Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Σπέχαρ είπε στο ΣΑ του ΟΗΕ ότι τα δύο κράτη στην Κύπρο που ζητούν οι Τούρκοι είναι «διαφορετική προσέγγιση»

Η Σπέχαρ είπε στο ΣΑ του ΟΗΕ ότι τα δύο κράτη στην Κύπρο που ζητούν οι Τούρκοι είναι «διαφορετική προσέγγιση»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Χωρίς προβλήματα πραγματοποιήθηκε η συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της Ειρηνευτικής Δύναμης, κατά την οποία κατέθεσε τις απόψεις της η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η ειδική αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Στη διάρκεια ανεπίσημων διαβουλεύσεων τα μέλη του Σ.Α. ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις στο κυπριακό και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ορισμένα μέλη του Σ.Α. εξέφρασαν ανησυχία από τις πρόσφατες δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ και ανωτάτων Τούρκων αξιωματούχων, όπως του Ταγίπ Ερντογάν και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπέρ δύο κρατών και κατά της ομοσπονδιακής λύσης και αναρωτήθηκαν για τις επιπτώσεις στη νέα προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, η απάντηση της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ήταν πως υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις από τις πλευρές, ωστόσο το σημαντικό είναι πως όλα τα μέρη έχουν συμφωνήσει να προσέλθουν στην άτυπη συνάντηση 5+1, έτσι ώστε να τεθούν τα πράγματα στο τραπέζι.

Η θέση που εξέφρασε η κ. Σπέχαρ είναι απαράδεκτη, διότι οι Τούρκοι στην ουσία ανατρέπουν τις εκφρασμένες θέσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η αντιπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες, δεν υποστήριξε ούτε τη φιλοτουρκική λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, όλα τα μέλη εξέφρασαν την υποστήριξη στην παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την ανακοίνωση της θητείας της.

Επίσης χαιρέτισαν την προθυμία των πλευρών να προσέλθουν σε άτυπη διάσκεψη 5+1 την οποία θα συγκαλέσει ο κ. Γκουτέρες, καθώς και τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Γενικός Γραμματέας και η Τζέιν Χόλ Λουτ για επιστροφή στις συνομιλίες.

Όλα τα μέρη υποστήριξαν την βάση λύσης του κυπριακού και είτε κατονόμασαν τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, είτε αναφέρθηκαν σε παραμέτρους του ΟΗΕ όπως καθορίζονται από τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α.

Το ίδιο συνέβη και για το θέμα των Βαρωσίων και τις τουρκικές παραβιάσεις, με αναφορές στην προεδρική δήλωση του Σ.Α. τον Οκτωβρίου.

Αρκετά από τα μέλη κάλεσαν την Τουρκία να αντιστρέψει τις μονομερείς ενέργειές της.

Αρκετά μέλη αναφέρθηκαν στις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και πως αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει στην προσπάθεια για επιστροφή στις συνομιλίες.

Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις των πέντε μονίμων μελών πάνω στο σχέδιο ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που τους επέδωσε την Τρίτη η Βρετανία.

Να σημειώσουμε ότι χθες δόθηκε από τους Βρετανούς στα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Σ.Α. το προσχέδιο του ψηφίσματος για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το οποίο θα κληθεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει στις 28 Ιανουαρίου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας: Υπέγραψαν μνημόνια Εκπαίδευσης αλλά κανένας ελληνόφωνος δεν «θυμήθηκε» την Ελληνική Παιδεία

Ο Μητσοτάκης φέρνει τα κυπριακά ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα – Χριστοδουλίδης: «Με πράξεις ενισχύουμε το γεωπολιτικό μας αποτύπωμα»

Το Κοινό Ανακοινωθέν Ελλάδας-Κύπρου εν μέσω ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου γεωπολιτικού περιβάλλοντος

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε ιστορική τη Διακυβερνητική Ελλάδας-Κύπρου

Βράζουν οι Τούρκοι για πιθανή ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr