Η Κούβα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι -μαζί με την Αυστραλία– είναι η χώρα που πραγματικά μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού που μαστίζει ολόκληρο τον πλανήτη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του menshouse.gr, τις τελευταίες 14 ημέρες, οι νέες λοιμώξεις στην Κούβα των 11,2 εκατομμυρίων κατοίκων, έχουν περιοριστεί σε μόλις 598, ήτοι 5,88 ανά 100.000 κατοίκους.
Οι εισαγωγές για νοσηλεία ήταν 118 και οι θάνατοι μόλις δύο, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, επιδημιολόγος Φρανσίσκο Ντουράν.
Η χώρα αριθμεί 131 θανάτους από την αρχή της πανδημίας, που σημαίνει ότι καταγράφονται μόλις 9 ανά εκατομμύριο κατοίκων, όταν ο δείκτης αυτός ανέρχεται σε 203 στη Δομινικανή Δημοκρατία και σε πάνω από 650 στις ΗΠΑ.
Το θετικό αυτό αποτέλεσμα, όμως, είναι απόρροια των προηγούμενων αποφάσεων της χώρας, που έκλεισε τα αεροδρόμια της για ένα ολόκληρο εξάμηνο, από τον Απρίλιο έως τα μέσα Οκτωβρίου, ενώ το λουκέτο παρατάθηκε για έναν επιπλέον μήνα στο αεροδρόμιο της Αβάνας, το οποίο άνοιξε σήμερα, Κυριακή 15/11.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι η χώρα επί της ουσίας ζει μόνο από τον τουρισμό και έχει ετήσια έσοδα περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ό,τι ακριβώς δεν έκανε η ελληνική κυβέρνηση που άνοιξε τον τουρισμό χωρίς επί της ουσίας καμία ασφαλιστική δικλείδα, όπως καταγγέλλουν σύσσωμη η αντιπολίτευση, αλλά και πολλοί φορείς.
Στην Κούβα από τον περασμένο Μάρτιο, όταν τα πρώτα κρούσματα έκαναν την εμφάνιση τους στο νησί της Καραϊβικής, λήφθηκε η απόφαση να θωρακιστεί η χώρα έναντι του κορωνοϊού, η οποία παρέμεινε αταλάντευτα πρώτη επιλογή.
Εκπονήθηκε ένα εθνικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με το Υπουργείο Υγείας να θέτει άμεσα στη διάθεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας σχεδόν το σύνολο των στρατιωτικών νοσοκομείων ανεβάζοντας τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών που προορίζονταν μόνο για την αντιμετώπιση του ιού στις 3.100.
Επιστρατεύτηκαν τότε για το σκοπό αυτό χιλιάδες τελειόφοιτοι των ιατρικών σχολών που αναζητούσαν κρούσματα, σπίτι με σπίτι, γειτονιά με γειτονιά, ενημερώνοντας τους πολίτες και υποβάλλοντας τους προαιρετικά σε τεστ.
Η πρωτοβάθμια φροντίδα, η ταχεία διάγνωση περιπτώσεων, η απομόνωση και ο έλεγχος από σπίτι σε σπίτι από γιατρούς και νοσηλευτές, συνέβαλαν καταλυτικά στον περιορισμό εξάπλωσης της νόσου και στη μείωση της θνητότητας, καθώς όλα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα εισάγονταν σε νοσοκομεία, γινόταν ιχνηλάτηση και απομόνωση των επαφών τους και τους χορηγούνταν διάφορες θεραπείες, βάσει της εξαιρετικά προηγμένης φαρμακευτικής έρευνας στη χώρα.
Όλα αυτά βέβαια είχαν και το ανάλογο οικονομικό τίμημα.
Για παράδειγμα οι Αρχές χρειάστηκε να δαπανήσουν μεγάλα ποσά για να οδηγηθούν 115.000 ύποπτα κρούσματα και επαφές γνωστών κρουσμάτων σε εγκαταστάσεις απομόνωσης.
Έστω και αν από τους ανθρώπους αυτούς διαγνώστηκε ότι είχε μολυνθεί αριθμός που δεν υπερέβαινε το 5%.
Χάρη σε αυτή την οργάνωση όμως και στη συνέπεια στο μακρόπνοο σχεδιασμό της, η Κούβα κατάφερε να ελέγξει πλήρως τη διασπορά του ιού και να δείχνει πια απόλυτα έτοιμη ενόψει της περιόδου της υψηλής τουριστικής κίνησης, από τον Νοέμβριο ως το Μάρτιο.
Από τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου η Κούβα άλλαξε τη στρατηγική της, χαλαρώνοντας δραστικά τα μέτρα.
Το νέο σχέδιο περιλαμβάνει ανοιχτά γραφεία και καταστήματα, ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών, αλλά και υποχρεωτική χρήση μάσκας, σε συνδυασμό με την τήρηση των αποστάσεων.
Σε όλες τις επαρχίες πλην της Κούβας, τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο από το Σεπτέμβριο, ενώ και στην πρωτεύουσα θα ξεκινήσουν μέσα στο μήνα τα διά ζώσης μαθήματα.
Τι έκανε τελικά η Κούβα και δεν κάναμε εμείς;
«Έκλεισε» τον τουρισμό και ενίσχυσε το ήδη ισχυρό σύστημα δημόσιας Υγείας της. Ό,τι ακριβώς δεν κάναμε εμείς.