Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μίχαλος: 11 πρόσθετα μέτρα για να στηριχθεί ο τουριστικός κλάδος

Μίχαλος: 11 πρόσθετα μέτρα για να στηριχθεί ο τουριστικός κλάδος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την περαιτέρω ενίσχυση του τουριστικού κλάδου για να ανταπεξέλθει στην οικονομική κρίση που δημιούργησαν οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού ζητάει με επιστολή του προς τον υπ. Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, τον αν. υπ. Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκη, τον υπ. Τουρισμού κ. Χ. Θεοχάρη και τον υφ. παρά τω πρωθυπουργώ κ. Ά. Σκέρτσο, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Αναλυτικά, η επιστολή έχει ως εξής:

Οι επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού στο σύνολό τους καλούνται σήμερα να ανταπεξέλθουν σε μια ακόμη κρίση που δοκιμάζει τα όρια της βιωσιμότητα τους.

Τα αυστηρά μέτρα που έλαβε η Ελληνική κυβέρνηση, τα οποία είναι απολύτως επιτυχημένα στον τομέα της υγείας του πληθυσμού ως στρατηγική για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νέας πανδημίας, συντελούν στην κάθετη πτώση της ζήτησης, αφού ουσιαστικά απαγορεύουν τις μετακινήσεις τουριστών.

Επιπρόσθετα, στην μείωση της ζήτησης θα συμβάλει και η διαφαινόμενη μείωση της αγοραστικής δύναμης των τουριστών από τις επιπτώσεις των μέτρων λόγω σημαντικής απώλειας εισοδημάτων.

Οι επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου και ειδικότερα τα ξενοδοχεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς πελάτες και οι πελάτες δεν είναι δυνατόν να έρθουν χωρίς ανοιχτά αεροδρόμια και χωρίς πτήσεις.

Κατά συνέπεια και καθότι η κρίση διεθνώς είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι στην Ελλάδα και καθώς ο υπόλοιπος κόσμος φαίνεται ότι θα καθυστερήσει να βγει από τη συγκεκριμένη νόσο φαίνεται πως η στήριξη που θα χρειαστεί για να σταθεί στα πόδια της Ελληνική οικονομία θα είναι μεγαλύτερη από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Σε αυτά τα πλαίσια προτείνουμε τα ακόλουθα μέτρα για τη στήριξη του δοκιμαζόμενου τουριστικού κλάδου:

1. Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για το μόνιμο προσωπικό των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων έως την 30.06.2021.

2. Επιδότηση κατά 30% του βασικού μισθού και κατά 50% του υπερβάλλοντος μισθού πλέον του βασικού των εργαζομένων μέχρι τον Ιούνιο του 2021 για τις τουριστικές επιχειρήσεις που θα διατηρήσουν το προσωπικό που απασχολούσαν τον 03/2020.

3. Επέκταση της επιδότησης των τόκων των δανείων των τουριστικών επιχειρήσεων μέχρι τις 31/12/2021.

4. Αναστολή καταβολής χρεολυσίων υφιστάμενων ενήμερων δανείων μέχρι τις 31/07/2022 με παράλληλη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του κεφαλαίου κατά 3 έτη.

5. Επέκταση του υποχρεωτικού μέτρου της μείωσης των ενοικίων κατά 40% έως και την 30.06.2021.

6. Επιδότηση τουλάχιστον 80% των μισθωμάτων όπως αυτά διαμορφώνονται μετά την εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής μείωσης κατά 40%.

7. Αύξηση ορίου ανά επιχείρηση της δικαιούμενης επιστρεπτέας προκαταβολής.

8. Παράταση του χρόνου αναστολής των προς πληρωμή επιταγών έως την 31.12.2020.

9. Προτείνεται η παροχή της δυνατότητας τροποποίησης του κινήτρου σε ήδη ενταγμένα επενδυτικά σχέδια στον Ν.4399/2016 (πχ από φοροαπαλλαγή σε επιχορήγηση ή και ενίσχυση προσωπικού).
Παράλληλα η χορήγηση της δυνατότητας επιχορήγησης και υφιστάμενου προσωπικού και όχι μόνο δημιουργούμενης απασχόλησης με στόχο την ανάσχεση της ανεργίας ειδικά στον τουριστικό κλάδο.

10. Ένταξη τουριστικού κλάδου στο Άρθρο 12 του Αναπτυξιακού Νόμου.

11. Αύξηση του ορίου ενίσχυσης του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/16 ανά επενδυτικό σχέδιο στα 10 εκατ. ευρώ στο καθεστώς των μικρών επιχειρήσεων στα πρότυπα του καθεστώτος της Γενικής Επιχειρηματικότητας.

Παράλληλα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την στήριξη των επενδύσεων οι οποίες κινδυνεύουν με αναστολή.

Προτείνεται η αύξηση του ποσοστού προκαταβολής στα επενδυτικά σχέδια των Ν.3908/2011 και ν.3299/04 από 1/7 σε 3/7 (με την προσκόμιση αντίστοιχων εξοφλημένων παραστατικών), καθώς και η χορήγηση παράτασης στους Αναπτυξιακούς Νόμους 3299/04 και 3908/11 για τουλάχιστον ένα έτος.

Φυσικά θα πρέπει να τροποποιηθεί ο Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016, ώστε το ποσοστό της επιδότησης να χορηγείται στο σύνολο του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων και όχι στο 70% αυτού και να αρθούν περιορισμοί εκσυγχρονισμού υφιστάμενων εγκαταστάσεων από μεγάλες επιχειρήσεις σε Αττική και Νότιο Αιγαίο.

Τέλος, θα πρέπει να βρεθούν τα κονδύλια για την ένταξη των επενδυτικών σχεδίων που είχαν απορριφθεί λόγω έλλειψης πόρων στο πρόγραμμα «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων» και ειδικά στην περιοχή του Ν. Αιγαίου που πλήττεται δυσανάλογα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του τοπικού ΑΕΠ προέρχεται από τον τουρισμό. Σκόπιμη δε είναι και η προκήρυξη προγράμματος στα πλαίσια του ΕΣΠΑ για τον τουρισμό με ενίσχυση και λειτουργικών δαπανών.

Τα όποια μέτρα αποφασίσει να λάβει η Ελληνική κυβέρνηση επιβάλλεται να ληφθούν άμεσα, καθώς ήδη οι επιπτώσεις (άμεσες και έμμεσες) από τις πολιτικές περιορισμού της επιδημίας έχουν τεράστιο αντίκτυπο στον τομέα του Τουρισμού της χώρας μας, ο οποίος αποτελεί τον βασικό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και συμβάλει με άμεσο και έμμεσο τρόπο κατά περίπου 30% στο ΑΕΠ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Χρήστος Μίχαλος: Καταλυτικός ο ρόλος του ΕΒΕΑ σήμερα για ένα «Άλμα Μπροστά» στην ανάπτυξη

H ομάδα «Ρομπέν των Δασών» έκανε σαμποτάζ σε διαμερίσματα στην Ιταλία που διατίθενται για βραχυχρόνια ενοικίαση σε τουρίστες

Θράκη: Οι Βούλγαροι πάνε στην τουρκική Αδριανούπολη, τρώνε Ισκέντερ Κεμπάμπ και τρέχουν τα σάλια των Τούρκων

Αλλάζει το επίδομα θέρμανσης- Κερδισμένοι όσοι ζεσταίνονται με ρεύμα

Σκυλακάκης: Επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και τον Σεπτέμβριο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr