδύνατο να αποκαλυφθεί η ακριβής αλήθεια για το θέμα, αλλά υποστηρίζει ότι αν στόχος ήταν η διάσωση δεν θα γινόταν τέτοιου είδους επιχείρηση.

Εάν πράγματι ήταν αυτός ο στόχος θα πρέπει να θεωρηθεί γελοίο ότι τόσο ο Ακάρ όσο και κι ο Γκουλέρ είπαν ότι η επιχείρηση στέφθηκε από «ηχηρή επιτυχία», καθώς οι 13 πέθαναν…

Δεν ήταν επιχείρηση διάσωσης για τον Τομπάκ.

Αυτό το δείχνει η διπλωματία που προηγήθηκε, οι στρατιωτικές προετοιμασίες, το μέγεθος των δυνάμεων που αναπτύχθηκαν, ο σχεδιασμός στα ΜΜΕ.

Στόχος κατά τον Τομπάκ ήταν η επιθυμία της Τουρκίας να συνεχίσει τις επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ, στην περιοχή Σινγκάλ (σ.σ. Σιντζάρ), με σημαντικές ίσως επιτυχίες επί του ΡΚΚ πριν η κυβέρνηση Μπάιντεν ασχοληθεί με την πολιτική της στην περιοχή.

Εάν το επετύγχανε θα είχε ένα ισχυρό χαρτί στις διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον.

Εάν η επιχείρηση ήταν επιτυχής, εάν η Τουρκία κατάφερνε να πιάσει κάποιον υψηλόβαθμο του ΡΚΚ, όπως τον υπαρχηγό Μουράτ Καραγιλάν, ο οποίος εντοπίστηκε από τις μυστικές υπηρεσίες στην περιοχή, ο Ερντογάν «θα οδηγούνταν ψηλά στις δημοσκοπήσεις», λέει ο Tombak.

Kαι κανείς ουσιαστικά δεν θα ασχολούταν αν σκοτώθηκαν οι 13.

Με πληροφορίες από Ahval/ Duvar

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης σφυρίζει αδιάφορα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Κ. Καραμανλής: Αιχμές κατά Μητσοτάκη για τη διαγραφή Σαμαρά – «Όχι» στην Προεδρία της Δημοκρατίας

To φυλαχτό που αναφέρεται σε απαγορευμένη ιστορία του Σολομώντα που πολεμά δαίμονες – Τα ονόματα τεσσάρων αρχαγγέλων στα ελληνικά

Για παράνομα στοιχήματα κατηγορείται από τις τουρκικές Αρχές ο Ατζούν Ιλίτζαλι

Προκαλεί ο Φιντάν με τα περί «τουρκικής μειονότητας» – Η ελληνική απάντηση

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr