Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Πακιστάν «πιέζεται» να εγκαταλείψει την Τουρκία και «να τα βρει» με το Ισραήλ

Το Πακιστάν «πιέζεται» να εγκαταλείψει την Τουρκία και «να τα βρει» με το Ισραήλ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το Πακιστάν υφίσταται ισχυρές πιέσεις να εγκαταλείψει τη συμμαχία του με την Τουρκία και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις του με το Ισραήλ και τις αραβικές χώρες.

Η ισραηλινή εφημερίδα Israel Hayom, σε άρθρο της την Τετάρτη, έγραψε ότι Πακιστανός κυβερνητικός σύμβουλος συναντήθηκε με Ισραηλινούς αξιωματούχους στο Τελ Αβίβ.

Η εφημερίδα επικαλούμενη ισραηλινή κυβερνητική πηγή έγραψε ότι, σύμβουλος του Πακιστανού πρωθυπουργού Ιμράν Καν πέταξε «μπίζνες κλας» από το Ισλαμαμπάντ στο Λονδίνο και από εκεί πήρε άλλη πτήση για το αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν», όπου προσγειώθηκε στις 20 Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, ο σύμβουλος του Καν πήρε την πτήση της British Airways 165 για το «Μπεν Γκουριόν» του Τελ Αβίβ και έμεινε μερικές ημέρες στο Ισραήλ, πραγματοποιώντας αρκετές συναντήσεις με υψηλόβαθμους Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Την περασμένη Τετάρτη ο Νουρ Νταχρί, ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής της Ισλαμικής Θεολογίας Αντιμετώπισης Τρομοκρατίας (Islamic Theology of Counter Terrorism – ITCT) με έδρα το Λονδίνο, υποστήριξε ότι ο σύμβουλος του Καν ταξίδεψε στο Τελ Αβίβ με βρετανικό διαβατήριο για να προτείνει εξομάλυνση, με αντάλλαγμα την υποστήριξη της Ιερουσαλήμ στο Ισλαμαμπάντ και «να σταματήσει η τρέχουσα ψυχρή κατάσταση του Πακιστάν με τις αραβικές χώρες καθώς και… σε πολλά διεθνή ζητήματα».

Σε συνέντευξή του στον ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό i24 News, ο Νταχρί υποστήριξε επίσης ότι ο Πακιστανός αξιωματούχος καλωσορίστηκε από τους Ισραηλινούς αξιωματούχους στο αεροδρόμιο και η επίσκεψη είχε την έγκριση των ΗΠΑ.

Ο Πακιστανός κυβερνητικός σύμβουλος συναντήθηκε επίσης με τον επικεφαλής της Μοσάντ, Γιόσι Κοέν, για να του μεταφέρει εμπιστευτικό μήνυμα του Αρχηγού των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων, είπε ο Νταχρί.

Είχε ακόμα πολλές συζητήσεις με πολιτικούς αξιωματούχους και διπλωμάτες του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, στους οποίους μετέφερε μήνυμα του Ιμράν Καν.

«Το Πακιστάν αντιμετωπίζει πιέσεις από αραβικές χώρες να εγκαταλείψει το τουρκικό μπλοκ και να ομαλοποιήσεις τις σχέσεις με το Ισραήλ», είπε ο Νταχρί.

Το Πακιστάν παραδοσιακά ήταν στενός εταίρος της Σαουδικής Αραβίας. Τα τελευταία όμως χρόνια συμπαρατάχθηκε με την Τουρκία στα περιφερειακά ζητήματα, με αποτέλεσμα να υπονομεύσει τις σχέσεις του με το Ριάντ και το Άμπου Ντάμπι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξαιτίας της σχέσης με την Τουρκία, ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ της Σαουδικής Αραβίας αρνείται να συναντηθεί με τον Ιμράν Καν.

Το βασίλειο επίσης σταμάτησε να προμηθεύει το Πακιστάν με πετρέλαιο και ζήτησε να του επιστραφεί δάνειο 3 δισ. δολαρίων που είχε δώσει.

Τον Νοέμβριο ο Πακιστανός πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι δέχεται πιέσεις από φιλικές χώρες να αναγνωρίσει το Ισραήλ, προσθέτοντας ωστόσο ότι, δεν θα το κάνει δίχως μία δίκαιη επίλυση του παλαιστινιακού.

Πολλοί υπέθεσαν ότι δέχεται πιέσεις από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών διαβεβαίωσε τον Νοέμβριο ότι δεν σχεδιάζει να αναγνωρίσει το Ισραήλ και να αποκτήσει διπλωματικές σχέσεις μαζί του.

Όταν ο Ιμράν Καν ρωτήθηκε ποιες χώρες πιέζουν το Πακιστάν, απάντησε: «Αφήστε το. Είναι πράγματα που δεν λέγονται. Έχουμε καλές σχέσεις μαζί τους».

«Όταν σταθούμε στα πόδια μας με όρους οικονομίας, τότε να κάνετε τέτοιες ερωτήσεις», τόνισε, αναφερόμενος στην οικονομική εξάρτηση του Πακιστάν από τις αραβικές χώρες του Κόλπου.

Τους τελευταίους μήνες τέσσερις αραβικές χώρες, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Σουδάν και Μαρόκο, σύναψαν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ σε συμφωνίες υπό αμερικανική αιγίδα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Προκαλεί ο Φιντάν με τα περί «τουρκικής μειονότητας» – Η ελληνική απάντηση

Καστελλόριζο: Τουρκικές παραβιάσεις με εμπλοκές και αναχαιτίσεις από ελληνικά μαχητικά

Αποθρασύνθηκε ο Φιντάν μετά τη συνάντηση με Γεραπετρίτη: Θέτει εκ νέου θέμα «”τουρκικής” μειονότητας στη Θράκη» και ζητά από την Ελλάδα να απέχει από προκλήσεις

Τουρκικό «τσίρκο»: Η Τουρκία δικάζει 20 φουκαράδες και καθαρίστριες για πράκτορες της Μοσάντ

Πυρά Ερντογάν κατά Μπάιντεν για τους ATACMS: «Η προσέγγιση “ας καταστραφεί ο κόσμος έπειτα από μένα” δεν οδηγεί πουθενά»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr