Τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες πρέπει να στηριχθεί η ψηφιακή μετάβαση της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια ομιλίας που απηύθυνε στο Digital Economy Forum, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι δεν θα αποτελέσει τροχοπέδη για την εξάλειψη των ανισοτήτων.
«Η συζήτηση για την ψηφιακή μετάβαση, είναι ένα δομικό κομμάτι του νέου παραγωγικού μοντέλου.
»Δεν πρέπει όμως να κάνουμε το λάθος να συνδέουμε το “νέο” με το “ψηφιακό”», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του, ενώ διευκρίνισε ότι «στη χώρα μας υπάρχει ένα δομικό πρόβλημα, όταν συζητάμε όχι μόνο στα πλαίσια του ψηφιακού μετασχηματισμού, αλλά και στα υπόλοιπα κεφαλαιώδη ζητήματα της παραγωγής, της εργασίας, της παιδείας και της κοινωνικής προστασίας».
«Το πρόβλημα αυτό εδράζεται στο ότι κυριαρχούν στο δημόσιο διάλογο απόψεις που εμφανίζονται ως νέες και καινοτόμες, ενώ στην πραγματικότητα είναι βαθιά οπισθοδρομικές και κυρίως περιοριστικές ως προς τη δυνατότητα της χώρας και των ανθρώπων της να αξιοποιήσουν την εργατικότητα και τις ικανότητες τους», ανέφερε.
Ως προς την πρώτη αρχή, σημείωσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να είναι μια χώρα που βασίζεται σε μια οικονομία εντάσεως κεφαλαίου και όχι εντάσεως εργασίας», εξηγώντας ότι «βρισκόμαστε διαρκώς σε μια διελκυστίνδα ανάμεσα σε βαρύγδουπες διακηρύξεις και την πραγματική αποτύπωση, του πως τελικά οργανώνεται για δεκαετίες η ελληνική οικονομία».
«Μια οικονομία που βασίζεται στην καινοτομία, την επένδυση σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, είναι μια οικονομία που δομείται γύρω από την επένδυση στο έμψυχο δυναμικό της.
»Όμως, σε μια χώρα που το 12% των εργαζόμενων έφτασε μέσα σε ένα χρόνο να δουλεύει για λιγότερα από 200 ευρώ και η ανεργία των νέων είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη, αυτό δεν μπορεί να συμβεί», είπε, τονίζοντας πως «πρέπει να κινηθούμε σε άλλη κατεύθυνση», με «κεντρικά χαρακτηριστικά», την «προστασία της εργασίας», την «επένδυση στην παιδεία και την έρευνα» και την «ενίσχυση νέων εγχειρημάτων καινοτόμου και νεοφυούς επιχειρηματικότητας».
Σχετικά με τη δεύτερη αρχή, σημείωσε πως είναι «η άρση των ανισοτήτων», φέρνοντας ως παραδείγματα την τηλεκπαίδευση και το click away, τα οποία χαρακτήρισε ως «δύο τομείς που διαφημίστηκαν ως καινοτομία, ενώ στην πραγματικότητα σχεδιάστηκαν στο κενό», λόγω της «έλλειψης βασικών υποδομών για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά».
«Και εδώ η απάντηση δεν μπορεί να είναι η συνήθης που δίνει το τελευταίο διάστημα για όλα η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, η ατομική ευθύνη είτε του γονιού που δεν έχει τρεις υπολογιστές στο σπίτι και καλή σύνδεση ή του καταστηματάρχη που δεν είχε τη δυνατότητα να επενδύσει στη δημιουργία e-shop.
Γιατί μια τέτοια αντίληψη, μετατρέπει την ψηφιακή μετάβαση από εργαλείο άμβλυνσης των ανισοτήτων σε επιταχυντή των ανισοτήτων», υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως προκειμένου να διασφαλιστεί πως δεν «θα επιβιώσουν, δηλαδή, όσοι μπορούν και οι άλλοι τι να κάνουμε, ας μείνουν πίσω», απαιτείται «ενεργή παρέμβαση ενός ισχυρού, αποτελεσματικού και δίκαιου κράτους» και «δεν είναι μια υπόθεση που μπορεί να αφεθεί στο αόρατο χέρι των αγορών».
Σε ό,τι αφορά, τέλος, την τρίτη αρχή για τη ψηφιακή μετάβαση, αναφέρθηκε στον «ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους», τονίζοντας ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί «χωρίς να ακολουθούν την ανάλογη πορεία και οι πολίτες του».
«Απαιτείται συνεπώς, η δημιουργία σταθερών, δια ζώσης, δομών και η παραγωγή σύγχρονων και ποιοτικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που θα φέρνουν κοντά όλους τους πολίτες με τις νέες τεχνολογίες, ενώ θα καλλιεργούν αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας για τη χρήση ψηφιακών υπηρεσιών, τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα», πρόσθεσε.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε μια σειρά παρεμβάσεων που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και νέων που πρέπει να προχωρήσουν, όπως είναι «η δημιουργία ενός ισχυρού κόμβου διαλειτουργικότητας, που θα διασυνδέει όλα τα μητρώα του Δημοσίου και θα παρέχει υπηρεσίες και στους ΟΤΑ», η «ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ», η «δημιουργία του Δικτύου Έξυπνων Πόλεων», η «αξιοποίηση των δυνατοτήτων του “ΣΥΖΕΥΞΙΣ 2” για ευρυζωνικές υπηρεσίες στο δημόσιο και τηλε-εξυπηρέτηση των πολιτών» κά.
«Η ψηφιακή οικονομία είναι κομμάτι μιας συνολικής ανάγκης ψηφιακής μετάβασης σε όλα τα επίπεδα για τη χώρα.
»Και δεν πρέπει να επιτρέψουμε, στο όνομα της ατομικής ευθύνης, να γεννιέται ένας ιδιότυπος ψηφιακός δαρβινισμός, ο οποίος θα αφήσει στο περιθώριο μεγάλα τμήματα του πληθυσμού», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισημαίνοντας ότι «οι κοινωνίες του 21ου αιώνα, έχουν τεράστιες δυνατότητες που μένουν στάσιμες εξαιτίας δογματικών αντιλήψεων που προτάσσουν το αχαλίνωτο κέρδος έναντι της συλλογικής προόδου και της εξέλιξης».
«Η χώρα μας, χτυπημένη σκληρά και από την πανδημία, θα πρέπει να μπει σε μια φάση αναστοχασμού για το μέλλον της, μόλις βγούμε από αυτήν την περιπέτεια», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, και κατέληξε με το «δίδαγμα» αυτής της περιόδου:
«Οι ανισότητες, κοινωνικές, οικονομικές, ψηφιακές, είναι τροχοπέδη για το μέλλον.
»Μπορούμε και πρέπει να τις εξαλείψουμε, επενδύοντας στη συλλογική δύναμη της γνώσης, της επιστήμης και της τεχνολογίας, στην υπηρεσία όλης της κοινωνίας».