Η Τουρκία εκτόξευσε έναν πύραυλο πραγματοποιώντας δοκιμή του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 την Παρασκευή, επιβεβαίωσε αξιωματούχος των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Times.
Το κείμενο έγραψαν η Carlotta Gall από την Κωνσταντινούπολη και ο Eric Schmitt από την Ουάσιγκτον.
Πρόκειται για μια κίνηση που παραβιάζει μια συμφωνία του Ταγίπ Ερντογάν με την κυβέρνηση του Ντοναλντ Τραμπ.
Η Τουρκία κινδυνεύει τώρα να υποστεί κυρώσεις από το Κογκρέσο.
Ο τουρκικός στρατός δοκίμασε το σύστημα αεροπορικής άμυνας, γνωστό ως S-400, στην επαρχία Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας, ανέφερε πρώτο το τηλεοπτικό δίκτυο Α Haber, ένα μέσο ενημέρωσης που βρίσκεται κοντά στην τουρκική κυβέρνηση.
Ένας Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας επιβεβαίωσε αργότερα ότι έγινε η δοκιμή.
Το βίντεο που ελήφθη από το Reuters έδειξε ένα λευκό ίχνος καπνού να ανεβαίνει ψηλά στον ουρανό.
Δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση από την τουρκική κυβέρνηση για την έναρξη της δοκιμής, αλλά επίσης δεν διέψευσε την είδηση.
Η Τουρκία είχε μετακινήσει τους πυραύλους στη Σινώπη και είχε εκδώσει αρκετές ανακοινώσεις επιβάλλοντας περιορισμούς στον εναέριο χώρο και στη θάλασσα για να μπορέσει να πραγματοποιήσει τις δοκιμές.
Η δοκιμαστική εκτόξευση φέρνει την Τουρκία πιο κοντά στην ενεργοποίηση του συστήματος, ένα βήμα που θα επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτάγκους, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν τονίσει στους Τούρκους αξιωματούχους στα ανώτερα επίπεδα ότι η απόκτηση ρωσικών στρατιωτικών συστημάτων όπως οι S-400 ήταν απαράδεκτη και ότι τέτοια συστήματα δεν πρέπει να τεθούν σε λειτουργία.
Εάν επιβεβαιωθεί επίσημα η δοκιμή, είπε η κ. Ορτάγκους, «θα καταδικάσουμε με τον πιο έντονο τρόπο την εκτόξευση πυραύλων δοκιμών S-400 ως ασυμβίβαστη με τις ευθύνες της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ και στρατηγικού εταίρου των Ηνωμένων Πολιτειών».
«Είμαστε επίσης σαφείς σχετικά με τις πιθανές σοβαρές συνέπειες της σχέσης ασφαλείας μας εάν η Τουρκία ενεργοποιήσει το σύστημα», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν εξόργισε τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ πέρυσι αγοράζοντας το προηγμένο σύστημα S-400.
Το σύστημα στοχεύει στην αντιμετώπιση των αμερικανικών βομβαρδιστικών F-35 και άλλων προηγμένων δυτικών οπλικών συστημάτων, και στρατιωτικοί αξιωματούχοι παραπονέθηκαν ότι η χρήση από την Τουρκία θα θέσει σε κίνδυνο τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέστειλε τη συμμετοχή της Τουρκίας από το πρόγραμμά κατασκευής των F-35 και προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις εναντίον της βάσει ενός προγράμματος που είναι γνωστό ως νόμος για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων, ο γνωστός ως CAATSA.
Ο κ. Ερντογάν επέμεινε στο δικαίωμα της Τουρκίας να αγοράσει τα όπλα ως μέρος μιας πιο στρατιωτικής και δυναμικής εξωτερικής πολιτικής, και το σύστημα S-400 αποτελεί μια σημαντική αγορά στη σχέση του με τη Ρωσία.
Τους τελευταίους μήνες, όμως, ο κ. Ερντογάν φάνηκε να βαδίζει πιο προσεκτικά.
Βάσει συμφωνίας με την κυβέρνηση του κ. Τραμπ, η Τουρκία δεν λειτούργησε το πυραυλικό σύστημα και από τον Απρίλιο δεν έκανε καμία κίνηση για να το πράξει.
Πλησιάζοντας στην ενεργοποίηση του συστήματος S-400, ο κ. Ερντογάν αυξάνει τη διαπραγματευτική του δύναμη με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, αλλά κινδυνεύει επίσης να του επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις, δήλωσε η Asli Aydintasbas, ανώτερος συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.
«Αυξάνει την αξία της διαπραγμάτευσης, αλλά και το μέγεθος του κινδύνου», είπε. «Είναι μια ρωσική ρουλέτα».
Ο κ. Ερντογάν μπορεί να υπολογίζει ότι ο Πρόεδρος Τραμπ δεν θα κερδίσει τις εκλογές και ότι έχει χρόνο να ενεργοποιήσει τους S-400, καθώς θα απαιτηθούν μήνες πριν η νέα κυβέρνηση αναλάβει τα καθήκοντά της για να επανεξετάσει τις πολιτικές της έναντι της Τουρκίας, πρόσθεσε η Asli Aydintasbas.