Ο μουφτής της Δαμασκού, σεΐχης Μοχάμαντ Αντνάν Αφιούνι, σκοτώθηκε την Πέμπτη σε βομβιστική επίθεση στα προάστια της Δαμασκού. Βόμβα τοποθετημένη στην άκρη του δρόμου εξερράγη τη στιγμή που περνούσε από το σημείο το αυτοκίνητο του μουφτή, καθώς επέστρεφε σπίτι του.
Εικόνες που αναρτήθηκαν σε συριακά ΜΜΕ δείχνουν το τζιπ του μουφτή ολοκληρωτικά κατεστραμμένο από την ισχυρότατη έκρηξη.
Στο εσωτερικό του αυτοκινήτου ξέσπασε φωτιά, τα παράθυρα έσπασαν, μία πόρτα αποκολλήθηκε.
Αμέσως μετά την έκρηξη, στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα και η πολιτική προστασία, δεν μπόρεσαν όμως να σώσουν τον μουφτή.
Ο σεΐχης Μοχάμαντ Αντνάν Αφιούνι εργαζόταν με αφοσίωση στην επιτυχία της εθνικής συμφιλίωσης.
Το 2016 κατέβαλλε επίμονες προσπάθειες για να αποσπάσει ένοπλους εξεγερμένους στη Δαμασκό από την επιρροή των τζιχαντιστών της Αλ Νούσρα, συριακής Αλ Κάιντα, πείθοντάς τους τελικά να παραδώσουν τα όπλα τους και να ειρηνεύσουν.
Εκατοντάδες άνθρωποι τον αποχαιρέτησαν την Παρασκευή στην κηδεία του στο Μεγάλο Τζαμί των Ομεϋαδών (Ομαγιαδών) και θρήνησαν την απώλειά του.
Μέγα Τέμενος των Ομεϋαδών
Το Μέγα Τέμενος των Ομεϋαδών βρίσκεται στη Δαμασκό της Συρίας.
Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά δείγματα ισλαμικής αρχιτεκτονικής σε όλο τον κόσμο.
Στη θέση του σημερινού Μεγάλου Τεμένους προϋπήρχε αρχικά ένας αραμαϊκός ναός αφιερωμένος στο σημιτικό θεό Χαντάντ (Hadad).
Επί ρωμαϊκής κυριαρχίας ανεγέρθηκε ο μεγαλοπρεπής ναός του Δαμασκηνού Δία (307 μ.Χ.), από τον οποίο σώζονται μέχρι σήμερα μια πύλη και μερικά τείχη.
Κατά τα τέλη του 4ου μ. Χ. αιώνα, η Δαμασκός αποτέλεσε σημαντικό προωθημένο φυλάκιο της Ανατολικής Ρωμαϊκής (Βυζαντινής) Αυτοκρατορίας.
Οι περισσότεροι κάτοικοι της δέχτηκαν το Χριστιανισμό.
Με τον εκχριστιανισμό της Δαμασκού, ο ρωμαϊκός ναός του Δία αντικαταστάθηκε από καθεδρικό ναό αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή, όπου, σύμφωνα με την παράδοση, είχε ενταφιαστεί η κεφαλή του.
Το 635 μ.Χ. η Δαμασκός κατακτήθηκε από τους Άραβες και από το 661 ως το 750 μ.Χ. ήταν πρωτεύουσα της Ισλαμικής Αυτοκρατορίας.
Ο χριστιανικός καθεδρικός ναός αγοράστηκε από το Χαλιφάτο των Ομεϋαδών (661 – 750 μ. Χ.) και μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος.
Ανακαινίστηκε κατά τον 11ο, 15ο και 19ο αιώνα και είναι σήμερα γνωστό ως το Μέγα Τέμενος των Ομεϋαδών (Umayyad).
Εκεί θα εμφανιστεί ο Χριστός τη Δευτέρα Παρουσία
Στην δυτική πλευρά της τεράστιας αυλής υπάρχει το οκταγωνικό θησαυροφυλάκιο «Μπάιτ αλ-Μαλ» (Beit al Mal).
Καλύπτεται με μωσαϊκά με φυτικό διάκοσμο και στηρίζεται σε έξι κορινθιακούς κίονες, που προέρχονταν από το ρωμαϊκό ναό του Δία.
Εκεί οι κάτοικοι της Δαμασκού φύλαγαν τα τιμαλφή τους.
Ένας από τους τρεις μιναρέδες του Μεγάλου Τεμένους (13ος αι.) είναι αφιερωμένος στον Ιησού, ο οποίος τιμάται από το Ισλάμ ως προφήτης.
Θεωρείται ως το σημείο απ’ όπου, κατά τη Δευτέρα Παρουσία, θα κατέλθει ο Ιησούς από τους ουρανούς για να ηγηθεί του αγώνα κατά του Αντίχριστου.