Το ωκεανογραφικό «Τσεσμέ», που ανήκει στο πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας εισέβαλε στο Αιγαίο την Κυριακή το βράδυ.
Συγκεκριμένα, μπήκε στην περιοχή που παράνομα η Τουρκία δέσμευσε με NAVTEX δυτικά του Άη Στράτη και της Λήμνου.
Δεν συνοδεύεται από πολεμικά πλοία σύμφωνα με πληροφορίες.
Παρακολουθείται «διακριτικά» από σκάφος του Λιμενικού Σώματος.
Προκλητικά… προκλητικοί
Η Άγκυρα ανεβάζει τους τόνους στο Αιγαίο και κατηγορεί την Αθήνα για αύξηση της έντασης.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ, Μανώλης Κωστίδης, πηγές του yπουργείου Άμυνας της Τουρκίας μιλώντας στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, κατηγορούν την Ελλάδα για τις υποθαλάσσιες εργασίες που πραγματοποιεί μεταξύ της Κρήτης και της Πελοποννήσου.
Παράλληλα ισχυρίζονται πως στις στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιεί συμπεριέλαβε αποστρατιωτικοποιημένα νησιά και τονίζουν πως η Ελλάδα αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο.
Η Άγκυρα ανακοίνωσε πως «To Tσεσμέ ξεκίνησε τις εργασίες του στο Αιγαίο.
»Οι οποίες είναι νόμιμες. Σύμφωνες με τις διεθνείς συμφωνίες.
»Δεν αφορούν υποθαλάσσιες έρευνες και δεν παραβιάζουν το πρωτόκολλο της Βέρνης του 1976».
Οι πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας αναφέρουν πως «H Eλλάδα αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο με ασκήσεις και υποθαλάσσιες εργασίες.
»H Eλλάδα είχε κάνει παρόμοιες έρευνες μεταξύ Χίου και Ικαρίας τον Δεκέμβριο του 2000 με το πλοίο Ναυτίλος του Ελληνικού Ναυτικού»
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως «Mετά τις 25 Ιανουαρίου η Ελλάδα πραγματοποιεί υποθαλάσσιες εργασίες μεταξύ της Κρήτης και τη Πελοποννήσου, όπως και με νέα Navtex στις 18 Φεβρουαρίου ξεκίνησαν υποθαλάσσιες εργασίες βόρεια της Κρήτης με άγνωστη ημερομηνία λήξης».
Παράλληλα στοχεύουν και τις ασκήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων καθώς τονίζουν πως «Η Ελλάδα μετά τις 25 Ιανουαρίου (ημερομηνία διερευνητικών) πραγματοποίησε ασκήσεις βόρεια της Σκύρου (Κεραυνός-21) με τη συμμετοχή 20 πλοίων και αεροπορικών δυνάμεων.
»Εξέδωσε NAVTEX για δράση υποβρυχίων μεταξύ 10-17 Φεβρουαρίου και υπήρχαν περιοχές που περιλαμβάνουν χωρικά ύδατα νησιών όπως η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος, τα Ψαρά, το Καστελλόριζο, η Ικαρία, ο Αγιος Ευστρατιος και η Σαμοθράκη τα οποία θα πρέπει να είναι σε καθεστώς αποστρατικοποίησης.
»Σε άσκηση και με πραγματικές βολές που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 17 Μαρτίου και 17 Απριλίου, συμπεριέλαβε τα νησιά η Λήμνος, ο Αγιος Ευστράτιος, η Λέσβος, το Καστελλόριζο, η Σαμοθράκη και η Χίος τα οποία θα πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα.
»Αυτό δείχνει πως η Ελλάδα προσπαθεί να αυξήσει την ένταση».
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως «Η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει τις ενέργειες και την ρητορική που αυξάνουν την ένταση και να προσπαθήσει στην επίλυση των προβλημάτων με συναντήσεις και ειλικρινή διάλογο».