Ισραηλινός που ανέρρωσε από τον κορωνοϊό το προηγούμενο διάστημα βρέθηκε την Κυριακή θετικός στο λεγόμενο στέλεχος της Νότιας Αφρικής, νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Η διάγνωση πραγματοποιήθηκε εν μέσω συνεχιζόμενης αβεβαιότητας σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech που χρησιμοποιεί το Ισραήλ για το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού κατά των νέων στελεχών του ιού.
Ο Ζιβ Γιάφε (Ziv Yaffe), 57 ετών, επέστρεψε πρόσφατα από την Τουρκία.
Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Channel 12, είπε ότι ενώ κατά την πρώτη του λοίμωξη τον Αύγουστο είχε «όλα τα συμπτώματα», τη δεύτερη φορά ένιωσε καλά.
Ο Γιάφε επέστρεψε στο Ισραήλ στις 16 Ιανουαρίου. Έως τις 23 Ιανουαρίου, είχε λίγο ρινική καταρροή και αποφάσισε να κάνει ένα τεστ ιών, καθώς συμμετείχε σε έρευνα παρακολούθησης στο Ιατρικό Κέντρο «Assaf Harofeh».
Το τεστ έδειξε ότι είχε μολυνθεί ξανά και περαιτέρω τεστ αποκάλυψαν ότι είχε κολλήσει τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.
Ο Σάι Εφράτι (Shai Efrati), επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης στο ιατρικό κέντρο, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ότι η υπόθεση του Γιάφε είναι μοναδική επειδή οι γιατροί έχουν το πλήρες ιατρικό ιστορικό του σε σχέση με τον κορωνοϊό.
«Είναι η πρώτη φορά που έχουμε πλήρη καταγραφή, λοίμωξης, ανάρρωσης, επαναμόλυνσης και ότι τα αντισώματα που είχε τον προστάτευσαν από τη μετάλλαξη», δήλωσε ο Εφράτι.
«Αυτό που μαθαίνουμε είναι ότι όταν υπάρχουν αντισώματα, προστατεύουν από ασθένειες», είπε.
Ωστόσο, ο Εφράτι προειδοποίησε ότι είναι πολύ νωρίς για να καταλήξει στο ασφαλές συμπέρασμα ότι οποιοσδήποτε είχε νοσήσει από κορωνοϊό προστατεύεται και από τις μεταλλάξεις του, λέγοντας ότι απαιτούνται περισσότερες παρόμοιες περιπτώσεις πριν εξαχθούν βέβαια συμπεράσματα.
Ωστόσο, πρόσθεσε, η υπόθεση του Γιάφε είναι «πολύ ενθαρρυντική».
Ο Γιάφε είπε ότι δεν αισθάνεται κάποια αδιαθεσία, ενώ τα μέλη της οικογένειας και οι άλλοι που είχαν στενή επαφή μαζί του κατά την περίοδο της δεύτερης μόλυνσής του, δεν κόλλησε κανείς τη μετάλλαξη.
Είναι το δεύτερο περιστατικό που η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη εισήχθη στο Ισραήλ από την Τουρκία, σύμφωνα με τον ιστότοπο Ynet.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι Υγείας ανησυχούν ότι η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, όπως και οι μεταλλάξεις της Βρετανίας και της Καλιφόρνιας που θεωρούνται πιο μολυσματικές, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα νέο κύμα του κορωνοϊού μεταξύ εκείνων που ανέρρωσαν από προηγούμενη λοίμωξη και δεν εμβολιάστηκαν.
Το Σάββατο, η Δρ Σάρον Αλρόι Πρέις (Sharon Alroy-Preis), επικεφαλής των υπηρεσιών δημόσιας Υγείας στο υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, δήλωσε στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό Kan ότι υπήρχαν προκαταρκτικές ενδείξεις ότι τα εμβόλια κορωνοϊού μπορεί να αποδειχθούν λιγότερο αποτελεσματικά στην προστασία έναντι της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης.
«Δεν έχουμε ακόμη στοιχεία ότι κάποια από τις μεταλλάξεις είναι εντελώς ανθεκτική στο εμβόλιο, αλλά υπάρχουν κάποιες προκαταρκτικές ενδείξεις που λένε ότι ίσως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι κάπως μικρότερη έναντι της μετάλλαξης της Νοτίου Αφρικής», δήλωσε.
Είπε ότι οι δοκιμές είναι ακόμη σε εξέλιξη για να διευκρινιστεί το ζήτημα.
Οι Pfizer/BioNTech, των οποίων το εμβόλιο χρησιμοποιείται από το Ισραήλ, δήλωσαν την Πέμπτη ότι οι πρώτες δοκιμές δείχνουν ότι η ανοσοποίησή τους θα ήταν προστατευτική έναντι των μεταλλάξεων από τη Νότια Αφρική και τη Βρετανία.
Η μελέτη τους διαπίστωσε ότι τα αντισώματα ήταν σε θέση να εξουδετερώσουν όλα τα σύνολα μεταλλάξεων που εξετάστηκαν.
Σημείωσαν ότι το αποτέλεσμα ήταν «ελαφρώς χαμηλότερο» έναντι τριών μεταλλάξεων στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, συμπεριλαμβανομένου του E484K.
Ωστόσο, οι εταιρείες δήλωσαν ότι «είναι απίθανο να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου».
Το υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έχουν βρεθεί στο Ισραήλ τρεις ακόμη περιπτώσεις της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό μολύνσεων από το στέλεχος σε 30.
Τρεις από τις περιπτώσεις ανακαλύφθηκαν σε τυχαία δειγματοληψία, αυξάνοντας τις ανησυχίες της μη εντοπισμένης εξάπλωσης στην κοινότητα.
Εν τω μεταξύ, η βρετανική μετάλλαξη εξαπλώνεται ταχύτατα στο Ισραήλ.
Πάνω από 3 εκατομμύρια Ισραηλινοί -σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού του- έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου και 1,7 εκατομμύρια έλαβαν και τις δύο δόσεις.