Διαβάστε σχετικά για Άνγκελα Μέρκελ, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Γερμανία, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,
Το «Ορούτς Ρέις» αποσύρθηκε στο λιμάνι της Αττάλειας στα μέσα Σεπτέμβρη, προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, κατόπιν αιτήματος της Άνγκελα Μέρκελ, όπως αποκαλύπτει την Τρίτη η εφημερίδα «Χουριέτ».
Την Τρίτη το πρωί, ωστόσο, παρατηρήθηκε μία μετακίνηση του ερευνητικού πλοίου από το λιμάνι προς τα ανοιχτά, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί η πορεία του.
Χθες, ωστόσο, ο καπετάνιος του «Ορούτς Ρέις» σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού» είχε επισημάνει ότι το πλοίο θα έβγαινε από το λιμάνι για κάποιες δοκιμές, μέχρι να ξεκινήσει και πάλι τη νέα του αποστολή στην ανατ. Μεσόγειο, κατόπιν σχετικής οδηγίας.
Αναφέρεται πάντως ότι τα πολεμικά πλοία «Αταμάν» («Ataman») και «Τζένγκινς Χαν» («Cengiz Han»), που συνόδευαν το «Ορούτς Ρέις», βρίσκονται ακόμη στο λιμάνι της Αττάλειας.
Η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» αποκαλύπτει ότι το «Ορούτς Ρέις» αποσύρθηκε κατόπιν απαίτησης της Γερμανίδας καγκελαρίου, κάτι που το έλεγαν και τα ρεπορτάζ στη Γερμανία, αλλά σήμερα το επιβεβαίωσε και πηγή προσκείμενη στο τουρκικό προεδρικό μέγαρο.
Σύμφωνα με τις πηγές της «Χουριέτ», η Μέρκελ πρότεινε δύο φορές στον Ταγίπ Ερντογάν την απόσυρση του «Ορούτς Ρέις».
Μία στις 15 Αυγούστου, οπότε ο Τούρκος πρόεδρος αρνήθηκε κατηγορηματικά, λόγω της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου στις 7 Αυγούστου, καλώντας μάλιστα τη Γερμανίδα καγκελάριο να «συμμορφώσει» την Αθήνα, κι έπειτα στις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε τελικά ο Ταγίπ Ερντογάν το δέχτηκε και λίγες ημέρες μετά, στις 15 Σεπτεμβρίου, αποφασίζει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος να αποσυρθεί για «συντήρηση» στο λιμάνι της Αττάλειας.